SARAJ: já rozumim tomu, že kdo se v realitách sám nepohybuje nebo nemá s prodejem/pronájmy nemovitostí hojný zkušenosti, nemůže do toho vidět. já se v nich pohybuju jako makléř RE/MAXu a jsem přesvědčená o tom, že exkluzivita je pro prodávajícího jedině plus - ovšem jen pokud si vybereš pořádnýho makléře, kterej se prodeje chopí, bude mít zkušenosti, obchodní dovednosti, bude aktivní a bude tě pravidelně informovat o průběhu. jak víme, reality jsou živnost volná, bez nároků na vzdělání, školení, certifikace apod. a tudíž si realitku může otevřít každej mamlas. vyvstává tím pádem ta zásadní otázka: jak najít v tý hromadě kanceláří a lidí pořádnýho slušnýho makléře? ideálně na základě pozitivních referencí - buď od známejch/kamarádů/příbuznejch, anebo z internetu (v RE/MAXu se reference klientů zobrazujou u každýho makléře). neni určitě nutný, aby byl přímo z obce, ale alespoň z okolí, díky čemuž bude mít pravděpodobně zásobu kontaktů na klienty aktuálně poptávající nemovitosti v tý lokalitě.
co se týče doby platnosti smlouvy, doporučuju v případě prodeje RD podepsat na 5 až 6 měsíců. ne víc pro případ, že by tě přece jen makléř nepřesvědčil - třeba s tebou během prodeje málo komunikoval nebo se ti nezdál dostatečně aktivní. ne míň proto, aby makléř dostal šanci podniknout všechny marketingový a prodejní aktivity + zájemci na ně stihli zareagovat.