• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKROUSEK: No jo, ta česká kuchyně je na suroviny o dost jednodušší, co fakt lidem chybí jsou spíš drobnosti jako "naše" kremžská, některé polotovary, zavařeniny a sladkosti, ale uvařit se dá z jednoduchých základních surovin (kořeníme fakt málo, klasický kmín bývá asi nejzapeklitější, ale dá se - v USA s ním v pekárnách taky pracujou, i s žitnou. Ale je fakt, že jak kde, v Indii jsou třeba žitná i kmín skoro nesehnatelný).
    Nicméně myslim, že většinu těch nutných exotických surovin sem už Vietnamci, Číňani a Korejci vozí, a dokonce z toho tu i vaří, jen bohužel ne veřejně tak rozšířeně (Vietnamci už se teda částěčně rozjeli).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOLONGERTHERE: No prave. A to je jedna surovina. Treba do thajskeho cerveneho kari jich patri asi tak 30. Pokud si clovek nechce koupit hotovy polotovar.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Ale jo, spíš půjdou, zrovna knedlíky, ať si Pospěchová nebo iHned píše co chce, nejsou tak náročná věc, jako naopak třeba ty nudle.
    Vezmu allpurpose, přisypu/přiliju tekutinu dle potřeby, stejně jako když dělám cokoli kynutýho, a jde to. Do bramborových allpurpose napůl se semolinou. Ozkoušeno, zcela v pořádku. Jasný, že krajani hlavně na začátku hysterčí a hloubají v polských obchodech, ale časem to vychytají. Už jsem nicméně OT (je fakt, že teda ty nudle u nás jsou blbý... ale třeba by to šlo taky domluvit v nějakém mlýně (vědět přesné parametry), podobně jako jsem na nějakém zahraničním fóru četla, že si někdo domlouval v cizáckém mlýně přibližnou napodobeninu polo/hrubé granulace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: ehm - ta mouka je v tomto případě základní rozdíl. Stejně jako mně se nedaří a nedaří ručně tahaný nudle a to ani s dodaným lepkem navíc, protože prostě česká hladká a nebo italská semolina mají jiné vlastnosti.

    MAKROUSEK: nejdou, pokud si nepřivezou polohrubou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Sezenem, sezenem. Ale v jaky kvalite, vo tom to je. A souhlas, Ang Leeovy rane filmy jsou super, nez se pohollywoodstel ;-).
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    koukali sme nedavno na tenhle film, celkove takova rodinna romance,.... ale hlavne sceny s varenim jsou uchvatny .) uz uvodni scena je luxus
    Eat Drink Man Woman Opening Scene
    https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0


    btw. vsechno z ty sceny tu sezenem, mozna jen ty zaby budou trosku problem .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TIGRE: Od a do z samozrejme ne. Ale za tu mouku bych se hadal, zkus se pobavit s nekym, kdo zije v zahranici, jestli se mu dari delat knedliky. No a u asijske kuchyne to jsou ruzne prisady, ktere tomu prave davaji tu autenticitu :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MAKROUSEK: věř, že pokud k výrobě knedlíku použiješ vejce z korejských nosnic, mléko z korejských krav a pšeničnou nebo žitnou mouku, nepoznáš rozdíl. Samozřejmě pokud tam dáš místo droždí kimči a budeš to dělat z maniokové mouky tak to nebude úplně ono. Představa, že autentická kuchyně znamená dovezené ingredience od A do Z je mylná.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRMNK: Ano. Stejne tak, jako kdyz pujdes v Koreji do te ceske hospody, co vypada jako orloj, tak tam dostanes knedliky ktere budou ne uplne zcela nepodobne tomu, co u nas Na ruzku. Ale chutnat to bude jinak, protoze mistni ingredience. Mohlo by to chutnat stejne, ale to by se ty ingredience musely dopravid od nas.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    nemyslim ze dobry cinsky jidlo musi stat 200, porad je imho rozdil mezi nejakou luxusni vychytavkou typu kachni jazyky (nebo necim co vyzaduje sofistikovanejsi pripravu) a proste dobrym autentickym jidlem, co ma chut a texturu jak ma byt... ani nejsou potreba zadny nedostupny ingredience, da se pouzit lokalni zelenina i maso, dodatky typu sojovka, ruzny pasty, koreni, suseny houby se tu da v pohode sehnat a ne draze ... ja proste verim tomu ze aby se clovek dobre najed nemusi chodit do luxusnich restauraci, staci zajit k nekomu kdo vi co dela a dela to rad, vsechny ty dobroty na ulicich v asii jsou tomu dukazem

    hele nekdo tu zminoval nejaky cinsky obchod v sape, kde to je pliz?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japanese Pickles (Tsukemono)
    http://www.japan-guide.com/e/e2349.html

    Moc pěkný přehled cukemono
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    vždycky se dá sepsat projekt a jít s ním somrovat k investorům..současný trendy návratnosti investice jsou cca 5 let což je pro restauraci relativně dost času..chce to ovšem někoho kdo si nenechá věšet nos na bulíky a zná trochu restaurační byznys...není až takovej problém si ty věci spočítat a rozumě ten podnik vézt..horší je spíš nesednout někomu na lep ať už domácím nebo Číňanům...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MAKROUSEK: nojoo, to mas samozrejme pravdu.. nicmene si myslim, ze lide, kteri si opravdu chteji dat autenticky cinsky jidlo, tak by jim nevadilo zaplatit 200 a vic za porci.. jako kdyz si chces dat dobry cesky jidlo a pujdes k Pohlreichovi, tak taky vyplaznes nemalo, ale stoji to za to.. a neda se rict, ze by si to svoje zakazniky nenaslo.. to samy kdyz chces na poradnej biftek, tak pujdes treba do La casa argentina, kde 400g biftek staval pred 6 lety 800,- ..

    s tim importovanim.. dost veci tady uz maj.. mnohem vic se toho da koupit v rakousku, tak holt by clovek jednou za mesic zajel tam pro ty trvanlivy veci a zeleninu atd. muzes vzdycky nakupovat v malesicich treba..

    a jak rika MUTHA.. je tu spousta turistu.. hlavne cinanu bude jezdit cim dal vic;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NOIZER: Nojo, problem je s malym trhem. Aby clovek uvaril dobre cinske jidlo, musi importovat suroviny, takze jedna porce bude tak za 200 Kc a to se konkurovat kuratum podivuhodne chuti za 69 neda. Bohuzel lidi, kteri rozeznaji sichuan street food od kachny kung pao s pravymi arasidy a oceni jej, je zatim v Cechach malo, pramalo. Ja osobne si myslim, ze je to kvuli tomu, ze je tu malo Cinanu, aby se udelal Chinatown, vsechny tradicni businessy uz obsadili Vietnamci.
    REPEEK
    REPEEK --- ---
    sháním tohle v nějakém kamenném obchodě v Praze, viděl to někdo?
    Gopar | Hlohové plátky 130g
    http://gopar.cz/Pochutiny/Pochutiny-sladke/Hlohove-platky-130g.html
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MRMNK: kramek na rohu - tam chodim jako prvni vzdycky, a teprve co nemaji tam, nakupuj u jinde. Slecny uz jsou pani, jedna ma desetimesicniho synka, o kteryho se stara ceska teta. vzdycky, kdyz jdu ve vsedni den, tak se me pta, jestli pak jdu jeste do prace :-D a dokonce i kdyz neco nema, tak mi poradi, u koho to sezenu.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    no nemuzu rict, ze by nad tim uz zenska nepremyslela:))
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MACHALIK: asi po 1000x, knedlickarna Restaurace Hua Long Zhai v Rumunsky v Praze, uz to asi dam do hlavicky klubu :0 ... v cine jsem stravil ochutnavanim streetfoodu nekolik mesicu (prevazne sichuan) a tohle je pro me ta nejlepsi ( i kdyz oni jsou myslim odjinud)

    jinak tu problehlo par dobrych kucharek, za nekolik let se clovek k dobre cinske kuchyni propracuje, bohuzel asi nejlepsi ale zaroven nejzabavnejsi varianta

    btw. nevim jestli uz ji tu nekdo nezminoval, dosla mi ted tahle knizka a rozhodne za to stoji, jednak moc pekne udelana a jednak nekolik peknych tipu a receptu

    http://stickyrice.typepad.com/my_weblog/2012/03/vietnamese-street-food-book-review.html
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    no ja prave koukam.. no nic no:) tak dekuju vsem pekne za info, budem obcas dal zkouset a hledat.. kdyz najdem neco dobryho, dame echo;)

    kazdopadne.. tadyhle ma bejt udajne sichuan style cina.. byli jsme tam, jidlo nebylo uplne zly, nicmene kdyz jsme chteli rybu "sichuan da", udelali nam kapra, kterej ma pro pritelkyni hrozne silnej rybi puch, takze to skoro nejedla a navic nam talirek zeleniny (trochu pekingskyho zeli s pulkou zampionu) napocitali jako regulerni vegetariansky jidlo.. nakonec se asi cejtili zahanbene, tak nam nalili dva panacky nejakyho jejich likeru, ale ja ridil a zena ma alergii na alkohol, takze nic:)

    chci se jit zkusit podivat do Huang He hned vedle.. ma nekdo zkusenost s tim?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kdybyste v Praze nebo kdekoli jinde v ČR identifikovali nějakou opravdu dobrou a autentickou čínu - jedno jestli szechuan, hunan, cantonese nebo jinou - tak by mě to extrémně zajímalo. Ideálně aby se o její kvalitě vyjádřil někdo, kdo byl v Číně nebo aspoň delší dobu pobýval v čínských čtvrtích po různých městech. Sám jsem si teď navyknul na dobrou hunanskou a sečuánskou kuchyni a nemám to kde jíst, všechno, co se tu dělá (Brno), jsou pelmely se škrobem a zelím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam