• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: to je vcelku jedno, dávala jsem výslednou směs od oka a patrně méně, než doporučené množství, tj. na jeden kelímek suché rýže do rýžovaru pár polévkových lžic směsi
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MOIRAIN: Jo takhle, tak to sem tě asi jen špatně pochopil :). Z tý věty "Měla jsem lahev hotového, který byl tak akorát, došel, tak to míchám a vychází mi to strašně kyselý a sladký" mi přišlo, že se pozastavuješ nad tím, že sám ten ocet s cukrem je moc kyselej a sladkej, promiň :).

Ale jak sem psal, mě se osvědčily poměry v tom odkazu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: a na kolik ryze ten recept teda byl?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SALVATOR: Heh. Protože jsem našla takový recept? Nejsem odborník na japonskou kuchyni a nabyla jsem dojmu, že "správných" receptů na toto ochucovadlo je asi tak tolik, jako je na jediný správný vánoční bramborový salát. Tak jsem se zeptala, co má kdo za ověřené poměry směrem k méně sladkému.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MOIRAIN: Já asi nerozumím otázce. Když máš v ingrediencích kromě octa a cukru už jen trošku soli a mirin, tak mi přijde dost jasný, že to je strašně kyselý a sladký. Je to jenom ocet s cukrem, přece :D. Takže je potřeba do těch poměrů zahrnout i rýži, ne? Protože je důležitý, na kolik rýže použiješ kolik směsi. Nemá podle mě smysl řešit sladkost/kysleost něčeho, co je jen ocet a cukr, když smysluplnější je řešit chuťovou vyváženost celýho jídla.
    Mě se osvědčily tyhle poměry:

Perfect Sushi Rice Recipe | Allrecipes
    https://www.allrecipes.com/recipe/99211/perfect-sushi-rice/
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MOIRAIN: ja delam 6:6:1 pomer. 60g octa, 60g cukru, 10g soli. A dle tipu od znameho, jehoz tatinek je sushi sefkuchar, pridavam jeste jeden kousek konbu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    máte nějaký osvědčený recept na sushi ocet? Měla jsem lahev hotového, který byl tak akorát, došel, tak to míchám a vychází mi to strašně kyselý a sladký
    teď otestováno 4 lžíce rýžového octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli a 1 lžička mirin (docela dost jsem naředila vodou, abych neměla pocit, že mám z rýže rýžový nákyp sladkostí)

KASUMI
    KASUMI --- ---
    Dneska jsem na ni koukala zbezne v makru a mela jinej ceskej popisek
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    KASUMI: Tralala, neslyším...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: A.... zrovna todle je mi jedno a neprestanu ji jist :-D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Potraviny na pranýři | nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny | Sriracha HOT chilli sauce, TUONG OT SRIRACHA
    https://www.potravinynapranyri.cz/...d=IwAR3RFQgBeV3sVdADIi8c4dZZVZkGTpcjSQRDclC4peWic5BVAH146u-Nkh0

MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    AUDIAC: To je hodne zajimavy.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    CABANNOS: indukce a wok se většinou řeší takhle, ale je to trošku dražší sranda... https://www.datart.cz/indukcni-varna-deska-aeg-mastery-iwe41600kb-cerna.html
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    CABANNOS: Zápasil jsem s tím asi dva roky - nakonec se mi nejvíc osvědčila co nejtlustší a nejmasivnější (jako že jí hodně rozehřeju a bude mít nějakou setrvačnost), smířil jsem se s teflonovým povrchem a utěšoval se, že tahle simulace brzy skončí a přejdu na plyn. V kategorii těchto šidítek bývala IKEA docela slušný poměr cena/výkon, ale v posledních pár letech se ty high-tech povrchy zas docela vyvinuly... Teď bych zkusil šáhnout po nějakém takovém tom mramorovaně flekatém divnopovrchu, měl jsem ho v Japonsku a za těch pár šupů byl supr...
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    Existuje použitelná Wok pánev na indukční vařič? Máte s nějakou dobrou zkušenost?
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    na první pokus se myslim povedlo :)
    nesehnala jsem ředkev, to musim příště vylepšit a hlavně toho udělat víc, protože nějak nezbejvá na rozdávání. ale korejský chili se osvědčilo, to můžu rozhodně doporučit

N_I
    N_I --- ---
    ZUZKAOU: diky, uz taky chapu proc je to drazsi / v pripade krevet trebas/ kdyz se tahle uprava dela..:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: 1 do směsi nelij vodu, ale opravru hodně studenou sodovku a před tím ještě tu suchou směs vraž na nějakou dobu do mrazáku Kaši chceš spíš hustějí, než řidší. Jo a tu směs míchej jen tak jemně hůlkama - nechceš aby se ti moc začal formovat lepek. A potřebuješ hodně oleje a hodně horkého oleje. a postupovat dost rychle - jedna rozdíl teplot, druhak formování lepku. Takže spíš více malých dávek. Případně si to usnadnit trochou vodky či jiného alkoholu přidaného spolu se sodovkou.

A ano - tempura je japonská technika, takže je to maniakálně náročné na dovednost...

Japanese-Style Tempura | The Food Lab | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/2017/09/the-food-lab-japanese-style-tempura-batter-how-to.html
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA: Prepare ice cold water by combining water and ice cubes in a cup. Using a strainer, measure 1 cup of ice cold water and add it to the bowl with the beaten egg. Make sure you do not actually add ice cubes to the tempura batter mixture.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    N_I: Japonci tam led bezne dávají.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam