• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    LEA1
    LEA1 --- ---
    ZUZU: osvědčený je tento:

Recept na 6 kousků (500g mouky, 1 vejce, 150g jogurtu z plnotučného mléka, 15 cl mléka, 15g čerstvých kvasnic, jedna kávová lžička kvasnic v prášku, 2 kávové lžičky cukru, 2 polévkové lžíce oleje, sůl).
    Do vlažného mléka dáš kávovou lžičku cukru a čerstvé kvasnice, přikryješ a necháš 15 minut v klidu. Mouku dáš do mísy, přidáš půl lžičky soli a kvasnice v prášku. Zamícháš. Pak postupně přidáš zbytek kvasnic, cukru, mléko, olej, jogurt a vejce. Těsto pořádně prohnětneš a necháš hodinu v teple přikryté utěrkou. Těsto rozdělíš na šest placek, posypeš si stůl moukou a rozválcuješ je na kapky asi 25 cm dlouhé, 13 cm široké a zhruba 1cm tlusté. Sypu je sezamem. Dáš je na pomaštěný tác a vsuneš do centra vyhřáté trouby (220°C,7) zhruba na 8 minut.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZU: neni osvedceny, ale vypada dobre: http://fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=1&resolution=high a v troube pak asi jako kdyz delas pizzu = trouba na nejvyssi obratky a poradne rozpaleny plech
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a začínej s hladkou moukou, celozrnné až po tom, co se ti budou dařit bílé verze. POtřebuje víc vody, víc se lepí a je míň pružná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZU: Není to v receptu, ale v dostatečné teplotě v troubě, v sázení placek na něco rozpáleného a v dostatku másla. A autolýze (odložené kynutí) těstu vždycky pomůže.

Vyber si recept, který obsahuje kvasnice a něco jogurtu. Vypracuj to těsto tak, aby bylo pravdu hladké a pružné. Mělo by od začátku být dost husté.Pak ho nech těsto přes noc v ledničce- v té chladnější částí. Vyndej, udělej placky, nech je ohřát na pokojovou teplotu, ale aby začaly kynout jen tak trochu a sázej do trouby.
    Troubu opravdu rozpal a placky dávej na rozpálený plech, pokud možno nějaký co hodně drží teplo (litinový plát a nebo tak něco) . Ideálně to chce pečící kámen (mám kvůli chlebu a hlavně bagetám plát nějaké ruly, či co to je, ze zahradnictví).

A po vytažení nešetřit máslem a skládat je na sebe.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    nrmáte nějaký osvědčený recept na dobrý vláčný naan v českých podmínkách (pec tandoor nemam...)? čas od času najdu někde něco na netu, ale výsledek bejva tristní...
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    HATOR: ja bych rad prave nejakou konzervaci...idealne pickle nebo chutney. vsechno co jsem zatim nasel me nepresvedcuje. ale budu dal hledat a dam vedet, nejak to zpracovat musime.

jo a to klasicke anglicke chutney je samozrejme taky skvele, doporucuju!
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    SALAMAN: a jaky to bylo? :) taky zvazuju, ze bych se tam mrkla :)

JInak Pho na Jiraku me zatim taky nikdy nezklamalo. Teda chodivame tam jen na ty zavitky, ale pokazde chutnaly vyborne. Snad to fakt byl jen nejaky ojedinely ukaz.
    HATOR
    HATOR --- ---
    MILHAUZ: My je zcela západoevropsky zapíkáme s masem. Pravda, lepší jsou ty malý červený trpčí :)
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    jo a nemate nekdo nejake navrhy na to co udelat zajimaveho s nadurodou broskvi? slana orientalni uprava vitana!
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    vzhledem k nutnosti zpracovani angrestu ze zahrady jsem letos krome chutney (anglicky model s cibuli a octem) udelal taky indicky angrestovy amla pickle, vice mene podle tohohle receptu: http://www.jeyashriskitchen.com/2013/02/gooseberry-pickle-nellikai-oorugai.html akorat jsem to jen nechal projit varem ve vode se soli a kurkumou, protoze angrest byl uz dost zraly, netreba ho moc varit.

a je to skvele! jim to s ryzi, s bilym jogurtem a koriandrem.

jinak nasel jsem velice zajimave recepty na indicke angrestove chutney, treba tu: http://www.gruhinii.com/chutneys-and-pickles/usirikaya-chutney-amla-chutney nebo tu: http://www.divinetaste.com/archives/indian-gooseberry-amla-chutney/ coz lze asi jen z hodne nezralych plodu
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    PSYCHOPATICK: Já to asi nevydržim a jdu tam dnes, stejně jsem teď línej vařit:)
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    SALAMAN: nápodobně, vypadá to lákavě a skvěle...:)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    GUDRUN: Doufám no, mám to tam jinak moc rád...

PSYCHOPATICK: Jo! Tam musím co nejdřív zajít!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SALAMAN: chodim tam na ne dvakrat tydne a maso jine nez krevety tam davaji, ale oschle ani igelitove jsem je nikdy nemela. Snad to byl jen vykyv.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Tak jsem si včera dával letní závitky ve Pho na Jiřáku. Jako horší jsem nikdy nejedl. Krom krevet tam bylo ještě kuřecí, co chutnalo jako kebab (což jsem teda v závitkách ještě neměl), málo koriandru, ale za to hodně perilly (škoda že jí nenasekali a neutrhali stonky, to se nedá ukousnout). Rýžový papír místy tak, oschlý, že se nedal užvýkat. Vrcholem bylo to, když jsem z pusy vyndal kus igelitu. Nechápu to, vždycky mi tam závitky chutnaly, o to jsem byl zklamanější.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: um - má první zkušenost s černou solí... Na druhé straně trávicí soustavy je dost cítit.
    E42
    E42 --- ---
    AUDIAC: K tomu bych jenom upřesnil, že jejich Laab Kai je FAKT velkej provar.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak tedy jal jeera - tamaridová limonáda s kumínem je vcelku svérázná, ale ve vedru fakt bodne.

1 díly máty
    1 díly koriandru
    2 díl tamaridové pasty
    kousek zázvoru
    rozmixovat na kaši, přidat opražený, namletý kumín (tak lžičku na 50 g tamaridu) a něco černé soli. Často se tma dává ještě čertovo lejno.

Část kaše pak naředit dle chuti vodou a vychladit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    All Mongolian Recipes - The Food of the Nomads
    http://www.mongolfood.info/en/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam