• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYMOONCUP, LUNETTE, LADYCUP, DIVACUP a další --- vychytávka pro menstruující ***
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    SARULI: Yuuki typu classic (tzn. starého typu, už ho mám dva roky) rozhodně není tenký jako kondom. Tuhost silikonu bych přirovnala spíš k "anatomickýmu" dudlíku nebo silikonové formě na bábovku (takové té, co se dá otočit naruby), jestli je tohle přirovnání k něčemu ... :) Rozevírá se, skládá se i přicucává se v pohodě.
    SARULI
    SARULI --- ---
    LALOBA: Aha, s tou ekologií.
    Ale myslím že žbrdnout do várky ještě tekuté neztuhlé směsi trošku barviva nebude zas tak ekologicky náročný.

    S tím materiálem asi jak kdy a jak u kterého výrobce.

    A s Yuukim - právěže tady ho kdosi přirovnal ke kondomu, jinde (Modrý koník? Už nevím přesně) ho zas označili jako hard řešení pro zkušené a náročné uživatele. Že je tuhý, dobře se otevírá a perfektně dík tomu drží.
    Taky z toho nejsem moudrá.

    Dírky by ten problém u mě způsobovat neměly, to se stáváaž po delším používání kalíšku, že zaschnou a ucpou se. A rozevírat se určitě bude líp ten tužší kalíšek, protože bude mít větší tendenci držet si svůj tvar. Vracet s k němu. (Logicky - zkus si poskládat něco měkkého a něco tužšího, co s ehůž skládá, to se i líp rozkládá.) Nejllíp že se rprý otevírá Moon, protože má krom svojí celkové tuhosti i zesílený horní lem.

    U té soft verze MeLuny přímo na německých stránkách výrobce píšopu, že není vhodná pro ženy s normální až pevnější pochvou, protože pod tlakem svalů pochvy může hůř držet, odskakovat a protýkat.
    (Ale co jsem kde pročetla diskuze, tak protýká asi ze všech typů kalíšků nejmíň. Krom asi Divacupu, o kterým taky tvrdí, že je tuhej.).
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    SARULI: já jsem sama začátečnice, nicméně myslím si, že když sedí, kde má, krčit ani odchlipovat by se neměl, ať je soft nebo normal... Je to jen teoretizování, neměla jsem možnost vyzkoušet, jaký je v tom rozdíl, ale říkám si, že je to vymyšlené pro sportovkyně, přímo určené pro ženy v pohybu... proč by dělali soft verzi "nevhodnou pro pohyb"? Spíš podle mě záleží, jak je přissátý, tj. jestli dírky nejsou ucpané a jestli se opravdu rozevřel do kulata. Některé dámy tu psaly, že lépe se rozevírá tvrdší, jiné zase že měkčí, pak se v tom vyznejte ;) Myslím, že v tom budou hrát svou důležitou roli ty dírky.

    Otázka je, jestli "soft" znamená měkký materiál, nebo méně materiálu. Jen si vzpomínám, že tu o Yuuki někdo psal, že je to jak silnější kondom.
    [ UHLIK @ MOONCUP, LUNETTE, LADYCUP, DIVACUP a další --- vychytávka pro menstruující *** ]

    K té ekologičnosti, nejde o používání, ale o výrobu. Mooncup vyrábí jen jeden typ - čirý - z důvodu, že více typů (barev, tvarů a nevim čeho) - větší zátěž pro životní prostředí.
    TUILE
    TUILE --- ---
    XMARGE: ja zase mela koupit velkej kalich i bez rozeni uz v petadvaceti...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    SELENE_: Před porodem u mooncupu B (menšího) jsem to tak občas měla, stačilo kalíšek trochu jinak naštelovat a na trubici netlačil (většinou jsem se ho snažila zavést maličko hlouběji).
    Po porodu mám větší lunette a ten je měkčí než mooncup, takže s tímhle už problém není vůbec.
    Každopádně, jestli je ti přes třicet, ale nerodila jsi, tak bych používala spíš ten menší. Vidím to na sobě - rozdíl před a po vaginálním porodu je celkem velký. Před porodem bych ten větší kalich nesnesla určitě a to je mi čertvých třicet:o)
    SARULI
    SARULI --- ---
    BRUSINKA: Aha. Když my tu nemáme DMko. Tak až se dostanu někam do větší civilizace. :-)
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    SARULI: mají to i v DMku
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    SELENE_: Já mám MeLunu a necítím ho naprosto ale naprosto vůbec.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    SELENE_: Mám menší Yuuki a kromě dne největší citlivosti o něm skutečně nevím. Máš ustřiženou tu stopku? Ta mi vadila celkem dost (i zkrácená), takže jsem ji šmikla úplně a je to mnohem lepší. Jinak ho zavádím tak, abych na něj pak dosáhla a aby to nebylo nepříjemné, možná ho máš moc blízko..
    SARULI
    SARULI --- ---
    SARULI: Akorát jsme si vzpomněla, jak jsem kdysi před lety nouzově pořešila dezinfekci Venušiných kuliček - naložila jsem je do technického lihu.
    Už se nedaly použít. Jednak se oloupal ten efektní nátěr na nich, druhak tím lihem tak ukrutně nacucly, že pak pálily a žhnuly jak oheň, jen se dotkly sliznic.
    Technický líh (denaturovaný kdovíčím, možná benzínem) tedy na podobné věci nedoporučuji. :-)
    SARULI
    SARULI --- ---
    BRUSINKA: Díky za tip, zeptám se v lékárně.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    SARULI: nesouvisí přímo s kalíškem, ale pokud je to jak říkáš, tak bych vřele doporučovala mít k ruce antibakteriální gel na ruce. Balea ho prodává snad za 30,- a vydrží věky, malá lahvička. Vyřeší to problém neumytých rukou
    SARULI
    SARULI --- ---
    KETHAMINA: Jj., o těch třech "záleží" jsem četla, to je asi materiálový základ té ke kalíšku kompatibilní složky. :-)

    Menses jeden měsíc silnější, jeden slabší. Svaly nevím, ale úplně rozteklá snad nejsem, celej život se docela hejbu. Postavu mám slušnou. Manipulaci na nečisto jsem trénovala, proto mám ta podivná podezření. Ale je fakt, že nanečisto jsou tam uvntř jiné rozměry i konzistence. Taky děložní čípek se mi zdá být někdy níž a někdy výš, kupodivu třeba po noci níž než přes den, a přirozená vlhkost pochvy ty zkoušky taky může komplikovat (nemám problém se suchostí:-)). (V pondělí jdu k ženskýmu, tak se ho optám na jeho názor, jak na tom jsem v porovnání s průměrem populace.)

    Močák mám trochu víc citlivý po letech problémů. I močovou trubici. Ale ta Meluna soft mi problém nedělá, pokud ji nedám našíbr nebo moc dolů.

    Terén znamená WC někde za zdí nebo ve křoví. S nemumytýma nebo jen mizerně umytýma rukama.

    A protože je mi jasné, že to musím napřed pár cyklů natrénovat, tak právě proto jsem se dala do pořizování už teď, dokud je ještě sníh a ven na práci se nejezdí. :-)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SARULI: Jestli budeš s kaliskem teprve začínat, pravdepodobne se začátku s vlozkou nevyhnes. minimálně jako psychické podpoře.

    záleží, jak silnou máš menses
    záleží, jak pevné máš svaly panevniho dna
    záleží, jak rychle se naučíš správné manipulaci se zavedením

    mám malý mooncup, i nejsilnějsich dnech mi 8-10 h vydrží, na mocak mě netlačí (když se mi chce na malou, můžu jít okamžitě - nijak nezadržuji), bude mi 28.

    záleží co znamená terén (wc x křoví) ?

    já třeba poprvé zkoušela kalich dva dny doma a pak až jsem šla mezi lidi.

    když ho koupíš nemusíš začít nosit až budeš menstruovat - můžeš to zkoušet nanecisto a uvidíš. držím palce!
    SARULI
    SARULI --- ---
    LALOBA:
    Moje hlediska:
    - potřebuju, aby mi vydržel bez výměny dlouho, ne se musel po dvou nebo čtyřech hodinách vylívat (od dubna do října pracuju v terénu)
    - potřebuju aby dobře držel (pracuju většinu doby fyzicky, často ve všelijak zkroucených polohách, často zvedám a přenáším těžké věci)
    - potřebuju, aby mě v těch zkroucených polohách moc netlačil na močák (jsem letitý klient urologické ambulance)

    Technicky: Každá užitná vlastnost nějakého výrobku je dána jeho vlastností materiálovou. Jeho zpracováním, tvarem. Tedy zkoumám, jaký musí výrobek být, aby splňoval to, co od něj potřebuju. Protože když jsem vybrala víceméně náhodně losem, bylo to, obávám se, kousek vedle. Meluna XL Soft je sice teoreticky přesně to, co by mi mělo vyhovovat vzhledem k věku a počtu porodů, ale zdá se mi dost dlouhá na ty moje pracovní polohy a hlavně příliš měkká, má tendence se krčit a odchlipovat. Proto přemýšlím o něčem tužším. Ne botičky z krokodýlí kůže, spíš pohorky z hověziny s vyztuženou špicí. :-)

    Ekologičnost (ta je snad u všech kalíšků, ne?), domácí původ, celkový dojem, dyzajn a barva jsou mi naprosto jedno. K ceně přihlížím, ale rozhodující není. Stovka nebo dvě navíc za něco, co bude sloužit bez problému nebo výrazně bezproblémověji, je pakatel.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    SARULI: upřímně, myslím si, že když vybereš náhodně losem, bude to jedno. Fungují všechny na stejném principu, ať je velký jak chce, zavedený ho v podstatě necítíš, a když to nemáš s čím porovnat, nevíš, zda by ti jiná značka/typ vyhovovala lépe. A vzhledem k tomu, že jsme každá trochu jiná, zkušenosti druhých jsou velmi užitečné, ale ne naprosto směrodatné.

    Já osobně mám několik kritérií podle kterých se dívám na různé značky. Moji favoriti pak jsou s ohledem na úhel pohledu různí:
    ekologičnost (mooncup)
    celkový dojem (lunette, fleur)
    lokální výrobek (lady cup, Yuuki)
    design (fleur)
    Tvrdost - to jsem si řekla že je nějaká reklamní blbost a neřešila.
    Cena - též neřeším. Je to věc na X let a kdybych měla počítat, kolik jsem si v životě koupila kravin, které jsem pořádně nevyužila, kalhot, do kterých jsem nikdy nezhubla, věci, co jsem půjčila a tak o ně přišla atd. došla bych k mnohem větší částce, než kdybych si koupila kalichy všechny. Takže jestli zaplatit o 150 víc nebo míň mi u prvního kalíšku nepřijde nijak zásadní (Jó, až spálím svůj třetí, čtvrtý, budu třeba mluvit jinak :)

    Abych to shrnula :)
    Z tabulek se stejně nedá vyčíst všechno, nejdůležitější tedy je...jít do obchodu/e-shopu a prostě se rozhodnout. Tím nechci nijak zpochybnit různá erudovaná srovnání...jen si myslím, že funkčnost je mnohem více daná uživatelkou (jejím tělem a správnou manipulací) než milimetrem materiálu sem či tam.
    SARULI
    SARULI --- ---
    Prosím, je tu někdo, kdo ví, jak od sebe rozeznat Classic a Soft Yuuki? Případně porovnat s Classic a Soft Melunou? Ve větších velikostech. (Ty malé bývají tužší samy o sobě.)

    Snažím se nějak zorientovat, prošla jsem snad už všechny srovnávací tabulky kalíšků na netu, specifikace, diskuze v češtině...
    Někdo tvrdí, že je Yuuki měkký a špatně se rozvinuje, další, že je moc tvrdý, takže s erozeskočí dřív, než ho dotyčná stačí zavést, kam by ráda... a tahle tabulka: http://menstrualcups.files.wordpress.com/2010/08/www-clothpads-org_cupcomparison_8-11-11_5.png ho taky řadí spíš k měkkým, s poznámkou, že je to "old" - ale old jsem nikde jinde na netu nenašla, nějaký starší typ a novější typ...

    Kdyby mi bylo třicet, tak si jich nakoupím klidně víc na vyzkoušení, s tím, že je časem nějak postupně povystřídám a využiju. Ale je mi šestačtyřicet, tak abych si v rámci zákona schválnosti velkými nákupy na menstruaci tak leda nepřivolala předčasný přechod...
    SARULI
    SARULI --- ---
    QUORRA: Tak by měl být spíš tužší než měkčí. (Radši bych ten tužší.) Máš srovnání s nějakým jiným? Názoryna tuhost/měkkost Yuuki se v diskuzích všude na netu tak hodně liší... A nebo mám v profilu mejl, můžeš mi, kdyžtak, napsat na něj. Ale odpovím až večer po práci. Děkuju.
    SARULI
    SARULI --- ---
    A už jsem i to fórum našla, až dodělám, co musím zítra odevzdat hotové, tak si je pročtu.
    SARULI
    SARULI --- ---
    CAMELLA: Díky, fórum pro nováčky jsem chvíli zkoušela hledat, nenašla, tak šla rovnou sem, řekla jsem si, že nejsem na netu první den, abych neuměla v diskuzi najít tlačítko "reply" - jak vidno, neumím. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam