• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SARTH: ya cai maji zcela jiste u cinanu na Adrese Nedokoncena 1236 Kyje. Kupoval jeem ho tam. A mam pocit ze jsem to videl i v sape.
    SARTH
    SARTH --- ---
    87HIGHFLYER: Dan Dan je pokrm, který vařím zcela nejčastěji :D Recept jedu spíš podle Demystified channelu, ale ono to vlastně funguje v jakékoliv variantě. Od pravé čínské sezam pasty z čínských obchůdků, po obyč burákové máslo. U vege varianty bych se spíš poohlížel po japonské variantě, Tantanmen, kde hraje velkou roli miso a dělají z toho polévku. Anebo do Peanut Sauce Noodles: https://www.youtube.com/watch?v=yvIZ19IN2yY&t=216s&ab_channel=ChineseCookingDemystified

    Pro masožravce bych pak doporučil tuhle marinádu, viděna v čínském obchodě v sapě, vzácně i u vietnamců
    Sichuan Dan Dan Noodle Sauce | Buy Online | Sous Chef UK
    https://www.souschef.co.uk/products/sichaun-dan-dan-noodle-sauce

    Kdo si nedělá vlastní olej, tak skvěle tu sedí pár kapek La-Yu https://www.susi.cz/...BNEiwALHlnD1SScUswhP1xx6YJPC_6Hiom_Bsc5cIHos4H8wDrmxgyrBUIl_AMZBoCbmkQAvD_BwE . Nebo klasika Laoganma či ideálně něco domácího přímo u vietnamců/číňanů.

    Bohužel Ja Cai jsem v Čechách už pár let neviděl (zkouším si teď vyrobit vlastní).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Ted jsem delal tyhle nudle (ve vege verzi teda, nicmene predpokladam ze pro masozravce to min kvalitni nebude)
    The BEST Dan Dan Mian Authentic Dan Dan Noodles Recipe
    https://www.youtube.com/watch?v=KH7CJO9d6jg&ab_channel=SeonkyoungLongest

    Zaprve je to fakt dobry, za druhy ten kanal je fakt vtipnej (triko nooders je paradni). Tak kdybyste nekdo hledal inspiraci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MISANTROOP: viethajci na francouzské.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LADY_CANDAR: Maj poměrně pravidelně
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MISANTROOP: Nemaji ji v tom thajskem obchode na Francouzske? Kdyz jsme tam byli naposledy, meli lednicku narvanou bylinkami.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MISANTROOP: Sapa, pokud ji nebereš jako samostatný město ve městě. V Tamdě ji nemaj vždy, ale co se týká bylinek, tak větší supermarket vedle chrámů má asi největší výběr
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MATEJICEKKK: Ja ho zkousim poprve, nemam s nim zkusenosti. Ok. Pokud v unoru umru na otravu, odkazu ti statky, polnosti a tu druhou sklenici s podminkou, ze ji musis snist :D
    MISANTROOP
    MISANTROOP --- ---
    Máte někdo osvědčené místo v Praze, kde se dá obvykle koupit Perila ?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    LADY_CANDAR: Ja bych se nebal, ze se to nekdy zkazi :))
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    Neshanite nekdo doubanjiang? Z nemeckeho amazonu mi pres tchyni dorazily dve sklenice, ale kvuli covidovym zpozdenim maji kratsi trvanlivost, nez jsem cekala, jen cca nekdy do konce ledna :(
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NAGASAWA: Tam je pomalu vic jidla nez v celym zbytku KLDR...
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    SALVATOR: máte někdo ozkoušenej recept, kde se pracuje s gramama? mě ty cups hrozně vytáčej :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Btw

    V Pchjongjangu se každoročně koná soutěž ve vaření sumců v oblasti veřejného stravování v Pchjongjangském domě nudlí. Zajímalo mě, jak probíhá přihlašování do soutěže a jak se získávají suroviny. Pro běžného Severokorejce je to totiž velmi drahá záležitost. Do soutěže se však přihlašují jen zástupci věhlasných restaurací a suroviny dodává stát.

    Nina Spitalnikova

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: To mě nenapadlo, že Severní Korea má vlastní kuchyň. Myslel sem, že tam maj jen suchoj rejži a i tu jenom někdy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Severokorejská restaurace v Soulu (šéfkuchařka je uprchlík, ne špion)

    Peace Insight _ North Korean-style Kimchi - Eodimchae
    https://www.youtube.com/watch?v=N26_a6Jxpco

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    vrátím se k podzimní debatě o sečuánským pepři. zrovna mi došel balíček z Ali, tak jsem okoštoval a můžu doporučit: https://www.aliexpress.com/item/4000551673174.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.30834c4dYMZmBi
    brní z něj tlama pěkně :)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: v pohodě, knedlíčky a nudle jsou všechny z Číny :)
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ZUZKAOU: Z Gruzie, což je, aspoň podle některých map, stále Evropa. Ale jsou tak skvělý, že by tu mohly mít místo i kdyby byly z Etiopie :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je to ze sibiře, takže je to asie a je to jídlo :-D

    Siberian Ex-Police Chief Convicted for Khinkali Bribes - The Moscow Times
    https://www.themoscowtimes.com/...2/02/siberian-ex-police-chief-convicted-for-khinkali-bribes-a72215
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: to je vcelku jedno, dávala jsem výslednou směs od oka a patrně méně, než doporučené množství, tj. na jeden kelímek suché rýže do rýžovaru pár polévkových lžic směsi
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MOIRAIN: Jo takhle, tak to sem tě asi jen špatně pochopil :). Z tý věty "Měla jsem lahev hotového, který byl tak akorát, došel, tak to míchám a vychází mi to strašně kyselý a sladký" mi přišlo, že se pozastavuješ nad tím, že sám ten ocet s cukrem je moc kyselej a sladkej, promiň :).

    Ale jak sem psal, mě se osvědčily poměry v tom odkazu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: a na kolik ryze ten recept teda byl?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SALVATOR: Heh. Protože jsem našla takový recept? Nejsem odborník na japonskou kuchyni a nabyla jsem dojmu, že "správných" receptů na toto ochucovadlo je asi tak tolik, jako je na jediný správný vánoční bramborový salát. Tak jsem se zeptala, co má kdo za ověřené poměry směrem k méně sladkému.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MOIRAIN: Já asi nerozumím otázce. Když máš v ingrediencích kromě octa a cukru už jen trošku soli a mirin, tak mi přijde dost jasný, že to je strašně kyselý a sladký. Je to jenom ocet s cukrem, přece :D. Takže je potřeba do těch poměrů zahrnout i rýži, ne? Protože je důležitý, na kolik rýže použiješ kolik směsi. Nemá podle mě smysl řešit sladkost/kysleost něčeho, co je jen ocet a cukr, když smysluplnější je řešit chuťovou vyváženost celýho jídla.
    Mě se osvědčily tyhle poměry:

    Perfect Sushi Rice Recipe | Allrecipes
    https://www.allrecipes.com/recipe/99211/perfect-sushi-rice/
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MOIRAIN: ja delam 6:6:1 pomer. 60g octa, 60g cukru, 10g soli. A dle tipu od znameho, jehoz tatinek je sushi sefkuchar, pridavam jeste jeden kousek konbu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    máte nějaký osvědčený recept na sushi ocet? Měla jsem lahev hotového, který byl tak akorát, došel, tak to míchám a vychází mi to strašně kyselý a sladký
    teď otestováno 4 lžíce rýžového octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli a 1 lžička mirin (docela dost jsem naředila vodou, abych neměla pocit, že mám z rýže rýžový nákyp sladkostí)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam