tak jsem dneska poprve delal masala dosu a vyslo to paradne! takrka foolproof recept!
dosa:
1 a 1/2 salku basmati ryze
1 salek parboiled ryze
1/2 salku urad dal
1 1/2 tsp methi
2 tsp soli
smichat obe ryze, proplachnout, zalit vodou a nechat stat 6 hodin
smichat urad dal a methi, proplachnout, zalit vodou a nechat stat 6 hodin
slit ryzi a umixovat dohladka, za pridani cca 1 - 1 a 3/4 salku vody
slit dal a umixovat dohladka, za pridani cca 1/2 - 3/4 salku vody
smichat ryzi a dal v mise, vmichat sul a nechat 8 - 10 hodin stat na topeni
nejlip se to smazi na neprilnave panvi. rozpalit panev na vyssi teplotu (cca 7 z 10), rozetrit kapku oleje po panvi, nalit malou naberacku testa doprostred panve, rozprostrit drevenou naberackou co nejvic do tenka a smazit jako palacinku - po obou stranach.
masala brambory:
uvarit cca 6 brambor, nechat vychladnout, oloupat a nahrubo rozmackat
nakrajet 2 - 3 cibule na kolecka
nakrajet 5 - 6 zelenych chilli
utrit na pastu kus zazvoru a strouzek cesneku
do zhave panve pridat kus ghee a 1 tsp mustard seed, 1 tsp jeera a az zacnou prskat, pridat zazvor a cesnek. az se rozvoni, pridat chilli a hrst curry listku. po chvili pridat cibuli a osmazit pekne dozlatova. nakonec pridat brambory a eventualne trochu dosolit.
podaval jsem s koriandrovo-kokosovym chutney
chutney:
salek neslazene kokosove moucky
1/4 salku oprazeneho bengal gramu
3 - 4 zelene chilli
kus zazvoru
poradny svazek koriandru
3/4 tsp soli
3/4 salku jogurtu
smichat vsechno krom jogurtu a rozmixovat na pastu, pridat cca 1/4 - 1/3 salku vody. rozmichat s jogurtem.
na oleji osmazit 1/2 tsp mustard seed, 1/2 tsp jeera, 1 tsp urad dal, 1/2 tsp asafoetidy, 1 susene cervene chilli a par curry listku. az zacnou semena praskat, nalit do chutney a promichat.
poznatky: ryzi ani dal se nepodari uplne rozmixovat dohladka. nevadi. pokud je po vykynuti testo prilis huste, naredit trochu vodou. z uvedeneho mnozstvi udelame 10-15 "palacinek".
je to fakt dobry. bal jsem se zda mi testo vzejde a jak se to bude smazit a byla to hracka. testo chce hodne teplo, aby zaclo pracovat. mozna by slo testo pres noc dat do uplne mirne trouby.
lze podavat i se sambarem, ale na ten az priste.