• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: pocitas velice spravne:)

    Btw: fotka manakeeshu, ktery jsme delali doma a vyfotili na blogysek, byla zakerne zcizena a umistena na web beirutrestaurants.com :))
    Beirut Restaurants, Lebanon, reviews, directory, award winning, dish spotting, syndicate of restaurants, official blog, gastronomic, traditional - Manakeesh - Beirut Restaurants, Lebanon, reviews, directory, award winning, dish spotting, syndicate of restaurants, official blog, gastronomic, traditional
    http://www.beirutrestaurants.com/cat/manakeesh-2/#Cuisine
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: akorat jsem teda mouku nenechal fermentovat ve vode s cukrem po pet dnu. ale nekdy musim vyzkouset i tuhle variantu :)
    FLU
    FLU --- ---
    LA_PIOVRA: pocitam, ze tohle bude libanonsky pribuzny lahmacunu , co se jmenuje manakeesh...
    Food and Condiments: Manakeesh - Lebanese Street Bread
    http://foodandcondiments.blogspot.se/2014/12/manakeesh-lebanese-street-bread.html

    no, zrovna mi kyne testo, zaatar mam taky, za chvili zacnu rozehrivat troubu :)

    FAT
    FAT --- ---
    Nejdete někdo v dohledné době do Sapy? Poprosil bych o kouknutí se, jestli nemají tenhle http://hungphatea.com.vn/en/shops/Tea-for-skid/Corn-Tea-76/ čaj. Piju od nich tohle http://hungphatea.com.vn/en/shops/Ginger-tea/Ginger-Tea-27/ a je to dost dobré, rychlé.
    Díky.
    :-)
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    VXP: v tescu ai v jinych zeleninach bežně ale ne vždy
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VXP: imho bys uspel(a) ve velky viet. zelenine na rohu Rumunsky a Belehradsky.
    VXP
    VXP --- ---
    dá se i někde v centru koupit čerstvej kokos (za kolik), nebo musím do sapy? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no může. Respektive bude tam chudší mikroflora, neb tam narostou jen ty co přežijou zimu a nevím jak to pak bude fungovat jako startér.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: aha a to je pak ten kvasek na chleba? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jo - to je důvod proč se odkládá těsto do lednice - kyne pomalu, ale kyne a enzymatické procesy probíhají. Ale pokud má kynout v lednici, tak potřebuje normální dávku droždí a nebo bude kynout fakt dlouho. Zhruba po týdnu v lednici se v kvasnicovém těstě začínají vyvíjet i mléčně kvašené kultury a stává se kváskovýmm, byť je tam riziko, že se to zvrhne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEJSHA: a abych nezapomnel, tak prvni recept jsem zkousel a byli jsme spokojeni tak taky diky :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: muzu jen poprosit, jestli se do kynuti pocita i doba, kdy je testo v lednici? Testo na naan jsem tak delal a bylo v pohode a delam tak i testo na pizzu..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LEA1: zkousel jsem a byli jsme dost spokojeni :)

    Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a s dovolením troška vlastního proma - článek obsahuje dva recepty - ostrou a kyselou polévku a rybu v račatové polévce z kvasu - obojí vlastně jednoduché a fakt dobré.

    A dá se to zkvasit?: Čínský rajčatový kvas (s goji) - 红酸汤
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/12/cinsky-rajcatovy-kvas-s-goji.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vietnam uspořádá v ČR od ledna rok své kultury, nabídne kulinářské i jiné akce | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ultury-nabidne-65-akci-pln-/dobra-chut.aspx?c=A141231_213501_dobra-chut_ele


    POHODAVOLE: podle výrobců 42 g čerstvého droždí (kostka)= 10 g sušeného droždí (sáček) a to vše je na 1 kg mouky.

    Pokud ovšem dáš droždí méně, bude to sice kynout pomaleji, ale chuť těsta pak bude mnohem lepší (čím méně, tím pomaleji a tím zajímavější chuť), protože bude více času na to, aby se rozběhly enzymatické reakce v mouce, po té co se namočí a škroby se mohou delší dobu nacucávat vodou - s těstem se pak lépe pracuje, je lépe stravitelné, kůrka je křupavější (snazší karamelizace, protože část škrobů je přednaštípaná, a má to lepší chuť). Ideální je špetička droždí a nechat kynout přes noc. Popřípadě udělat různé omládky/poliše - předem se smíchá část vody a mouky a troška droždí, to se nechá přes noc nakynout a pak se přidává zbytek surovin dle receptu. Funguje to u čehokoliv kynutého.


    FLU: mléko moc kysat v těstě nebude a pokud jo, tak to leda začně mírně připomínat kváskové těsto, protože tam začnou fungovat i bakterie mléčného kvašení, ne jen kvasinky z droždí.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: pres vcechny naplne (bezmasem, tedy) co jsem vyzkousel, tak neni nic lepsiho nez jen potrene olejem a zaatarem.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: vypada to skvele! Urco zkusim origo verzi :)

    Diky!
    FLU
    FLU --- ---
    POHODAVOLE: v podstate takto
    Turkish Food & Recipes: Lahmacun
    http://www.traditionalturkishcooking.com/2013/05/lahmacun-lahmacun-also-known-as-turkish.html

    maly "disclaimer" k testu:
    delam ho vicemene stejne jako na pizzu, takze bez mleka a nechavam to kynout v pokojove teplote plus minus 24 hodin (pokud by tam bylo mleko, bal bych se, ze mi to zkysne, ale mozna je to blbost). pak to rozvalim tak na tenko, jak to jen jde. pecu v bezne troube na pizza kameni a vubec mi teda nevadi, kdyz se to pri peceni nafoukne (stejne to po vytazeni z trouby zase splaskne).

    jinak smes se da udelat i bez masa. zkousel jsem ruzne smesi kombinujici susena rajcata, piniove orisky, grilovany lilek/cuketu, anebo bulgur (povareny ve vyvaru a okoreneny). ale klasika je samozrejme s mletym masem (k tomu viz ten shora uvedeny recept).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FLU: muzes pls nahodit, jak delas lahmacun?

    Diky!
    FLU
    FLU --- ---
    pizzu (naan, pide, lahmacun, pitu atd. atp.) delam zasadne z cerstveho drozdi. susene se mi neosvedcilo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALVATOR: pizzu už dělám ze susenyho, pze tam dle mě není tolik cítit..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam