• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je na vás banh-mi moc složitá popřípadě moc okoukaná? Čínský prapředek hamburgerů Rou Jia Mo je to co hledáte. http://en.wikipedia.org/wiki/Rou_jia_mo



    Údajně originální recept obsahuje dvacet koření, nejsem si jistá jestli se tam počítá i sojovka, cibule a víno. Nakonec jsem tam dala to, co jsem našla alespoň ve dvou receptech z těch co jsem procházela. Koření je uváděno sestupně podle důležitosti, takže bez těch na konci se přinejhorším rozlučte

    suroviny pro 4-5 procí

    na bulky:

    600 g mouky
    300 ml vody
    3 g soli
    5 g sušeného droždí

    na maso:
    500 g bůčku
    100 ml rýžového vína
    50 ml sojovky
    lžíce cukru - ideálně palmového
    voda dle potřeby
    1 cibule
    1 hlavička česneku - přepůlená
    5 cm dlouhý kus zázvoru
    1 badyán
    větší kus cassie/skořice
    půl lžičky fenyklu
    lžička sečuánského pepře

    (tedy zázvor, cibule, česnek, víno, sojovka, cukr a 5 koření, bez toho to nepůjde)

    volitelné, ideálně všechno:
    5 cm dlouhý kus galgánu
    1 bobkový list
    1 černý kardamom
    půl lžičky koriandrových semen
    kůra z mandarinky
    dva, tři plátky andělikového kořene
    čtvrt muškátového oříšku
    půl lžičky kumínu
    fermentované sojové boby

    do sendviče pak ještě:
    zelené chilli papričky dle gusta
    2 jarní cibulky
    naťový koriandr
    lžíce kumínu
    a kdo má nějakou čínskou nakládanou zeleninu, tak tu.
    Případně čerstvou zeleninu typu mrkev, ředkev, okurka, ale originálně tam nemá co dělat.

    postup:

    Bůček nakrájete na plátky, dejte do hrnce spolu se vším kořením, vínem, cibulí, česnekem a sojovkou. Zalijte vodou tak, aby maso zůstalo ponořené a co nejpomaleji, na co nejnižší teplotě duste do měkka. Měkký bůček vyndejte, omáčku zceďte od koření a zeleniny a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří na hustou omáčku. Nasekejte/nadrobte maso na jemno a promíchejte s omáčkou.

    bulky:
    Smíchejte mouku se solí a droždím, přilijte vodu a uhnětejte hladké těsto. Zakryté těsto nechte 40-60 minut kynout, posléze rozdělte na 12 větších nebo 18 menších kousků. KAždý kousek rozválejte na dlouhý proužek, který smotáte do ruličky, postavíte na výšku a rozplácnete na tenčí placku. Zakryjte folií a nechte 20 minut odpočívat.

    Rozpalte pánev se silnějším dnem a pak na mírném ohni pečte placky cca 4 minuty z každé strany. Uvnitř potřebujete nějakých 95 stupňů, aby to nebylo syrové. Nechte placky tak 15 minut vychladnout, mezi tím ohřejte maso, nasekejte na jemno jarní cibulku a chilli papričky a přidejte to k masu. Opečte nasucho kumín a namelte ho. Vlažnou bulku rozřízněte, napatlejte masem s papričkama a cibulkou, posypte kumínem a dejte na to koriandrovou nať a případně zeleninu.




    zdroj: http://www.chinasichuanfood.com/chinese-hamburger-pork-belly-buns/
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    VXP: v centru vím o Vietnamci v Žitné, spíš dole naproti shertonu, který je občas mívá. Jinak v Sapě vždycky a pořád :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: V malešicích včera spatřen.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    VXP: jestli půjdeš do sapy, tak si dej pozor. V neděli mi tvrdili, že nikdo nemá, ale našel jsem v krámu, který je podél toho míň pouzivanyho vchodu..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: pocitas velice spravne:)

    Btw: fotka manakeeshu, ktery jsme delali doma a vyfotili na blogysek, byla zakerne zcizena a umistena na web beirutrestaurants.com :))
    Beirut Restaurants, Lebanon, reviews, directory, award winning, dish spotting, syndicate of restaurants, official blog, gastronomic, traditional - Manakeesh - Beirut Restaurants, Lebanon, reviews, directory, award winning, dish spotting, syndicate of restaurants, official blog, gastronomic, traditional
    http://www.beirutrestaurants.com/cat/manakeesh-2/#Cuisine
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: akorat jsem teda mouku nenechal fermentovat ve vode s cukrem po pet dnu. ale nekdy musim vyzkouset i tuhle variantu :)
    FLU
    FLU --- ---
    LA_PIOVRA: pocitam, ze tohle bude libanonsky pribuzny lahmacunu , co se jmenuje manakeesh...
    Food and Condiments: Manakeesh - Lebanese Street Bread
    http://foodandcondiments.blogspot.se/2014/12/manakeesh-lebanese-street-bread.html

    no, zrovna mi kyne testo, zaatar mam taky, za chvili zacnu rozehrivat troubu :)

    FAT
    FAT --- ---
    Nejdete někdo v dohledné době do Sapy? Poprosil bych o kouknutí se, jestli nemají tenhle http://hungphatea.com.vn/en/shops/Tea-for-skid/Corn-Tea-76/ čaj. Piju od nich tohle http://hungphatea.com.vn/en/shops/Ginger-tea/Ginger-Tea-27/ a je to dost dobré, rychlé.
    Díky.
    :-)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    VXP: v tescu ai v jinych zeleninach bežně ale ne vždy
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VXP: imho bys uspel(a) ve velky viet. zelenine na rohu Rumunsky a Belehradsky.
    VXP
    VXP --- ---
    dá se i někde v centru koupit čerstvej kokos (za kolik), nebo musím do sapy? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no může. Respektive bude tam chudší mikroflora, neb tam narostou jen ty co přežijou zimu a nevím jak to pak bude fungovat jako startér.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: aha a to je pak ten kvasek na chleba? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jo - to je důvod proč se odkládá těsto do lednice - kyne pomalu, ale kyne a enzymatické procesy probíhají. Ale pokud má kynout v lednici, tak potřebuje normální dávku droždí a nebo bude kynout fakt dlouho. Zhruba po týdnu v lednici se v kvasnicovém těstě začínají vyvíjet i mléčně kvašené kultury a stává se kváskovýmm, byť je tam riziko, že se to zvrhne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEJSHA: a abych nezapomnel, tak prvni recept jsem zkousel a byli jsme spokojeni tak taky diky :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: muzu jen poprosit, jestli se do kynuti pocita i doba, kdy je testo v lednici? Testo na naan jsem tak delal a bylo v pohode a delam tak i testo na pizzu..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

    Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a s dovolením troška vlastního proma - článek obsahuje dva recepty - ostrou a kyselou polévku a rybu v račatové polévce z kvasu - obojí vlastně jednoduché a fakt dobré.

    A dá se to zkvasit?: Čínský rajčatový kvas (s goji) - 红酸汤
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/12/cinsky-rajcatovy-kvas-s-goji.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vietnam uspořádá v ČR od ledna rok své kultury, nabídne kulinářské i jiné akce | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ultury-nabidne-65-akci-pln-/dobra-chut.aspx?c=A141231_213501_dobra-chut_ele


    POHODAVOLE: podle výrobců 42 g čerstvého droždí (kostka)= 10 g sušeného droždí (sáček) a to vše je na 1 kg mouky.

    Pokud ovšem dáš droždí méně, bude to sice kynout pomaleji, ale chuť těsta pak bude mnohem lepší (čím méně, tím pomaleji a tím zajímavější chuť), protože bude více času na to, aby se rozběhly enzymatické reakce v mouce, po té co se namočí a škroby se mohou delší dobu nacucávat vodou - s těstem se pak lépe pracuje, je lépe stravitelné, kůrka je křupavější (snazší karamelizace, protože část škrobů je přednaštípaná, a má to lepší chuť). Ideální je špetička droždí a nechat kynout přes noc. Popřípadě udělat různé omládky/poliše - předem se smíchá část vody a mouky a troška droždí, to se nechá přes noc nakynout a pak se přidává zbytek surovin dle receptu. Funguje to u čehokoliv kynutého.


    FLU: mléko moc kysat v těstě nebude a pokud jo, tak to leda začně mírně připomínat kváskové těsto, protože tam začnou fungovat i bakterie mléčného kvašení, ne jen kvasinky z droždí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam