• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    SULTANKR
    SULTANKR --- ---
    E42: správně je to čistý kuřecí vývar, uvařený bez koření a zeleniny, do scezeného vývaru přidáš kafírové listy(limetové moc chuti nedodají), citrónovou trávu kterou tupou stranou nože trochu rozbiješ aby lépe vypustila chuť a nakrájíš na dlouhé kousky, nejí se totiž, galangal na tenká kolečka(taky se nejí), citrónovou a limetovou štávu, nepodceňuj kombinaci limet a citrónů, každý voní a chutná jinak, tom yum pastu(nevzpomenu si teď na název mé oblíbené, nejsem si jist zda je od Cock brand...), třinovej nebo palmovej cukr, fish sos a provařit 15-20min max, těsně před koncem dodej koksové mléko a dochuť ještě, mléko ji dost zjemní. Polévka by měla být výrazná, sladko-kyselá. Žampiony/hlíva ústřičná/hed fang houby...jen nech přejít varem, do misky si dej uvařené nudle(pokud chčes, používají se sklněné, tzn. z mungo fazolek, ty tenounké průhledné), rajčata na kostičky nebo cherry raj., přesekaný koriandr/mui thao, na velmi jemné nudličky nasekanou cibulku/šalotku.
    Vychytat chuť si musíš sám ;)!
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    E42: Popravde, ja varim tak nejak od oka XD Ale vetsinou je to pasta, vyvar, krevetky, kousek kurete, mrkev, cesnek (a drobnosti na prichucovani jako tmavy ocet, rybi omacka, sojovka, chilli) na cirou tom yum a nebo bez octa, ale s kokosovym mlekem na tu kremovou verzi. Kdyztak az ji budu priste delat, zkusim si to napsat.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    E42: my z ni delame standardne rychlou polivku kdyz se nikomu nechce varit - do hrnce cibuli,zazvor, cesnek, rychle osmahnu, pridam mrkev, zaliju vodou, pridam pastu, rybi omacku, suseny kokos, chvilku povarim, pridam koriandr, par kapek sojovky, citron, nudle a je to
    upozornuju ze tohle je jen rychlo recept, na poradnou tom yum polivku bychom sli jinak, s kokosovym mlikem a tak, ale furt je to dost dobry i takhle .)
    E42
    E42 --- ---
    LADY_CANDAR: Máš nějaký oblíbený recept na vaření z ní? Konečně jsem z ní včera něco uklohnil, ale moc se nezdařilo. Hlavní problém byl určitě v tom, že jsem nepřidal lemongrass, ale určitě jsem udělal i další chyby. Dik za tipy!
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MOIRAIN: kupuju v prazsky trznici.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    asi se to řešilo mnohokrát, kde v Praze koupit perillu, aby to nebylo až v Sapě, nebo Malešicích?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    o vikendu jsem se stavoval v Crazy Wok na rohu Spaleny-Lazarsky, nedelejte tu stejnou chybu, koncept docela dobrej (vyber z nudli, priloh a omacek ktere si clovek muze nechat nakombinovat jak chce) ale jidlo fakt spatny, ochutnaval jsem s teriaki omackou a s thajskou omackou (kokos, kari) ale nemelo to zadnou chut, bez vyrazu
    navic to dobili tim ze nudle byly nakrajeny na kratky kousky aby se daly jist vidlickou a tim padem hulkama to jde hur
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    MRMNK: jj, mrknu na to, určitě to budu pár prvních vaření ladit, díky.

Jinak kdyby to někoho zajímalo, tak jsem tu mušlovou polévku nakonec vygooglil..

THANH TRA VIỆT NAM
    http://thanhtravietnam.vn/vi-VN/News/giaitri/amthuc/2013/07/30613.aspx
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    GULDUR: horak je rozhodne dobra investice, maximalni teplota je dulezita :)
    na nastence jsu kdyztak tipy jak wok "zajet" .. ale pocitej ze to stejne bude chtit nejaky cas nez bude uplne neprilnavy
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    Slyšeli jste někdo o Canh Chua s mušlemi místo ryby? Dneska mi v Sapě prodavačka doporučila tenhle recept a prodala vše potřebné, já si to s radostí zapsal, ale až doma mi došlo, že vlastně nevím, jak má polévka vypadat...samo, že to uděláme nějak podle sebe, ale vzor by se hodil, nemáte někdo tušení o co může jít?

V téhle verzi totiž není ananas ani okra, takže těžko to asi připodobňovat k Canh Chua Ca...

Jinak jsme dnes zainvestovali do velkého Wok pánevníka i s hořákem, takže jakmile vyjedeme na chatu, zkusim se podělit o typy jak na "dech Woku"...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GUDRUN: Super :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SALVATOR: dik, povedlo se to a bylo to vyborny...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    My to před časem dělali podle tohodle: http://thaifood.about.com/od/thaidesserts/r/mangoricepuddin.htm
    Vyšlo to super, bylo to fakt dobrý, ale bylo toho hrozně moc na to, jak hrozně moc to bylo sladký. To množství, který z toho vyšlo by stačilo snad i pro pět až šest lidí.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: mysleno jako dezert tedy
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nemate nejaky ozkouseny navod na thajskou kokosovou ryzi? je to pro navstevu, tak by se to melo povest.
    MATT
    MATT --- ---
    STEAK9: dik zkusim, tamto byl takovej ten klasickej tesco produkt z anglie..
    STEAK9
    STEAK9 --- ---
    MATT:
    Pickles a Chutney | Česnek v Kořeněném nálevu (330g) | littleindia |indian food store| indické potraviny | bezlepková dieta|
    http://www.littleindia.cz/...-cz/eshop/19-1-Pickles-a-Chutney/0/5/166-Cesnek-v-Korenenem-nalevu-330g
    MATT
    MATT --- ---
    u nas na skalce v tescu jsem kupoval nakládanej česnek v nějaký chilly pastě ale už to tam nemaj a nikde to nemužu sehnat. netušíte kde a co vlastně? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: jo -takhle to vypadá.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    i=he shou wu ... aha no to sem nevedel ze ho davaj taky do polivek
    cerny datle teda vidim prvne, ale proc ne .)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    to je yi yi ren - slzovka ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    cha a kontrola skříňky s divnejma věcma ukázala, že ten pytlíček s kořením co jsem vzala s tím, vono se ukáže, na co by to mohlo být je přesně tahle směs - ještě v tom mám nějaké bílé zrníčka jakési obiloviny. Asi loupaný čirok.

Jdu pro žebra!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak google praví, že jde o
    黑棗 - černá datle - tedy jujube/cicimek

a. 川芎 Ligusticum chuanxiong Hort.
    b. 杞子 goji
    c. 黃芪 Děhel/andělika
    d. 淮山 jám
    e. 肉桂 skořice
    f. 黑棗 černý cicimek
    g. 玉竹 kokořík (Polygonati Odorati)