Praha - Čínská bistra a obchůdky - aktuálně
Zdravím,
minulý týden jsem po delší době zavítal do Prahy a snažil se obejít místa, co nabízí autentickou kuchyň za přijatelnou cenu, o kterých vím i díky této diskusi. Bohužel ne všechny podniky stále fungují, tak bych rád pomohl ostatním nadšencům od zbytečných cest, případně pokud místní ví o dalších tipech, sem s nimi! :D
1) Čínské bistro U Sester / Yi Ma Nei Li (Nedokončená 1236) - ZRUŠENO
- toto bistro dříve sídlící v Malešicích, bylo 25.5. nahrazeno Vietnamským bistrem - Babiččiny Závitky. Prý netuší, kam se podělo čínské bistro, což je škoda. Jinak mají fajn závitky a ostatní vietnamské klasiky za slušné ceny, k tomu i hromadu domácích Chilli oil skleniček. Tak kdo by potřeboval, může od nich odkoupit, mně přišly trochu moc pálivé.
1) b) Zezadu objektu Nedokončená 1236: Čínský obchod, původně v Malešicích, stále funguje. Takže pro ingredience je výhodné zajet i takto daleko, mají spoustu věcí, které ve vietnamských/korejských obchodech nejsou. Např. Pixian Doubanjiang, dále řada sušených plodin (zelený sichuan peppercorn...). Mluví česky/čínsky
2) Restaurace u Dračí mámy - Hua Long Zhai
- oproti internetu má omezenou otvíračku: 12-18h, po-pá, pouze s sebou. Takže tu jsme vynechali.
3) Tang's Bubble Tea - Náměstí Bratří Synků
- na místní doporučení jsme zavítali k Taiwancům na Boba - obří výběr, dobré drinky, atmosféra trochu smutnější. Pookřáli, když jsem začal používat svou lámanou čínštinu a chtěl doporučení na čínský podnik:
4) Jiu Zhou, Otakarova 6
- Vypadá to jako random čínská/japonská pražská restaurace, která spíše láká na sushi. Ale mají i čínské specialitky. Jejich domácí chilli oil mě již zaujal - zabalili mi krabičku s sebou, když jsme se trochu více rozpovídali poté, co jsem přešel do čínštiny.
5) Hoja pot, Šrobárova 9
- Jako jediní mají aktuality na sociálních sítích, takže tam vždy překontrolovat otvírací dobu... Taiwanci taktéž mají zatím pouze take-away, tak jsme je tentokrát vynechali.
6) Sapa
a) Čínské bistro v Sapě
- stále funguje, jen zavírá asi kolem 18h?
- momentálně asi jediné čínské bistro v ČR, rád přijmu tipy na cokoliv podobného.
- domácí chilli oil prodávají v plastové pixle za 100 Kč, klidně si ale můžete přinést vlastní skleničku.
b) Čínské potraviny v Sapě
- přijde mi jako nejlepší místo v ČR pro nákup surovin, mají skvělé ceny
- Obří Pixian Doubanjiang 150Kč, Laoganma 65Kč, vše na hot pot, hromada sušených surovin a nudlí včetně alkalických, sweet bean paste, sesame paste, mrazáky plné specialit, knedlíčků... Mluví česky/čínsky.