• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MRMNK: pad thai jsem ani nikdy nevaril, ani nikdy nemel, napred si musim dat nekde referencni jidlo.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    VECTOR: pad thai

    MUI: mas tam i trochu masa? jestli jo tak doporucuju cinsky dvakrat vareny veprovy, moc dobry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no postupně přestanou dorůstat a jsou teda méně aromatické... Koriandr je potřeba držet v nějakém chladnějším místě - vykvete jakmile půda ve které je zasazený je teplejší než 22 stupňů.


    VECTOR: limonádu. 5 minut rozvařit (tak 50 g na litr) s vodou a tmavým palmovým cukrem, ale i obyčejnej a nebo med jsou dobrý. Nechat vychladit, zcedit a popíjet. Klidně do toho můžeš přidat mátu, nebo zázvor, nebo v tom přes noc nechat vylouhovat citronovou trávu či kafrový lístečky.

    Indové mají moc zajímavý, kořeněný, tamaridový pití do vedra - džal džíra - http://sinfullyspicy.com/2012/06/01/jal-jeera/

    A jinak se používá v indickejch jídlech jako kyselidlo. Kdo nemá limetku, dá tam tamarid.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    No, tak kdyby chtel nekdo jedno 200g baleni, at pro to nemusi do sapy, prodam ;) dejvice/mala strana. nevim kolik stoji, dostal jsem to darem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VECTOR: Mám stejnej problém. Asi leda fakt hodně pad thai?

    Já mám dotaz na koriandr. Vykvet mi. Neznehodnocuje to chuť listů, že ne?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma 400g tamarindovy pasty. Nemate nekdo tipy co s tim?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: V Indii se kminu rika Sha-Jira a rimskemu kminu Jira.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKROUSEK: No jo, ta česká kuchyně je na suroviny o dost jednodušší, co fakt lidem chybí jsou spíš drobnosti jako "naše" kremžská, některé polotovary, zavařeniny a sladkosti, ale uvařit se dá z jednoduchých základních surovin (kořeníme fakt málo, klasický kmín bývá asi nejzapeklitější, ale dá se - v USA s ním v pekárnách taky pracujou, i s žitnou. Ale je fakt, že jak kde, v Indii jsou třeba žitná i kmín skoro nesehnatelný).
    Nicméně myslim, že většinu těch nutných exotických surovin sem už Vietnamci, Číňani a Korejci vozí, a dokonce z toho tu i vaří, jen bohužel ne veřejně tak rozšířeně (Vietnamci už se teda částěčně rozjeli).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: No prave. A to je jedna surovina. Treba do thajskeho cerveneho kari jich patri asi tak 30. Pokud si clovek nechce koupit hotovy polotovar.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Ale jo, spíš půjdou, zrovna knedlíky, ať si Pospěchová nebo iHned píše co chce, nejsou tak náročná věc, jako naopak třeba ty nudle.
    Vezmu allpurpose, přisypu/přiliju tekutinu dle potřeby, stejně jako když dělám cokoli kynutýho, a jde to. Do bramborových allpurpose napůl se semolinou. Ozkoušeno, zcela v pořádku. Jasný, že krajani hlavně na začátku hysterčí a hloubají v polských obchodech, ale časem to vychytají. Už jsem nicméně OT (je fakt, že teda ty nudle u nás jsou blbý... ale třeba by to šlo taky domluvit v nějakém mlýně (vědět přesné parametry), podobně jako jsem na nějakém zahraničním fóru četla, že si někdo domlouval v cizáckém mlýně přibližnou napodobeninu polo/hrubé granulace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: ehm - ta mouka je v tomto případě základní rozdíl. Stejně jako mně se nedaří a nedaří ručně tahaný nudle a to ani s dodaným lepkem navíc, protože prostě česká hladká a nebo italská semolina mají jiné vlastnosti.

    MAKROUSEK: nejdou, pokud si nepřivezou polohrubou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Sezenem, sezenem. Ale v jaky kvalite, vo tom to je. A souhlas, Ang Leeovy rane filmy jsou super, nez se pohollywoodstel ;-).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    koukali sme nedavno na tenhle film, celkove takova rodinna romance,.... ale hlavne sceny s varenim jsou uchvatny .) uz uvodni scena je luxus
    Eat Drink Man Woman Opening Scene
    https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0


    btw. vsechno z ty sceny tu sezenem, mozna jen ty zaby budou trosku problem .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TIGRE: Od a do z samozrejme ne. Ale za tu mouku bych se hadal, zkus se pobavit s nekym, kdo zije v zahranici, jestli se mu dari delat knedliky. No a u asijske kuchyne to jsou ruzne prisady, ktere tomu prave davaji tu autenticitu :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MAKROUSEK: věř, že pokud k výrobě knedlíku použiješ vejce z korejských nosnic, mléko z korejských krav a pšeničnou nebo žitnou mouku, nepoznáš rozdíl. Samozřejmě pokud tam dáš místo droždí kimči a budeš to dělat z maniokové mouky tak to nebude úplně ono. Představa, že autentická kuchyně znamená dovezené ingredience od A do Z je mylná.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Ano. Stejne tak, jako kdyz pujdes v Koreji do te ceske hospody, co vypada jako orloj, tak tam dostanes knedliky ktere budou ne uplne zcela nepodobne tomu, co u nas Na ruzku. Ale chutnat to bude jinak, protoze mistni ingredience. Mohlo by to chutnat stejne, ale to by se ty ingredience musely dopravid od nas.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    nemyslim ze dobry cinsky jidlo musi stat 200, porad je imho rozdil mezi nejakou luxusni vychytavkou typu kachni jazyky (nebo necim co vyzaduje sofistikovanejsi pripravu) a proste dobrym autentickym jidlem, co ma chut a texturu jak ma byt... ani nejsou potreba zadny nedostupny ingredience, da se pouzit lokalni zelenina i maso, dodatky typu sojovka, ruzny pasty, koreni, suseny houby se tu da v pohode sehnat a ne draze ... ja proste verim tomu ze aby se clovek dobre najed nemusi chodit do luxusnich restauraci, staci zajit k nekomu kdo vi co dela a dela to rad, vsechny ty dobroty na ulicich v asii jsou tomu dukazem

    hele nekdo tu zminoval nejaky cinsky obchod v sape, kde to je pliz?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japanese Pickles (Tsukemono)
    http://www.japan-guide.com/e/e2349.html

    Moc pěkný přehled cukemono
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    vždycky se dá sepsat projekt a jít s ním somrovat k investorům..současný trendy návratnosti investice jsou cca 5 let což je pro restauraci relativně dost času..chce to ovšem někoho kdo si nenechá věšet nos na bulíky a zná trochu restaurační byznys...není až takovej problém si ty věci spočítat a rozumě ten podnik vézt..horší je spíš nesednout někomu na lep ať už domácím nebo Číňanům...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MAKROUSEK: nojoo, to mas samozrejme pravdu.. nicmene si myslim, ze lide, kteri si opravdu chteji dat autenticky cinsky jidlo, tak by jim nevadilo zaplatit 200 a vic za porci.. jako kdyz si chces dat dobry cesky jidlo a pujdes k Pohlreichovi, tak taky vyplaznes nemalo, ale stoji to za to.. a neda se rict, ze by si to svoje zakazniky nenaslo.. to samy kdyz chces na poradnej biftek, tak pujdes treba do La casa argentina, kde 400g biftek staval pred 6 lety 800,- ..

    s tim importovanim.. dost veci tady uz maj.. mnohem vic se toho da koupit v rakousku, tak holt by clovek jednou za mesic zajel tam pro ty trvanlivy veci a zeleninu atd. muzes vzdycky nakupovat v malesicich treba..

    a jak rika MUTHA.. je tu spousta turistu.. hlavne cinanu bude jezdit cim dal vic;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOIZER: Nojo, problem je s malym trhem. Aby clovek uvaril dobre cinske jidlo, musi importovat suroviny, takze jedna porce bude tak za 200 Kc a to se konkurovat kuratum podivuhodne chuti za 69 neda. Bohuzel lidi, kteri rozeznaji sichuan street food od kachny kung pao s pravymi arasidy a oceni jej, je zatim v Cechach malo, pramalo. Ja osobne si myslim, ze je to kvuli tomu, ze je tu malo Cinanu, aby se udelal Chinatown, vsechny tradicni businessy uz obsadili Vietnamci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam