• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    chystam se na cinskou veceri a nemam tu kucharky tak brousim web pro inspiraci, tenhle blog je docela fajn, jidlo vypada jak si ho ze sichuanu pamatuju ;) http://themalaproject.com/
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MUTHA: cinanka v malesicich prodava pytlicek s vyvarem na hotpot, jeste jsme nezkouseli ale vypada pekelne .)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    RUTHLESS: taky tohle je dobry recept s buckem, vajicka jak je nezname http://rasamalaysia.com/braised-pork-belly-in-soy-sauce-tau-yew-bak/2/
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    RUTHLESS: na netu ted nemuzu najit spravny recept, delal jsem to podle kucharky, ale budu doma az v lednu.. bylo to neco jako toto http://www.chinasichuanfood.com/red-braised-pork-belly-with-dried-chinese-long-beans/
    s tim rozdilem ze nejdriv se cely bucek varil ve vode se sojovkou a korenim asi pet hodin, pak se necha odlezet, udela se sauce z omacky a susenejch liliji (nemusi byt), dalsi den se bucek ohreje v pare a zalije omackou

    rozdil oproti ostatnim buckovym receptum je v konzistenci tucne casti masa, po dlouhem vareni je mnohem jemnejsi, ale i kdyz se delaji ty kratsi recepty, je to fajn
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: dim sum je název pro tu situaci - něco jako brunch - ne jen knedlíčky ;-)

    The Guide to Chinese Dumplings | Lucky Peach
    http://luckypeach.com/the-guide-to-chinese-dumplings/
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MRMNK: diky! To je asi ono :-) co ten bucek? Mas na to nejaky osvedceny recept? Nebo pod cim to hledat?


    ZUZKAOU: dim sum budou stopro. Ale udelat to tak cely... To nevim uplne no. Ale dik! Ty linky projedu.


    MUTHA: todle je super. Ale necham to na jindy. Minimalne nemam to potrebne madobi :-/ a co je teda uvnitr? :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MUTHA: a v tom hrnci je co, vyvar?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MUTHA: Dá se to trošku punkově i v obyč hrnci. Dáš doprostřed stolu elektrický vařič, na něj rozumně velký hrnec a je to... ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: a co to pojmout jako dim-sum?

    The Serious Eats Guide to Dim Sum | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2011/04/guide-to-dim-sum-dumplings-siu-mai-bao-chinese-steamed-buns.html

    (případně předkrmové rolky http://steamykitchen.com/13029-my-mothers-famous-chinese-egg-rolls-2.html a jak vyrobit čerstvý chilli olej https://food52.com/blog/12416-how-to-make-sichuan-chili-oil-from-scratch

    Na případné závěrečné čínské polévky je spousta inspirace tady http://www.thechinesesouplady.com/ )

    A další zajímavé a autentické čínské recepty tu http://carolynjphillips.blogspot.cz/

    Pokud jsi v praze, tak si zajdi do Malešické tržnice do čínského bistra na obědovu inspiraci. A navíc tam je i obchod s čínskejma surovinama.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    RUTHLESS: obcas delam hostiny s cinskym jidlem, udelam jedno nebo dve vetsi jidla ktera pripravim predem, treba dlouho varenej bucek, pecenou kachnu a podobne, na tohle si vzdycky najdu nejaky pekny recept. A k tomu pak nekolik rychlejsich jidel ktery jsou hned udelany na woku, vetsinou podle toho co kde zrovna koupim nebo jak me tak napadne, vetsina receptu je jednoducha a la paprika s hovezim, veprovy s bambusem, nejaky tofu, fish frangant aubergine, neco nakladany zeleniny, polivku, na prekrm je super okurka se secuanskyum peprem a citronem, nebo studeny nudle ... da se to v jednom pripravit za dve tri hodiny a jde to rychle na stul
    na cinskym jidle je fajn ze spousta veci je jednoduchych, jedna az tri ingredience a je to dobry, na stole je pak spousta kombinaci a hosti se olizujou
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Cau. Prosim o radu. Planujeme s kamaradem pro dalsich asi 10 lidi asijskou veceri. On je v asii mnohem zbehlejsi nez ja. Ac mam uz nejakou svou predstavu, tak se stejne rad obratim jeste na vas. Hledam nejaky menu. Odhaduju tak cca 6-7 jidel. Asi je jedno, jestli to bude varianta 7 chodu po sobe nebo par predkrmu a nekolik hlavnich chodu najednou na stul.

    Navsteva sapy je realna. mam den predtim pul den volno.
    Kuchyne klasicka, ctyri plynovy horaky, jedna trouba.


    Jo a jedno, jestli to bude smerovat smerem indie nebo cina... Jen aby to spolecne nejak ladilo :-) Diky vam vsem za rady! Ja bych se v takovy otazce vyradil, kdyby to bylo na jiny tema :D
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tak jsem dneska poprve delal masala dosu a vyslo to paradne! takrka foolproof recept!

    dosa:
    1 a 1/2 salku basmati ryze
    1 salek parboiled ryze
    1/2 salku urad dal
    1 1/2 tsp methi
    2 tsp soli

    smichat obe ryze, proplachnout, zalit vodou a nechat stat 6 hodin
    smichat urad dal a methi, proplachnout, zalit vodou a nechat stat 6 hodin
    slit ryzi a umixovat dohladka, za pridani cca 1 - 1 a 3/4 salku vody
    slit dal a umixovat dohladka, za pridani cca 1/2 - 3/4 salku vody
    smichat ryzi a dal v mise, vmichat sul a nechat 8 - 10 hodin stat na topeni

    nejlip se to smazi na neprilnave panvi. rozpalit panev na vyssi teplotu (cca 7 z 10), rozetrit kapku oleje po panvi, nalit malou naberacku testa doprostred panve, rozprostrit drevenou naberackou co nejvic do tenka a smazit jako palacinku - po obou stranach.

    masala brambory:
    uvarit cca 6 brambor, nechat vychladnout, oloupat a nahrubo rozmackat
    nakrajet 2 - 3 cibule na kolecka
    nakrajet 5 - 6 zelenych chilli
    utrit na pastu kus zazvoru a strouzek cesneku
    do zhave panve pridat kus ghee a 1 tsp mustard seed, 1 tsp jeera a az zacnou prskat, pridat zazvor a cesnek. az se rozvoni, pridat chilli a hrst curry listku. po chvili pridat cibuli a osmazit pekne dozlatova. nakonec pridat brambory a eventualne trochu dosolit.

    podaval jsem s koriandrovo-kokosovym chutney

    chutney:

    salek neslazene kokosove moucky
    1/4 salku oprazeneho bengal gramu
    3 - 4 zelene chilli
    kus zazvoru
    poradny svazek koriandru
    3/4 tsp soli
    3/4 salku jogurtu

    smichat vsechno krom jogurtu a rozmixovat na pastu, pridat cca 1/4 - 1/3 salku vody. rozmichat s jogurtem.

    na oleji osmazit 1/2 tsp mustard seed, 1/2 tsp jeera, 1 tsp urad dal, 1/2 tsp asafoetidy, 1 susene cervene chilli a par curry listku. az zacnou semena praskat, nalit do chutney a promichat.

    poznatky: ryzi ani dal se nepodari uplne rozmixovat dohladka. nevadi. pokud je po vykynuti testo prilis huste, naredit trochu vodou. z uvedeneho mnozstvi udelame 10-15 "palacinek".

    je to fakt dobry. bal jsem se zda mi testo vzejde a jak se to bude smazit a byla to hracka. testo chce hodne teplo, aby zaclo pracovat. mozna by slo testo pres noc dat do uplne mirne trouby.

    lze podavat i se sambarem, ale na ten az priste.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tuhle stranku jsem neznal. nerikam, ze je to nejak prevratne, ale jsou tam pekne recepty:

    swasthi's recipes - Indian food blog on vegetarian & chicken recipes
    http://indianhealthyrecipes.com
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Doporucily byste nejakou dobrou peknou kucharku ? Napriklad neco jako toto MRMNK, nejake obecne shrnuti asijske kuchyne, nebo zamereni na nejakou konkretni, spis nejaka jednodussi jidla. Pokud mozno v CZ.
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    jeste k indickym korenim - nedavno otevrel obchod swagat s indickyma potravinama v koubkove ulici na vinohradech. umi velmi dobre i poradit a vyber mi taky prijde dobry
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    MIDORI:
    ZUZKAOU: konkrétně Francouzská 466/66
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bezlepkova.com - Bezlepková dieta zdravě a chutně
    http://www.bezlepkova.com/

    tmavej i světlej teff, jako zrna i jako mouku. A taky maj šáchorovou mouku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: V africkým krámě prodává ukrajinská manželka majitele, který je, tuším, pakistánec. Paní je velmi sovětsky nerudná a člověka si nevšímá, což je vlastně pozitivní, neb je možné dlouho postávat nad regálama, prohrabovat se v tom a číst etikety a nikdo po tobě nic nechce.. Je to takové velké L, v přední části mají indický soritment + mrazák a v zadní část pak široké množství afrických věcí.

    Teff mají rozhodně, koření nejspíš taky a různé druhy těch africkejch mrňavejch pros. Jinak tmavej a světlej teff prodává adveni.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: jaky je to v tom africkym krame? Myslis, ze tam, kopupim berbere a teff, mel bych na to chut:)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ZUZKAOU: to mam skoro za rohem, skvely, diky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam