• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    Excesy české myslivosti - zcela anonymní sběr podnětů
    https://docs.google.com/a/batima.cz/forms/d/1yMP1unH9rs61Tx1RymngUIY9UFcYbnO0N77LrJbitrE/viewform?c=0&w=1
    http://myslivci.blogspot.cz/
    http://zrusmemyslivce.blogspot.cz/

KENJIRO --- --- 15:02:50 14.2.2009
    RUSSIANBLUE: Hm... a když je to obojí? (mimochodem, já jsem na tom stejně - lov je pro mne OK, jinak jsem vegetarián :-) )

KENJIRO --- --- 18:42:55 15.2.2009
    TSOH: Ale já nezabíjím ani pro peníze, ani pro zábavu. Dělám to pro jídlo.

KENJIRO --- --- 13:49:49 16.2.2009
    OK, tak jsme si ujasnili, jak je to se mnou a masem :-) všichni spokojeni? ještě má někdo nějaké připomínky?
    rozbalit záhlaví
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TSOH: víš, asi jsi nikdy nebyl na naháňce nebo na honu, ale opravdu to nevypadá tak, že si tam stoupneš ke krmelci, vyběhnou prasata, ty si zastřílíš a zas jdeš do teplý hospody. Buď mrzneš často ve velkých mrazech na předstupu několik hodin, nebo jdeš často téměř neschůdným a neprostupným terénem, někdy doslova po čtyřech, klidně dvacet kiláků. Často si kolikrát ani nevystřelíš a odneseš si pak domu jednoho bažanta.
    PIKSE: Tak tohle samozřejmě každý rozumný člověk odsoudí. Na druhou stranu se tam píše, že psi dohnali psase 200 metrů daleko, takže pokud by tam nebyli, prase by pak pobíhalo volně s přeraženým během. Pak budu snažit zvíře co nejrychleji dostřelit, ale pochopitelně na úkor bezpečnosti psů. Samozřejmě žádný zvíře nemůže trpět kvůli tomu, aby si můj pes víc užil.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: neboj, ftip byl pochopen, to nebylo negativni..:) koni znam spoustu i takove co nejdou do deste aby nezmokli....

btw, jak by jsi chtela trenovat na kozkach ? Myslis jako je to na chrtich zavodech ? Mno, pes to pozna a nepujde ti nikam. Oni jsou pekne vychcani. Lisku jsi tim nestresovala, tu to bavilo. Jenze pokud jsi to nikdy nevidela tak to nemuzes posoudit. To chapu.

Ad k trubkam, pokud mas psa na volno a vleze ti do trubky kde se neotoci a je to prevazne zarostle, nebo nora je v housti, tak psa nodvolas. Navic pokud nejsi dostatecne rychla tak mas psa 3-5 metru daleko a on ti to nevycouva. Musi do "kotle" kde se otoci nebo musi jinou dirou ven. Jinak mas smulu. A to bohuzel pokud mas snaziveho psa neovlivnis. To je jako by jsi chtela odnaucit psa honit kocky, kdyz to delal cely zivot. Je to tezke.

AD Jezevec ti psa vetsinou nezakousne, ale zahrabe ti ho a on umre. Vis. A kdyz ma noru ve skale je to pruser a zbytecna ztrata.

GIO: tim jsi myselala ty Bordiky ?? Vis pes ti nelacni , ale pro psa to je zabava. Moji hafani bezpecne znaji rozdil mezi prochazkou po lese a honem. Tam se pracuje a tam musi byt pomocnici lovcu. A pokud pes postupuje za zranenou zveri tak je bud naucen prijit zpet a ohlasit ti a nasledne ukazat kde zver je, nebo se ti vrati pozdeji. Ale muze se stat co se stalo i nam, ze psa odvezou do utulku "hodni lide" co si mysleji ze pejsek se zabehl. Od te doby maji hafani reflexni obojky a napis ze jsou na honu.

GIO: uz jsi nekdy strilela na bezici prase ? Vis jak rychle prase bezi ? Bohuzel i tohle se muze stat, ze se mu prestreli beh, proto tam jsou hafani, aby zver zastavili a ta se netrapila. A navic mozna by jsi koukala jaci rabijati jsou takovyhle prcci. Smekam klobouk. Vis jake musi mit srdce ( odhodlani ) postavit se praseti o tolik vetsimu ? BTW kdyz se to hafani nauci na jednom ranenem, tak maji zkusenost (a take citi pach krve ) a nepotrha je zdrava vodici bachyne ( na kterou se mimochodem NIKDY nestrili), jen proto, ze nevi co maji delat.

TSOH: vazeni, pokud se prasata krmi, tak se vam zdrzuji na jednom miste a je snazsi je ulovit, kdyz je krmit nebudete tak budou nicit a zrat vse co se jim namane. A lov je obtizny, musi se vysledovat kam chodi, nesmi se vyrusit aby neutekla, ale krmenim je udrzite na miste. Navic muzete odlovit loncaky a selata a nechat velke kusy . Proto se krmi. Ne aby byla pekne vypasena .
    TSOH
    TSOH --- ---
    PIKSE: ...................,, Prý mají nakrmeno a čuníci chodí ,,............. co k tomu dodat ? opravdu hrdinové...
    TSOH
    TSOH --- ---
    PIKSE: pan Beran je opravdu ukázkovej případ... kéž by se v příštim životě narodil jako divoké prase...
    GIO
    GIO --- ---
    a tady je jasne dany, ze strilet moc neumi, kdyz praseti akorat zprerazi hnaty a pak ho nechaj okusovat temahle prckama.
    GIO
    GIO --- ---
    by me zajimalo, jak resi, kdyz tihle psi vylozene lacnici po tom si neco sejmout, zdrhnou jim. a ze se jim to urcite dari.

GIO
    GIO --- ---
    mustang byl vtip.))snad to bylo spravne pochopeno.) ale kdybys znala anabelinu kobylu, bylo by to asi jasnejsi, to je princezna non plus ultra.)

to norovani ma byt kdo s koho, at si to trenujou na kozkach, nevim, proc tim stresovat inteligentni lisky skolitelky. staci, ze se strili jako skodna. pokud mas psa, ktery ti vyrazi bez rozvazeni do drenazni trubky za cimkoliv a neposlechne odvolani, jeho nebo spis tvuj problem, ze tam pak kdyztak zarve, bud ma byt vychovany tak, ze poslechne a necha se odvolat, nebo je to na prirode... mi se taky muze stat ze mi pes zdrhne a zakousne mi ho jezevec, co ja vim..

o zakonu vim.. je to trosku na hlavu postaveny, chapat utek psa jako jeho tyrani, ale vpodstate by to sve vyuziti mit mohlo a mozna kdyz tak premyslim, by se to vyuzilo i v problemech s myslivci, proste prestupek, a nemuseli by se psi strilet..
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    Jelikoz se debata toci okolo par zakladnich temat nebudu vsechno odkazovat na jednotlive prispevky doufam ze mi to odpustite.

AD vypousteni zvirat, Souhlasim s Anabel, zvire chovane , nebo narozene v zajeti nema sanci na preztit, no dobre ma, ale minimalni. To se potvrdilo, kdyz aktiviste vypustili polarni lisky z chovu a do par tydnu nasli 99% pochcipanych, protoze nevedi jak si sehnat potravu.

Jinak na tohle tema zvire v zajeti a jeho osvobozeni je pekna jedna cast knizky Pi a jeho zivot od Yanna Martela.. Doporucuju vsem.

Ad premnozeni nepuvodnich druhu. Krasnym prikladem je Australie. Postupne sem byly dovazeny nove druhy, ktere se velmi rychle prizpusobily, takze se resi premnozeni oslu, kapru v rekach, velbloudu a mysi. A jak se reguluji ? Zvirata odstrelem a to uplne neregulovanym, protoze to jsou nepuvodni druhy a berou puvodnim potravu a u kapru se to resilo vysazenim dravych ryb etc, ale kapri se prizpusobili a dneska se reky travi, aby kapri zmizeli. Vice o nepuvodnich druzich zde http://www.feral.org.au/content/species/species.cfm

AD norovani. Vzhledem k tomu, ze se clovek pohybuje mezi pejskarema, tak vam reknu, ac vam to bude pripadat nemozne, ze lisky, ktere byly vychovane od liscat na norovani byly velmi inteligentni. Vedely, ze je pes nedostane, ta liska noru znala, vetsinou se pouzivala na jedne konkretni nore. Takze kdyz bylo jeste legalni kontaktni norovani, tak mnoho ze psu vyskolila vic nez nejaka "ustrasena" divoka liska. Byly to profesorky , ktere vedely co delat. Jasne, liska odchycena v dospelosti to mela tezsi. Kazdopadne jako majitel psa ( nastesti velkeho co se do nory nevejde ) si dokazu predstavit jak bych nenavidela vsechny zastance zruseni zkousek z norovani, kdyby mi pes zabehl do nory nebo drenazni trubky, co jsou na polich, a zemrel mi tam kvuli lisce.

AD Mustang v lese, dekuji, po dlouhe dobe jsem se tu zasmala. Dik :)

BTW vite ze existuje zakon o tyrani zvirat, ktery vas muze pokutovat kdyz vam utece pes ? (Ja jsem to napriklad nevedela, priznavam ) A to vlastnim pricinenim nebo nahodne, jak tu bylo citovano o "vysmyknutem psu". Stoji to za prostudovani. Vetsina mest ma dokonce i sazbu pokut za tento cin. http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=246%2F1992&number2=&name=&text=

LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE: tak promin, nikoho nikam netlacim...
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ale slzy, nevydirej tady citove, oni se hlavne umi smat
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: je vetsi utrpeni zvirete v kleci, kde se narodilo a je na to zvykle a ten stres umi zvladat, nebo je vetsi utrpeni zvirete vypusteneho do totalne neznameho prostredi, oslepeneho pachy a strachem? ale podme se s timhjle presunout do takove te diskuze kde se to probira
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE: to muze, mas pravdu, ale tady jde preci o to aby tam ty zvirata po generace nezili...
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: predne s tim jdi do jineho auditka, dik.
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    GIO: hele tyhle neplodny argumenty popiracu GO si prosimte shovej pro Vaska, nebo nekoho jinyho... Pokud si myslis, ze veskere zmeny (predevsim) od zacatku prumyslove revoluce, ktere clovek dokazal udelat v zivotnim prostredi, a celkove rozsah devastace zivotniho prostredi nema vliv na chovani prirody(i u nas) tak mi dej zretelne vedet. V tom pripade uz na tebe nereaguju a nebudu. To sami chci od tebe...
    GIO
    GIO --- ---
    moje doga vkus teda rozhodne ma.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: myslim, ze zvirata v prumeru ocenuji prirodu daleko daleko vic, nez lide, samozrejme, ackoliv se vedci hadaji, jestli treba zvirata maji vkus :D ale ja myslim, ze vnimaji daleko vic, i emoci, nez si lide chteji pripoustet
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: ne, sprosty slova mi nevadi, ja s tebou proste nesouhlasim.
    mi pes neutika. probehnuti se kolem neni zadny utek, to co popisujes ty, tez ne, to nema se svobodou nic spolecnyho, resi to za ne vetsinou pudy, vis..
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE:
    GIO:
    jo devcata sem rad ze se umite i zasmat, ale lip ctete. Ty priklady co jsem uvedl jsou realne... Vytky bych prijmul pokud bych psal ze kazde, nebo ze i ze zoo a z cirkusu...

To s tema norkama sem myslel stejne... (Jina vec je pokud propusteny druh zamori okoli a vytvori druhovou nadvladu... To je dost spatny...)

jo a co se tyka psu, snad kazdymu negdy utekl pes (treba kdyz byl jeste nevychovanej) Jasne pes je nasim partnerem uz velmi dlouho a tenhle vztah funguje, ale nikde sem nepsal ze utece na furt... Jo jinak pes na nekterych uzemich zije jako divoke zvire a dost uspesne... Dalsi vec je ze znam nekolik psu kteri jsou s panem partneri na zivot a na smrt a ten pes stejne obcas utece a dela si co che...pak se vrati.. (jo vic to delaj asi krizenci) Asi tezko beha vetsinou po kramech a ve meste, spis bych rek ze ocenuje peknou prirodu, nebo tak neco... Aby toho nebylo malo na vase hlavy: neodpovedeli jste co si myslite o tom ze dokazeme prirodu ocenit jen my?

Spis mi pripada, ze mate vuci me averzi, diky par sprostym slovum, ktere sem pouzil a tak hazite klacky, ale na to seru;)
    GIO
    GIO --- ---
    :))
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: neblbni, ted skoci pod vlak
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    bane-obranne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam