doplnující dopis magistrátu
---------------text emailu---------------------------------------------
to Sona.Vargova@cityofprague.cz (+ kopie na nejruznejsi media)
Vážená paní Vargová.
Posílám dodatek ke svému minulému dopisu z 1.12.2009, kde uvádím na pravou míru jeden z bodů, které jsem pisateli dopisu (byl to tedy Ing. Trnka? stále netuším) vytkl. Prosím, předejte ho na příslušná místa.
Bohužel, v následujícím měsíci se kampani Projektu nebudu moci věnovat. K dispozici budu až po Novém roce, do té doby budu pracovně zaneprázdněn a nebudu mít čas na případnou korespondenci reagovat. Máte tedy dostatek času na odpověď.
S pozdravem
----------------text dopisu--------------------------------------------------------------
V Praze 7.12.2009
Dobrý den.
Chtěl bych navázat na svůj minulý dopis z 1.12.2009.
V jednom bodě jste měl téměř pravdu – ve Stromovce se opravdu začaly instalovat naučné informační cedule. Neměl jsem, bohužel, čas studovat jejich obsah, nicméně na první pohled jim není co vytknout.
Z Vašeho vyjádření (cituji) :
„........…Některé návštěvníky tohoto překrásného parku, který od povodní usilovně HMP renovuje a zvelebuje, skutečně mohly bílé samolepky na lavičkách rušit. Proto jsou nyní ve Stromovce instalovány nové samolepky s přírodním motivem, které navíc obsahují zajímavé a naučné informace. Věřím, že jejich přínos oceníte i Vy….............“
je ale naprosto zřejmé, že jsou odstraňovány původní „politické“ samolepky, které jsou nahrazovány jinými s přírodními motivy. Mluvíme-li o lavičkách, samolepky opravdu vyměňovány jsou. Podle zpracování, kvality tisku (apod.) je však evidentní, že nejsou prací oficiálních institucí, ale nějakého z návštěvníků Stromovky.
V tomto bodě se Vám tedy musím omluvit. Neměl jsem použít slova „lžete“ ale slova „mlžíte“. Nebo je prostě možné, že nedokážete logicky formulovat (což jste dokázal na jiných místech Vašeho dopisu).
Abychom si vyjasnili základní otázku: nechápu, jak je možné, že politik používá veřejné prostředky ke své osobní prezentaci, neuvěřitelně nevkusné, ale o to masovější.
Znovu Vás ocituji:
„….....Celkový rozpočet Projektu čisté a zelené Prahy je 248 mil. Kč. Tak jej schválilo zastupitelstvo hl. města Prahy. Za rok 2009 bylo z této částky na reklamu a PR vyčleněno pouhé jedno procento. Z důvodu úspor projektu využívá zejména reklamních ploch zapojených institucí…......“
Z toho mi vyplývá, že pouze za rok 2009 bylo z rozpočtu Projektu použito cca 2,5 miliónu korun na primátorovu politickou kampaň. Nepřipadá mi to vůbec málo.
To, že se pro politickou agitku využívají reklamní plochy zapojených institucí, nemění naprosto nic na nemravnosti kampaně, jen ji to potvrzuje. Přístup typu: "tady je Trautenbergovo" („je to moje, můžu si s tím dělat, co chci – co bych si na to nepověsil vizitku“) jenom dosvědčuje přístup zastupitelů a politiků, kteří mají pocit, že stát a občané jsou tu pro ně, nikoli naopak. A občanům již dochází, že takové, jestli vůbec nějaké, politiky nepotřebují.
Je mi jasné, že při tom, co se dnes na magistrátu (a nejen tam) děje, je milión, dva či tři naprosto zanedbatelná částka a celý problém, na nějž upozorňuji, je marginální záležitostí v porovnání s kauzami OpenCard, Jančík apod. Nemyslím však, že by podobné excesy jako primátorská kampaň za čistou Prahu měly být opomíjeny jen proto, že jsou relativně malé oproti některým jiným magistrátním a politickým aférám.
Politická rétorika českých zastupitelů a podnikatelů se vrací do doby před třiceti lety. Česko však není výjimkou, podobnou argumentaci zaslechnete kdekoli po světě. Maně si vzpomínám na výborný příklad z jednoho dokumentu o daňových únicích. Jakýsi finančník z Panenských ostrovů ve snímku říká: „Musím se ohradit proti nařčení, že zde budujeme daňový ráj. My zde provozujeme mezinárodní finanční centrum.“ Jenže kopa hnoje zůstane kopou hnoje, i kdybyste ji natřeli narůžovo stokrát kolem dokola.
Vážený/á pane/ paní.
Naši, ostatně nikterak plodnou, komunikaci prozatím ukončím, neboť budu následující měsíc plně vytížen jinými záležitostmi. Na rozdíl od politiků a úředníků, kteří jsou za řešení podobných problémů placeni, se jim nemohu věnovat intenzivněji.
Bohužel, z tohoto faktu těžíte (myslím opět politiky a úředníky) i na obecné úrovni, kdy spousta občanů některé kauzy prostě přejde, protože mají dost svých osobních starostí a zájmů.
Pokud bude stále nutnost a zájem, obnovíme náš dialog po Novém roce.
S pozdravem a nadějí, že v naší politice konečně zavládne etika, estetika a rozum