• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    Excesy české myslivosti - zcela anonymní sběr podnětů
    https://docs.google.com/a/batima.cz/forms/d/1yMP1unH9rs61Tx1RymngUIY9UFcYbnO0N77LrJbitrE/viewform?c=0&w=1
    http://myslivci.blogspot.cz/
    http://zrusmemyslivce.blogspot.cz/

KENJIRO --- --- 15:02:50 14.2.2009
    RUSSIANBLUE: Hm... a když je to obojí? (mimochodem, já jsem na tom stejně - lov je pro mne OK, jinak jsem vegetarián :-) )

KENJIRO --- --- 18:42:55 15.2.2009
    TSOH: Ale já nezabíjím ani pro peníze, ani pro zábavu. Dělám to pro jídlo.

KENJIRO --- --- 13:49:49 16.2.2009
    OK, tak jsme si ujasnili, jak je to se mnou a masem :-) všichni spokojeni? ještě má někdo nějaké připomínky?
    rozbalit záhlaví
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    BUXIE: Jo, to, co pise Buxie, muzu potvrdit .... pri honu poslu psa do rakosi nebo do houstiny, kam bych se ja tezko dostala. Kdyz mi pes vystavi, musi na povel vypichnout zver. Normalne zver honit nesmi. Proc taky ze ....
    GIO: to s tim sudem s vodou jsi videla nekde nazivo? nebo na youtube? Do nory ti muze vlitnout i vychovany pes - zvlast pokud je na norovani nauceny, proste tam muze zmizet driv, nez si toho vsimnes. Stejne jako mne se pes rozbehne za padajicim bazantem, aniz bych mu k tomu dala povel.
    Ad strileni - veta trenujte je fajn, ale i ti nejlepsi strelci se proste nekdy netrefi, navic kulovnici dneska ani pomalu nemas kde nastrelit, kor s ni nekde trenovat strelbu na pohyblivy terc.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: vis, ale on to rozdil je. Pes je vycviceny tak, ze kdyz s nim jdu jen na vychazku, soulacku atd. A neco se zvedne primo pred nami, nebo v dalce, pak je pes vycviceny ze zalehne. Popripade si ho "zadaunuji"povelem. Kdyz je na honu a ma zver nahanet, pripadne vyhanet z houstiny, pak jej povely nezadrzuji, ba naopak davam povel k vypichnuti zvere, postupovani atd. V tom je ten hlavni rozdil a v tom je ten pes vycviceny. To ti potvrdi i zde pritomni napr Ptacopysk nebo Noita.

Jen pro srovnani, ktera ty nesnasis:) . Pes vycviceny pro zadrzovani osob ti taky nebude rvat kolemjdouci jen proto, ze vidi nekoho ve vataku. To mi prijde jako ponekud divoke. Sama mas psy tak by jsi mela tyhle rozdily videt. Takze NE, kdyz pujdu po lese a neco vybehne, tak moji psi za tim nepobezi, pokud jim k tomu nedam povel. BTW je to jedna ze zkusebnich disciplin, rika se tomu "Klid pred zveri ".

Ad kocky, asi jsme si nerozumely, pes ti kocku BUDE honit, jen tvuj prikaz ho od toho umyslu odradi. Ale co kdyz tam nebudes, myslis, ze to delat nebude. Mimochodem, znam psa co na domaci kocku (ta ktera bydli s lidmi ve stejnem dome jako pes ) nepujde, ale na sousedovic bude utocit porad.

Ad nory. V tomhle si asi neporozumime. Tvoje zkusenost, moje zkusenost. Ok, no comment

Ad strileni. Trenujte. Pekny navrh a zase jsme u toho. Vadi vam strileni z posedu na prasata na ujedi, ale vadi vam i postrelene prase na honu. Tak ti nevim co je lepsi. Navic tolik strelnic, aby pokryly tvuj navrh "natrenovani" skutecne v CR neni. Dobre, budu presnejsi strelnice jsou, ale ty, ktere by poskytovaly nacvik strelby na divoka prasata je trosicku problem. A navic kazdy si ruci za vlastni strelbu.

Ad dostreleni zvere. Zase tvoje neznalost, coz te omlouva. Vis, kdyz se ti sesype na postrelene prase 2 a vice psu , spolu se to mele a rve, tak bych te mila zlata chtela videt jako ho budes hummane dostrelovat. Vis, nejdriv musis odvolat psy, pokud nejsou tvoji, tak je to problem, protoz te klidne pokousaji kdyz po nich sahnes. Druha vec je, ze kdyz se priblizis k praseti, pokud to neni selatko, tak si koledujes o pruser. Prase te nejenom muze pokousat, ale ty mas v tu chvili v ruce nabitu zbran. Takze ted co ty chytra. Vetsinou se psi odvolaji , nekdo ti pomuze a pak strilis. Ale to muze byt i 5 minut a vi. A mezi nami, ja osobne bych pockala az bude strelba jista, neminim nikomu zastrelit psa ani nikoho z okolnich osob. A nejake dorazeni nozem je velmi riskantni, jak popsano vyse, ale u mensich kusu se to dela. Prave kvuli tem psum.

Ad utekly pes, porad se tocime v kole. Ano, pes ti muze prohnat zver, to chapu, taky poznas psa co se ztratil a pytlaka. Vetsinou reaguji na zavolani. Ztraceny ti prijde, pytlak zdrhne. A bohuzel to dalsi jednani je OPET A ZASE JEN O LIDECH co udelaji. Ale to uz vsichni vime....takze neni potreba dal pitvat

PIKSE: ano vychova a prostredi
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: videla.
    liska moc pobavene teda fakt nevypadala, obzvlast zaver, pes do ni zakously (do ocasu) a strkali se oba do sudu s vodou.

no ale s tim odvolanim to je jeho problem, ze ti tam vleze, nebo spis tvuj, to nema s kontaktnim norovanim co delat, myslivci chtej po lidech aby jim psi poslouchali, tak ocekavam to same od nich. tecka

neni to zbytecna ztrata, pes ma byt odvolatelny, vy to tak prece chcete, riskujeme to my normalni lidi, at to riskujou i mylsivci. i pes zvykly na norovani v umele nore muze utect za jezevcem a nechat se zahrabat,furt nevidim duvod, proc to pises jako argumenty na obranu umelych nor.

ad ty kocky. PES NEMA CO HONIT CELY ZIVOT KOCKY. PES MA POSLOUCHAT A KDYZ HO ZAVOLAM, TAK S HONENIM MA PRESTAT, CHAPES ME ZEANO... uz me to tu fakt nebavi postopadesate opakovat, promin,...

jako a uz vubec me nezajimaji argumenty ze strileni na neco rychlyho je tezsi, noa? trenujte, a kdyz uz se teda netrefite a psi ho dobehnou jak pises, tak tu nechci cist jak na to pani koukali, jak se psi snazi, misto aby prase trpici prerazenymi nohami nechali sedet a okusovat se, misto aby ho ihned dodelali. zhuverilost. nemam nic proti tomu pouzivat osy pri honu prece, vadi mi ta zabava kolem, jee koukejte ti jsou sikovni, chytili ho a cumet na prae, ktere se trapi a visi na nem ctyri psi

vs, pes ti nelacni, haha to je k smichu, kdyz ho to ucis, tak samozrejme lacni..je to zabava, to ano.a lacni pri ni.
    tad tvi psi, ano, pro vsechny co to maji dovoleno je to zabava samozrejme, ja zas vim, ze jak je to pro nej zabava, rozbehne se ti tak po vsem, nerikej mi, ze kdyz jdes se psem jenom tak po lese a zrovna "nehonite", tak se ti pro zabavu nerozbehne za xxx (dopln cimkoliv)
    nevim, proc si furt myslis, ze nic nevim, ja vim moc dobre jak se dovede chovat terier, obzvlast treba border, kor na lovu, kor kyz jsou smecka. ale furt to prase jen tak nezabijou, clovek ma nastoupit ihned co to jde a zvire humanne strelit aby se netrapilo, ne cucet, jak si jeho pejsci hrajou. je mi uplne jedno jaky maj ti psi srdce.. at si jsou srdnati jak chteji, mi nevadi ti psi, mi vadi chovani lidi koem a to tu taky opakuju asi po stopadesate.

mimochodem to je presne to skatulkovani, kdyz vite, jak jsou vasi psi srdnati a umi rabijatovet, proc vam rpijde teda tak divny, ze obcas nekomu zdrhne pes s podobnymi pudy, nebo jen za ucelem se probehnout a po tech strilite)nebrat osobne, mylsim cele sdruzeni) kdyz tohle vite, tak byste snad mohli pochopit proc ten pes zdrhne, ze to treba panikovi nemusi byt rpijemny a ze misto zastreleni byste moli pouzit mozek a majiteli nalozit spis pokutu nez mu psa odprasknout.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TSOH: zas je to relativne bezpecny pro ostatni lidi i psy v lese, ber to tak :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    BUXIE: aha dik - sem si myslel ze je to trochu sportovnejsi... vis nejak ten lov spojit s chozenim po lese aspon... a ne si stoupnout za strom na dohled od hromady krmiva a čekat az se prasata dostavej sami na porážku...
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: neboj, ftip byl pochopen, to nebylo negativni..:) koni znam spoustu i takove co nejdou do deste aby nezmokli....

btw, jak by jsi chtela trenovat na kozkach ? Myslis jako je to na chrtich zavodech ? Mno, pes to pozna a nepujde ti nikam. Oni jsou pekne vychcani. Lisku jsi tim nestresovala, tu to bavilo. Jenze pokud jsi to nikdy nevidela tak to nemuzes posoudit. To chapu.

Ad k trubkam, pokud mas psa na volno a vleze ti do trubky kde se neotoci a je to prevazne zarostle, nebo nora je v housti, tak psa nodvolas. Navic pokud nejsi dostatecne rychla tak mas psa 3-5 metru daleko a on ti to nevycouva. Musi do "kotle" kde se otoci nebo musi jinou dirou ven. Jinak mas smulu. A to bohuzel pokud mas snaziveho psa neovlivnis. To je jako by jsi chtela odnaucit psa honit kocky, kdyz to delal cely zivot. Je to tezke.

AD Jezevec ti psa vetsinou nezakousne, ale zahrabe ti ho a on umre. Vis. A kdyz ma noru ve skale je to pruser a zbytecna ztrata.

GIO: tim jsi myselala ty Bordiky ?? Vis pes ti nelacni , ale pro psa to je zabava. Moji hafani bezpecne znaji rozdil mezi prochazkou po lese a honem. Tam se pracuje a tam musi byt pomocnici lovcu. A pokud pes postupuje za zranenou zveri tak je bud naucen prijit zpet a ohlasit ti a nasledne ukazat kde zver je, nebo se ti vrati pozdeji. Ale muze se stat co se stalo i nam, ze psa odvezou do utulku "hodni lide" co si mysleji ze pejsek se zabehl. Od te doby maji hafani reflexni obojky a napis ze jsou na honu.

GIO: uz jsi nekdy strilela na bezici prase ? Vis jak rychle prase bezi ? Bohuzel i tohle se muze stat, ze se mu prestreli beh, proto tam jsou hafani, aby zver zastavili a ta se netrapila. A navic mozna by jsi koukala jaci rabijati jsou takovyhle prcci. Smekam klobouk. Vis jake musi mit srdce ( odhodlani ) postavit se praseti o tolik vetsimu ? BTW kdyz se to hafani nauci na jednom ranenem, tak maji zkusenost (a take citi pach krve ) a nepotrha je zdrava vodici bachyne ( na kterou se mimochodem NIKDY nestrili), jen proto, ze nevi co maji delat.

TSOH: vazeni, pokud se prasata krmi, tak se vam zdrzuji na jednom miste a je snazsi je ulovit, kdyz je krmit nebudete tak budou nicit a zrat vse co se jim namane. A lov je obtizny, musi se vysledovat kam chodi, nesmi se vyrusit aby neutekla, ale krmenim je udrzite na miste. Navic muzete odlovit loncaky a selata a nechat velke kusy . Proto se krmi. Ne aby byla pekne vypasena .
    GIO
    GIO --- ---
    PIKSE: pan ani nevi, ze zver se nepestuje. ale to tu nevi kdekdo.
    TSOH
    TSOH --- ---
    jeden dotaz pro KENJIRO > pripada ti chovani pana Berana v poradku (zde >>>>PIKSE: ) ?

opravdu tam nevidis ani naznak neceho ,,zvlastniho,, ?

TSOH
    TSOH --- ---
    PIKSE: ...................,, Prý mají nakrmeno a čuníci chodí ,,............. co k tomu dodat ? opravdu hrdinové...
    TSOH
    TSOH --- ---
    PIKSE: pan Beran je opravdu ukázkovej případ... kéž by se v příštim životě narodil jako divoké prase...
    GIO
    GIO --- ---
    a tady je jasne dany, ze strilet moc neumi, kdyz praseti akorat zprerazi hnaty a pak ho nechaj okusovat temahle prckama.
    GIO
    GIO --- ---
    by me zajimalo, jak resi, kdyz tihle psi vylozene lacnici po tom si neco sejmout, zdrhnou jim. a ze se jim to urcite dari.

GIO
    GIO --- ---
    mustang byl vtip.))snad to bylo spravne pochopeno.) ale kdybys znala anabelinu kobylu, bylo by to asi jasnejsi, to je princezna non plus ultra.)

to norovani ma byt kdo s koho, at si to trenujou na kozkach, nevim, proc tim stresovat inteligentni lisky skolitelky. staci, ze se strili jako skodna. pokud mas psa, ktery ti vyrazi bez rozvazeni do drenazni trubky za cimkoliv a neposlechne odvolani, jeho nebo spis tvuj problem, ze tam pak kdyztak zarve, bud ma byt vychovany tak, ze poslechne a necha se odvolat, nebo je to na prirode... mi se taky muze stat ze mi pes zdrhne a zakousne mi ho jezevec, co ja vim..

o zakonu vim.. je to trosku na hlavu postaveny, chapat utek psa jako jeho tyrani, ale vpodstate by to sve vyuziti mit mohlo a mozna kdyz tak premyslim, by se to vyuzilo i v problemech s myslivci, proste prestupek, a nemuseli by se psi strilet..
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    Jelikoz se debata toci okolo par zakladnich temat nebudu vsechno odkazovat na jednotlive prispevky doufam ze mi to odpustite.

AD vypousteni zvirat, Souhlasim s Anabel, zvire chovane , nebo narozene v zajeti nema sanci na preztit, no dobre ma, ale minimalni. To se potvrdilo, kdyz aktiviste vypustili polarni lisky z chovu a do par tydnu nasli 99% pochcipanych, protoze nevedi jak si sehnat potravu.

Jinak na tohle tema zvire v zajeti a jeho osvobozeni je pekna jedna cast knizky Pi a jeho zivot od Yanna Martela.. Doporucuju vsem.

Ad premnozeni nepuvodnich druhu. Krasnym prikladem je Australie. Postupne sem byly dovazeny nove druhy, ktere se velmi rychle prizpusobily, takze se resi premnozeni oslu, kapru v rekach, velbloudu a mysi. A jak se reguluji ? Zvirata odstrelem a to uplne neregulovanym, protoze to jsou nepuvodni druhy a berou puvodnim potravu a u kapru se to resilo vysazenim dravych ryb etc, ale kapri se prizpusobili a dneska se reky travi, aby kapri zmizeli. Vice o nepuvodnich druzich zde http://www.feral.org.au/content/species/species.cfm

AD norovani. Vzhledem k tomu, ze se clovek pohybuje mezi pejskarema, tak vam reknu, ac vam to bude pripadat nemozne, ze lisky, ktere byly vychovane od liscat na norovani byly velmi inteligentni. Vedely, ze je pes nedostane, ta liska noru znala, vetsinou se pouzivala na jedne konkretni nore. Takze kdyz bylo jeste legalni kontaktni norovani, tak mnoho ze psu vyskolila vic nez nejaka "ustrasena" divoka liska. Byly to profesorky , ktere vedely co delat. Jasne, liska odchycena v dospelosti to mela tezsi. Kazdopadne jako majitel psa ( nastesti velkeho co se do nory nevejde ) si dokazu predstavit jak bych nenavidela vsechny zastance zruseni zkousek z norovani, kdyby mi pes zabehl do nory nebo drenazni trubky, co jsou na polich, a zemrel mi tam kvuli lisce.

AD Mustang v lese, dekuji, po dlouhe dobe jsem se tu zasmala. Dik :)

BTW vite ze existuje zakon o tyrani zvirat, ktery vas muze pokutovat kdyz vam utece pes ? (Ja jsem to napriklad nevedela, priznavam ) A to vlastnim pricinenim nebo nahodne, jak tu bylo citovano o "vysmyknutem psu". Stoji to za prostudovani. Vetsina mest ma dokonce i sazbu pokut za tento cin. http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=246%2F1992&number2=&name=&text=

LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE: tak promin, nikoho nikam netlacim...
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ale slzy, nevydirej tady citove, oni se hlavne umi smat
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LUCKILL: je vetsi utrpeni zvirete v kleci, kde se narodilo a je na to zvykle a ten stres umi zvladat, nebo je vetsi utrpeni zvirete vypusteneho do totalne neznameho prostredi, oslepeneho pachy a strachem? ale podme se s timhjle presunout do takove te diskuze kde se to probira
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    ANABEL_LEE: to muze, mas pravdu, ale tady jde preci o to aby tam ty zvirata po generace nezili...
    GIO
    GIO --- ---
    LUCKILL: predne s tim jdi do jineho auditka, dik.
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    GIO: hele tyhle neplodny argumenty popiracu GO si prosimte shovej pro Vaska, nebo nekoho jinyho... Pokud si myslis, ze veskere zmeny (predevsim) od zacatku prumyslove revoluce, ktere clovek dokazal udelat v zivotnim prostredi, a celkove rozsah devastace zivotniho prostredi nema vliv na chovani prirody(i u nas) tak mi dej zretelne vedet. V tom pripade uz na tebe nereaguju a nebudu. To sami chci od tebe...
    GIO
    GIO --- ---
    moje doga vkus teda rozhodne ma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam