• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GREVE: Já při prodeji/koupi bytu požaduji nabývací titul zapsaný v KN a když se mi nezdá, vyžádám si prohlášení vlastníka. A to proto, že k bytu často patří různé další spoluvlastnické podíly, pozemky apod., což nelze vyčíst z listu vlastnictví. U jiných nemovitostí nežli jednotek to už ale neplatí.
    Pokud někdo nabývací titul/y starší nežli ty poslední požaduje a chce si je prověřit, prosím, trvám ale na tom, že to v praxi nepřináší žádný užitek, který by byl hodný zmínky.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GHOSTSTALKER: Naprostá hloupost. Jediné, co z tvého příspěvku je pravda, je to, že "Samozrejme, ze to neni potvrzeni o tom, ze prodavajici je/neni se 100% jistotou vlastnikem a samo, ze tam je spoustu vyhrad". Tahání peněz z klienta za nulovou jistotu, nic víc a nic méně.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GREVE: A v cem je rozdil? Jako ze transakce, kdy fyzicka osoba kupuje nemovitost za miliony, si nezaslouzi pozornost jako transakce, kdy korporace kupuje nemovitost za miliardy? Jako sorry, ale podelana koupe rodinneho domu imho muze mit daleko fatalnejsi dusledek nez podelana koupe obchodniho domu.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    GREVE: jenze puvodni dotaz znel, na co si dat pozor, ne jaka je praxe. tak jsem napsala, ze bych si proverila nabyvaci tituly za poslednich deset let. clovek se uvazuje na 20-30 let, tak proc tomu nevenovat o nejakou chvilku navic. na to reagovala blondynka, ze je to nesmysl a u nabyvacich titulu nad 10 let vylozene prihlouple a hlavne ze by chtela videt pravnika, ktery to da pisemne. na to jsem pro zmenu reagovala tak, ze my to normalne davame, zhruba tak, jak to popsal ghost, a jde i o "obycejne" nemovitosti. tak to pro zmenu shodila tim, ze smyslem je zhatit klientovi obchod a zkasirovat ho o par tisicovek.

    to, ze si lidi neproveruji historii nemovitosti jeste neznamena, ze je to dobre.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    GHOSTSTALKER: ah rikal jsem si ze to asi bude ono. rekl bych ze prodej a nakup nemovitosti je porad prodej a nakup nemovitosti at uz jde o pozemek s hnojistem za 10 000kc versus pozemek s obchodnim centrem za 1mlr Kc. lisi se umerne jen veci kolem. nikde tady nevidim(nazev/zahlavi/nastenka) ze to tu je jen o prodeji/nakupu bytu :)
    GREVE
    GREVE --- ---
    GHOSTSTALKER: Ty ale mluvíš úplně o něčem jiném než byla předchozí diskuze. Tady se lidé baví o běžném nákupu a prodeji bytů pro vlastní potřebu a ne o miliardových investicích a smlouvách v angličtině.

    A při běžném prodeji bytu opravdu (a empiricky ověřeno na desítkách transakcí) ověřování nabývacích titulů za posledních deset let není zvykem. Sem tam se někdo zajímá o ten poslední titul, ale to je tak všechno.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BLONDYNKA: Kecas blbosti. Due diligence nabyvacich titulu za 10 (prip. vice) let jsou soucasti kazde serioznejsi nemovitostni transakce (at uz jako asset dealu nebo jako share dealu) a klienti za to radi plati nemale castky. A vysledkem kupodivu je pisemne vyjadreni advokatni kancelare, ve kterem se k nabyvacim titulum vyjadruje a analyzuje mozna rizika. Samozrejme, ze to neni potvrzeni o tom, ze prodavajici je/neni se 100% jistotou vlastnikem a samo, ze tam je spoustu vyhrad (zejmena ohledne subjektivnich faktoru - dobra vira apod.). Nicmene pokud se odhali nejake potencialni problemy, promitnou se do kupni ceny nebo se daji resit zarukami, prip. pojistenim (title insurance) poskytnutym treti osobou (rovnez za nemalou castku). Bez alespon elementarni proverky nabyvacich titulu ti dneska investor nekoupi ani kadibudku. Plus se DD nabyvacich titulu hojne delaji i pro financovani nemovitostnich projektu, protoze banka samo nepusti penize na development neceho, co se muze eventualne ukazat, ze neni majetkem dluznika (cimz by padlo zajisteni banky).

    A takova je praxe (a bude prinejmensim do 31.12.2014).
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    COQUINE: Tak určitě. Napsat, že v nabývacím titulu jsou popsány nemovitosti způsobem, který ne zcela jasně odpovídá dnešním předpisům a vzbudit onen stín pochybnosti, to nepochybně napíše i koncipient těsně po škole. Klient je chudší o pár tisíc, obchod je zhacen a v klientovi vzbuzen dojem, že mu advokát zachránil miliony před katastrofickou ztrátou. Je ovšem otázka, zda to bylo skutečně a reálně k jeho prospěchu - což on neví, tudíž advokátovi postih za špatnou radu nehrozí.
    No proč ne, kupující má jistě právo se rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a jakožto advokát mohu jen říci, že je potřeba, aby lidi chtěli za právní služby platit co nejvíc, žeano.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    tak z druhe strany, my stanoviska k nabyvacim titulum standardne davame, v prostredi AK to rozhodne neni nic ojedineleho, natoz sloziteho, jak by se z popisu mohlo zdat. bohate totiz klientovi staci stin pochybnosti, aby se obchod neuskutecnil. ze to nebude delat pravnik realitky, kterou si najal prodavajici, je jaksi zrejme.
    KIKU
    KIKU --- ---
    Potřebovala bych poradit se smlouvou - pronajímám byt a mám drobnou nejasnost. Je tady někdo schopný mi poradit? Je to drobnost :) Teda dvě .)) díky!
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    WARBABY8: Mířím na ty nabývací tituly za deset let, důvody jsem podrobně rozepsala. Nechť si každý dál přebere dané sám.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    BLONDYNKA: pokud vim tak tu nikdo neřekl žádnou blbost COQUINE řekla, že by chtěla tituly za 10 let kvůli vydržecí době, B3DA řek kolik bude stát notář, já sem napsal kolik stojí advokát a že ti ty tituly dodá realitka... Navíc každej řek jestli je nebo neni právník, co má za zkušenosti v oblasti realit takže tvojí poznámku opravdu nechápu...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    COQUINE: No brzdy u auta můžou být doživotní záležitostí... kdo si prošláp na podlahu ví o čem mluvim ;-) samozřejmě že cenově se nedá oprava brzd a koupě baráku srovnávat, nicméně když přijdeš o barák žiješ, když o brzdy tak už nemusíš. (Bral jsem to z tohohle pohledu)

    ale je to o tom, že v tom děláš a víš co se musí a co ne, pro většinu lidí je koupě nemovitosti záležitost kterou dělají 1-2x a upřímně vyznat se v tom co všechno musíš, nesmíš a podobně může bejt dost složitý...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    Technická k této debatě: notář není advokát. Jsem si vědoma toho, že je to střelba do vlastnich řad, nicméně advokátní úschova není zdaleka tak spolehlivá jako u notáře. Notář má ovšem na odměny sazebník a domluva není příliš možná. Vůbec nejlepší je možná jistotní účet u banky, tam se dá domluvit i nižší odměna a stupeň jistoty je imho nejvyšší.

    A jen úplně na okraj - pracuji v realitách přes deset let, tudíž něco málo o tom vím a mám představu, co je reálný a rozumný požadavek a co ne. Nabývací tituly 10 a více let zpět od předchozích vlastníků vám nikdo zajišťovat nebude, to už je skutečně poněkud nahlouplé, mírně řečeno. K ničemu to není, pochybuji, že by kdokoli z vás uměl z toho nabývacího titulu poznat, jestli onen předchozí a předpředchozí vlastník nabyl po právu, zda je nabývací titul platný nebo neplatný atd. atd. A to ani nemluvím o tom, že i kdybyste to (náhodou) poznat dokázali, rozhodně byste nebyli schopni ani oprávněni to závazně posoudit ze všech aspektů a ve všech důsledcích, což může udělat jedině soud. A kdybyste ten nabývací titul dali nakrásně právníkovi, tak bych chtěla fakt vidět, jak by onen právník dal závazné odborné (písemné) vyjádření, že kupní smlouva zpřed devíti let je platná/neplatná a že prodávající tudíž je/není vlastníkem. K tomu totiž nejenže je nutné posoudit onu samotnou listinu a její vklad na katastr z hlediska práva platného v době jejího uzavření, ale také znát mnoho dalších okolností, které z té listiny nelze vůbec vyčíst. Jako třeba duševní stav obou stran v době podpisu nebo jejich případné uvedení v omyl, nesprávná identifikace nemovitostí, přičemž za devět let mohlo dojít k tak podstatným změnám v jejich stavu, že onu nesprávnou identifikaci nelze rozeznat, atd. atd.
    No a to ani nemluvím o tom, že ani těch deset let vás nevytrhne, pokud držitel neprokáže, že nemovitosti vydržel po právu, když už by jeho vlastnické právo někdo zpochybnil, žeano...

    Tyhle knížecí rady spatra od lidí, co skutečnou praxi nezahlídli ani z ponorky, to je opravdu k nezaplacení.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    WARBABY8: tak proc se ptas na brzdy, kdyz jsem psala, ze u zalezitosti, u ktery se zavazuju na 30 let, se radsi spolehnu na sebe. pripada ti, ze brzdy jsou zalezitost na 30 let? nezapomen, ze pravnici by auto preci 30 let nemeli, kdyz si zijou jako ty prasata v zite! :-D

    desetileta vydrzeci doba nemovitosti.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    COQUINE: já to dočet neboj :-) a ptal jsem se proč jsou důležitý vlastníci za posledních 10 let? V mym případě vlastník držel nemovitost více než 10 let a asi proto to nikdo neřešil...
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    WARBABY8: docti tu vetu do konce a pak se ptej :-)

    jinak vsak ano, je dobre, ze to mas posichrovane. dotycna se ptala, na co si ma dat pozor, tak jsem upozornila na nabyvaci tituly. a pokud realitka nemaka pro ni, tak proc se na ni spolehat.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    COQUINE: já na sebe spoléham ve věcech kterým rozumím, vzhledem k tomu, že tomuhle nerozumim, tak spoleham na lidi co tomu rozumí, což je muj právník a člověk kterej se mi stará o hypo... proto se tě ptám. Třeba nevím proč je zrovna 10 let zpátky rozhodujících, ty to víš protože si právník.
    Proto si u nás právníci žijou jak prasata v žitě, protože je v tomhle brutální bordel...

    BTW. Takže brzdy u auta si taky spravuješ sama? ;-)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    WARBABY8: ja jsem zvykla se spolehat na sebe, kdyz se uvazuji k necemu na 30 let. rozumim tomu, ze to ma/muze mit nekdo jinak.

    navic jak pisu nize, moc jsem se nesetkala s tim, ze by realitka resila nabyvaci tituly predchozich vlastniku.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    COQUINE: a jakej je rozdíl v tom jestli si to na katastru zařídim sám nebo to za mě udělá realitka?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam