• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    Meditace Vipassana, jak ji vyučuje S. N. Goenka podle tradice Sayagyi U Ba Khina


    stránky meditace Vipassana v ČR
    stránky meditace Vipassana ve světě (v angličtině)

    Všechny potřebné informace týkající se techniky meditace Vipassana, pořádání kurzů této techniky v České republice a ve světě a spousty dalších užitečných informací okolo Vipassany naleznete na výše uvedených odkazech. Takže neváhejte a dříve než zde začnete klást otázky tak se začtěte prosím.


    Tento klub byl založen za účelem rozšíření povědomí o této báječné technice meditace a předání praktických informací všem zájemcům.
    Tento klub není určen jakýmkoli debatám nad "nesmrtelností brouka" či jiným filosofickým dišputacím, není rovněž určen předávání osobních zkušeností, dojmů či názorů získaných z prodělaných kurzů či vlastního praktikování, nebudou se zde povolovat jakékoli srovnávací statistiky s jinými technikami, ani žádné jiné odbočky a kličky od ústředního tématu klubu, kterým je získání základních informací o technice a její následné přímé poznání a praktikování v každodenním životě.

    rozbalit záhlaví
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    JOGINKA:
    Bhante Sujiva nám potvrdil termín 12-22.6. 2009, ve kterém se bude konat v centru DIBBAVANA 10-ti denní retreat mettá-vipassaná
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    YMLADRIS: O velikonocích bude vipassanový retreat i u Petra Babky. Bude-li mít kdo hlídat naše štěně, budu tam.:-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: skoda
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: prijdes o mou velikonocni prekladatelskou premieru ;)

    // ale jsme asi dost OT
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: zupa, jel bych urco na ten podzimni, ale i nekdy driv. Do 30.4. sem ale zasekanej.. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    REVAN
    REVAN --- ---
    YMLADRIS: Na christopherovi jsem byl cca 2roky zpátky. docela potvrzuji, co o něm píšeš.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    bude vipassana retreat velikonocni s christopherem kockem (theravada ex-monk), podrobnosti pozdeji, zrejme "v Hořovické chatě na Cholíně"

    christopher mi na silvestra pripadal supr. very essence based, maly duraz na formalni formalismy
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    JUNIPETRUS: nevim uplne presne co jste diskutovali, ale v mnoha oblastech je teoreticke chapani rovno fantazii a predstavam (iluzy). presne tak jako je teoreticky "spravne" pochopeni toho co je pomeranc, lidma ktery ho nikdy nevideli, nechutnaly a necitily ale slyseli o nem hodne vypravovat a hodne o tom jaky by mohl byt premyslely a cetly ... co myslis, je takove teoreticke "chapani" pomerance spravne?

    JUNIPETRUS: aha, o citlivosti jste se bavily .. tak to zrejme skutecne znas pomeranc z vypraveni a cetby hromady knizek. a nebo mluvis o citlivosti ve smyslu, sentimentu a rozplakanosti .. ehm .. o tom asi nebyla rec. pokud mas zklidnenou mysl, teprve potom muzes reflektovat, vnimat, citit, tj. byt citlivy na uplne jiny urovni nez do te doby, doku mysl byla plna kde ceho .. skr co se muselo, vsechno ostatni probit a co nebylo dost silne, silnejsi nez rozboureny obsah bezne mysli .. se skrz to neprobilo. takze, zcela prirozene, kdyz takovou mysl utisis, zacnes vnimat, citit .. vsechno mozne ... nicmene, je docela mozny ze mas o pomeranci nejakou jinou predstavu ;)
    MYKO
    MYKO --- ---
    MYKO
    MYKO --- ---
    Jenny Phillips
    Cultural anthropologist, writer and psychotherapist Jenny Phillips has been working in the field of mental health for more than 15 years. Much of her work has been with male prisoners, teaching inmates courses on emotional literacy and vipassana meditation, an ancient meditation technique based on the teachings of Buddha. Her work has helped inmates—many serving multiple life sentences—transform their lives, face their pasts and become more peaceful, purposeful people.

    http://www.oprah.com/article/spirit/inspiration/pkgoprahssoulserieswebcast/20081013_oaf_oss_jphillips
    EKONY
    EKONY --- ---
    //kdyby měl někdo problém s mizícími příspěvky, tak do pošty - rád osvětlím ..
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: tak uz vis proc mas sedet?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAILASH: argumentovat poukazovanim na to ze ten druhy necemu rozumi jen 'teoreticky' se ti stava docela zvykem, pozor na to.
    A je to z velke casti falesny argument.
    Za 1/ nemuzes vedet jestli nekdo tomu rozumi teoreticky, pokud tomu sam nerozumis poradne, takze jelikoz napriklad ohledne samatha/vipassana si strilel od boku teoretickou znalosti, nikoliv pochopenim, strilis od boku, ze druhy chape neco teoreticky.
    2/ Neni teoreticke a prakticke pochopeni. Pokud nekdo vyklada neco spravne, zrejme to pochopil, a pokud by to pochopil jen 'teoreticky' nic to nemeni na tom,ze to rika spravne nebo pravdu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAILASH: zkus cerpat i z jinych zdroju nez wiki. Nekdy je wiki dobra, nekdy tam jsou bludy, protoze wiki poskytuje fakta prevazujiciho treba nazoru, ktery uz je bludem.
    Ale jedna vec u samathy je pravdiva, ze pojem samatha, nikoliv vsak 'meditace samatha' spada do samma samadhi
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAILASH: to je preci zaklad!
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Uz jste dneska sedeli??
    EKONY
    EKONY --- ---
    JUNIPETRUS: souhlas, proto mam nektere ty priciny v uvozovkach, jsem nevedel jak si s tim poradit ... a itak to nesedi :) ale tak ta idea z toho snad leze ..

    a s tim vedomim - uvedomenim jsem taky koukal, a nevedel, takze dik za doupresneni
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: ale mi neresime, jestli zub boli bez priciny, ale jestli je bolest(utrpeni) projevem odporu. Na to prosim odpovez.
    Vlastne sis odpovedel - utrpeni je projevem disharmonie a spatnym pocinim v minulosti.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: Zub nebolí bez příčiny, a příčinou je vždy disharmonické počínání v minulosti, takže tato bolest je plodem, karmou, naším nevědomým postojem, za kterou si můžeme sami, proto někoho bolí a někoho ne, i když dnes je svět v takovém stavu, že není harmonických lidí, lidí co by je neboleli zuby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam