• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    RUTHLESS: obcas delam hostiny s cinskym jidlem, udelam jedno nebo dve vetsi jidla ktera pripravim predem, treba dlouho varenej bucek, pecenou kachnu a podobne, na tohle si vzdycky najdu nejaky pekny recept. A k tomu pak nekolik rychlejsich jidel ktery jsou hned udelany na woku, vetsinou podle toho co kde zrovna koupim nebo jak me tak napadne, vetsina receptu je jednoducha a la paprika s hovezim, veprovy s bambusem, nejaky tofu, fish frangant aubergine, neco nakladany zeleniny, polivku, na prekrm je super okurka se secuanskyum peprem a citronem, nebo studeny nudle ... da se to v jednom pripravit za dve tri hodiny a jde to rychle na stul
    na cinskym jidle je fajn ze spousta veci je jednoduchych, jedna az tri ingredience a je to dobry, na stole je pak spousta kombinaci a hosti se olizujou
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Cau. Prosim o radu. Planujeme s kamaradem pro dalsich asi 10 lidi asijskou veceri. On je v asii mnohem zbehlejsi nez ja. Ac mam uz nejakou svou predstavu, tak se stejne rad obratim jeste na vas. Hledam nejaky menu. Odhaduju tak cca 6-7 jidel. Asi je jedno, jestli to bude varianta 7 chodu po sobe nebo par predkrmu a nekolik hlavnich chodu najednou na stul.

    Navsteva sapy je realna. mam den predtim pul den volno.
    Kuchyne klasicka, ctyri plynovy horaky, jedna trouba.


    Jo a jedno, jestli to bude smerovat smerem indie nebo cina... Jen aby to spolecne nejak ladilo :-) Diky vam vsem za rady! Ja bych se v takovy otazce vyradil, kdyby to bylo na jiny tema :D
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tak jsem dneska poprve delal masala dosu a vyslo to paradne! takrka foolproof recept!

    dosa:
    1 a 1/2 salku basmati ryze
    1 salek parboiled ryze
    1/2 salku urad dal
    1 1/2 tsp methi
    2 tsp soli

    smichat obe ryze, proplachnout, zalit vodou a nechat stat 6 hodin
    smichat urad dal a methi, proplachnout, zalit vodou a nechat stat 6 hodin
    slit ryzi a umixovat dohladka, za pridani cca 1 - 1 a 3/4 salku vody
    slit dal a umixovat dohladka, za pridani cca 1/2 - 3/4 salku vody
    smichat ryzi a dal v mise, vmichat sul a nechat 8 - 10 hodin stat na topeni

    nejlip se to smazi na neprilnave panvi. rozpalit panev na vyssi teplotu (cca 7 z 10), rozetrit kapku oleje po panvi, nalit malou naberacku testa doprostred panve, rozprostrit drevenou naberackou co nejvic do tenka a smazit jako palacinku - po obou stranach.

    masala brambory:
    uvarit cca 6 brambor, nechat vychladnout, oloupat a nahrubo rozmackat
    nakrajet 2 - 3 cibule na kolecka
    nakrajet 5 - 6 zelenych chilli
    utrit na pastu kus zazvoru a strouzek cesneku
    do zhave panve pridat kus ghee a 1 tsp mustard seed, 1 tsp jeera a az zacnou prskat, pridat zazvor a cesnek. az se rozvoni, pridat chilli a hrst curry listku. po chvili pridat cibuli a osmazit pekne dozlatova. nakonec pridat brambory a eventualne trochu dosolit.

    podaval jsem s koriandrovo-kokosovym chutney

    chutney:

    salek neslazene kokosove moucky
    1/4 salku oprazeneho bengal gramu
    3 - 4 zelene chilli
    kus zazvoru
    poradny svazek koriandru
    3/4 tsp soli
    3/4 salku jogurtu

    smichat vsechno krom jogurtu a rozmixovat na pastu, pridat cca 1/4 - 1/3 salku vody. rozmichat s jogurtem.

    na oleji osmazit 1/2 tsp mustard seed, 1/2 tsp jeera, 1 tsp urad dal, 1/2 tsp asafoetidy, 1 susene cervene chilli a par curry listku. az zacnou semena praskat, nalit do chutney a promichat.

    poznatky: ryzi ani dal se nepodari uplne rozmixovat dohladka. nevadi. pokud je po vykynuti testo prilis huste, naredit trochu vodou. z uvedeneho mnozstvi udelame 10-15 "palacinek".

    je to fakt dobry. bal jsem se zda mi testo vzejde a jak se to bude smazit a byla to hracka. testo chce hodne teplo, aby zaclo pracovat. mozna by slo testo pres noc dat do uplne mirne trouby.

    lze podavat i se sambarem, ale na ten az priste.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tuhle stranku jsem neznal. nerikam, ze je to nejak prevratne, ale jsou tam pekne recepty:

    swasthi's recipes - Indian food blog on vegetarian & chicken recipes
    http://indianhealthyrecipes.com
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Doporucily byste nejakou dobrou peknou kucharku ? Napriklad neco jako toto MRMNK, nejake obecne shrnuti asijske kuchyne, nebo zamereni na nejakou konkretni, spis nejaka jednodussi jidla. Pokud mozno v CZ.
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    jeste k indickym korenim - nedavno otevrel obchod swagat s indickyma potravinama v koubkove ulici na vinohradech. umi velmi dobre i poradit a vyber mi taky prijde dobry
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    MIDORI:
    ZUZKAOU: konkrétně Francouzská 466/66
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bezlepkova.com - Bezlepková dieta zdravě a chutně
    http://www.bezlepkova.com/

    tmavej i světlej teff, jako zrna i jako mouku. A taky maj šáchorovou mouku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: V africkým krámě prodává ukrajinská manželka majitele, který je, tuším, pakistánec. Paní je velmi sovětsky nerudná a člověka si nevšímá, což je vlastně pozitivní, neb je možné dlouho postávat nad regálama, prohrabovat se v tom a číst etikety a nikdo po tobě nic nechce.. Je to takové velké L, v přední části mají indický soritment + mrazák a v zadní část pak široké množství afrických věcí.

    Teff mají rozhodně, koření nejspíš taky a různé druhy těch africkejch mrňavejch pros. Jinak tmavej a světlej teff prodává adveni.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: jaky je to v tom africkym krame? Myslis, ze tam, kopupim berbere a teff, mel bych na to chut:)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ZUZKAOU: to mam skoro za rohem, skvely, diky :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: mezi zastávkami Krymská a Jana Masaryka. Tady někde http://mapy.cz/s/n7em
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ZUZKAOU: zatim jsem jeste nikde nebyla. Na ty Francouzsky to je kde?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: ty jsi tam ještě nebyla? Vezmi si sebou omezené množství peněz, mají tam téměř všechno, na co si vzpomeneš, kromě korejských věcí. Ty balíčky koření jsou mezi 30-120 Kč. Karty naštěstí neberou.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ZUZKAOU: supr, bydlim kousek od Francouzsky. Diky :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: krome myslíkové mají široký výběr koření třeba na Francouzské u Viethajců a nebo v africkém obchodě dole na žižkově - Husitská 34. A Pakistánci na lipanské http://www.shalamar.eu/www-shalamar-eu/2-KONTAKTY-CONTACTS
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Pokud by nekdo hledal bezmasou alternativu k ustricove omacce, tak jsem nedavno koupil tohle (omacka z shitake hub) a je uplne super. K dostani v kramech s asijskymi potravinami.

    MRMNK
    MRMNK --- ---
    btw. ted je novy indicky / pakistansky obchod v ulici Viktora Huga 15/1 na Praze 5, kousek od Andela

    tu Myslikovu na nastenku taky pridam, je to dobry tip
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ZUZKAOU: jsem na mobilu, nevidim to .. ale zkusim tu Myslikovu, mam to docela blizko. diky
    VERU_HUS
    VERU_HUS --- ---
    MIDORI: Halal v Myslíkově..obchod je sice arabsky ale mají tam plné koše různých kořeni velky vyber...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam