• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jo - to je důvod proč se odkládá těsto do lednice - kyne pomalu, ale kyne a enzymatické procesy probíhají. Ale pokud má kynout v lednici, tak potřebuje normální dávku droždí a nebo bude kynout fakt dlouho. Zhruba po týdnu v lednici se v kvasnicovém těstě začínají vyvíjet i mléčně kvašené kultury a stává se kváskovýmm, byť je tam riziko, že se to zvrhne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEJSHA: a abych nezapomnel, tak prvni recept jsem zkousel a byli jsme spokojeni tak taky diky :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: muzu jen poprosit, jestli se do kynuti pocita i doba, kdy je testo v lednici? Testo na naan jsem tak delal a bylo v pohode a delam tak i testo na pizzu..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a s dovolením troška vlastního proma - článek obsahuje dva recepty - ostrou a kyselou polévku a rybu v račatové polévce z kvasu - obojí vlastně jednoduché a fakt dobré.

A dá se to zkvasit?: Čínský rajčatový kvas (s goji) - 红酸汤
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/12/cinsky-rajcatovy-kvas-s-goji.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vietnam uspořádá v ČR od ledna rok své kultury, nabídne kulinářské i jiné akce | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ultury-nabidne-65-akci-pln-/dobra-chut.aspx?c=A141231_213501_dobra-chut_ele

POHODAVOLE: podle výrobců 42 g čerstvého droždí (kostka)= 10 g sušeného droždí (sáček) a to vše je na 1 kg mouky.

Pokud ovšem dáš droždí méně, bude to sice kynout pomaleji, ale chuť těsta pak bude mnohem lepší (čím méně, tím pomaleji a tím zajímavější chuť), protože bude více času na to, aby se rozběhly enzymatické reakce v mouce, po té co se namočí a škroby se mohou delší dobu nacucávat vodou - s těstem se pak lépe pracuje, je lépe stravitelné, kůrka je křupavější (snazší karamelizace, protože část škrobů je přednaštípaná, a má to lepší chuť). Ideální je špetička droždí a nechat kynout přes noc. Popřípadě udělat různé omládky/poliše - předem se smíchá část vody a mouky a troška droždí, to se nechá přes noc nakynout a pak se přidává zbytek surovin dle receptu. Funguje to u čehokoliv kynutého.

FLU: mléko moc kysat v těstě nebude a pokud jo, tak to leda začně mírně připomínat kváskové těsto, protože tam začnou fungovat i bakterie mléčného kvašení, ne jen kvasinky z droždí.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: pres vcechny naplne (bezmasem, tedy) co jsem vyzkousel, tak neni nic lepsiho nez jen potrene olejem a zaatarem.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: vypada to skvele! Urco zkusim origo verzi :)

Diky!
    FLU
    FLU --- ---
    POHODAVOLE: v podstate takto
    Turkish Food & Recipes: Lahmacun
    http://www.traditionalturkishcooking.com/2013/05/lahmacun-lahmacun-also-known-as-turkish.html

maly "disclaimer" k testu:
    delam ho vicemene stejne jako na pizzu, takze bez mleka a nechavam to kynout v pokojove teplote plus minus 24 hodin (pokud by tam bylo mleko, bal bych se, ze mi to zkysne, ale mozna je to blbost). pak to rozvalim tak na tenko, jak to jen jde. pecu v bezne troube na pizza kameni a vubec mi teda nevadi, kdyz se to pri peceni nafoukne (stejne to po vytazeni z trouby zase splaskne).

jinak smes se da udelat i bez masa. zkousel jsem ruzne smesi kombinujici susena rajcata, piniove orisky, grilovany lilek/cuketu, anebo bulgur (povareny ve vyvaru a okoreneny). ale klasika je samozrejme s mletym masem (k tomu viz ten shora uvedeny recept).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: muzes pls nahodit, jak delas lahmacun?

Diky!
    FLU
    FLU --- ---
    pizzu (naan, pide, lahmacun, pitu atd. atp.) delam zasadne z cerstveho drozdi. susene se mi neosvedcilo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALVATOR: pizzu už dělám ze susenyho, pze tam dle mě není tolik cítit..
    LEA1
    LEA1 --- ---
    POHODAVOLE: Já jsem před pár měsíci viděla recept na ty tenké placky snad na idnes nebo v lidovkách, ale už to nemůžu najít. Klidně můžeš mít rejži i placky, to je na tobě. Já to střídám, ale např. když čekáme hosty a vařím indické jídlo, tak dělám naan i rejži, aby si mohli vybrat.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Osobně mám zkušenost se sušeným i čerstvým droždím při dělání těsta na pizzu. Mechanicky mi nepřišlo ani jedno lepší než druhý, chuťově možná to s čerstvým bylo trošku lepší. A jelikož sem sklerotik, tak sem vděčnej že na většině balení sušenýho droždí je přepočet na čerstvý :).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: aha tak ja chtěl ty tenký, ale zkusim i tyto. Nemáš pak prosím recept na nějaký dobrý omáčky, popř. můžu udělat vindaloo s rýží a k tomu ještě tyto placky nebo je to nesmysl?
    LEA1
    LEA1 --- ---
    POHODAVOLE: je ověřenej několikrát. Z toho těsta uděláš 6 podlouhlých placiček, které ti vyběhnou na cca 1 cm tloušťky, takže se dají dobře namáčet v omáčce. Není to ten tenký naan, který pečou v restauracích. Tohle je recept z velmi dobré indické kuchařky, která vyšla ve francii.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: no mě se líbil tvůj recept, protože si psala, že je overenej :-)

Každopádně nejsem žádnej kuchař, takže taky radši jedu z návodu :-)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    POHODAVOLE: kvasnice = droždí, takže klidně droždí ve stejném poměru :)
    Nemám moc zkušeností s nahrazováním čerstvého droždím tím sušeným, takže ti neřeknu, kolik tam toho dát, já u kynutého moc neexperimentuji a dělám podle receptu. Ale našla jsem ještě další recepty, které ale nemám vyzkoušené: http://www.apetitonline.cz/recepty/5895-naan-bread-bez-drpzdi-a-kynuti.html nebo http://www.albert.cz/recepty/chleb-naan. Uvidíš, co se ti bude víc líbit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: omlouvam se za lama dotaz, ale muzu misto kvasnic pouzit drozdi v prasku nebo drozdi ve stejnem pomeru?

Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam