• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    TSOH
    TSOH --- ---
    BUXIE: přečti si ten text jeste jednou... to slovickareni me tu uz moc neba...
    text >>>> TSOH:

udelej si test > ukaz nekomu znamemu fotku a zeptej se ho co si mysli ze je v te tasce ?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Párkrát tu padla otázka "proč lidi loví, když nemusí". Narazil jsem na zajímavý článek, který srovnává chov a lov z ekonomického a ekologického hlediska.

http://sports.espn.go.com/outdoors/hunting/news/story?id=3714828
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: tim lepe. a ver mi, ze si tveho pristupu vazim.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    .... ani kocek.
    GIO
    GIO --- ---
    jinak ja si myslim, ze s myslivci budu v krizku vyhledove i vic, studuju , abych si mohla poridit zachrannou stanici pro divoce zijici zvirata, a to si asi budeme se zelenymi lezt do zeli.. takze se fakt tesim..:-/
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: jasny, to se shodnem.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: vzdyt ja nerikam ze mas mit psa na voditku, ja jen rikam, ze nemusi zrovna prohanet srnky, i kdyz jim nic neudelaji, coz snad neni problem, kdyz je mas poslusny. Proc strilet psa ti nevysvetlim, protoze ja nejsem pro strileni psu.
    GIO
    GIO --- ---
    pro me je kocka tak menecenna, ze jsem za kocoura od sousedu, vensickeho vorecha, loni vyplazla dvacet tisic za operace jen aby zil, a ted si predstavte, ze mi ho nejaky zeleny v lese zastreli nebo na nej postve psa protoze je skodna? chapete to? pro me je dulezity a cenny, a rozhodne ne penezi...
    GIO
    GIO --- ---
    pardon za preklepy, pisu zbytecne rychle
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: jo? vis co ta srna udela? vyzkousenominuly vikend se stenetem kamaradu, poodbehla par desitek metru, zastavila se a pasla se dal, jen co se psi otocili, byla zas vklidu... divny co..a vubec, furt rikam, ze srnek je mco, a jsou absolutne vsude, to ten pes fakt bez rizika, ze nejakou potkame by musel byt na voditku 24/7 .. a jak rikam, mi psi poslechnou..takze se bavime hypoteticky a stejne je to k .. nicemu,furt si jedete tu sovu a ja taky, abych nebyla vztahovacna, ale dokud nebudete mit rozumny argument, coz asi uz neprobehne(neb uz to resime dlouho) ja nazor nezmenim. proc strilet psa, ze s eprobehne za premnozenym druhem( mluvim obecne, me psy jsem to odnaucila...zda se)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: Já chápu, že ty víš, že tví psi srně nic neudělají, ale ta srna to zřejmě neví, takže nebude moc nadšená, když za ní pes poběží.
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: samozrejme ze muze, zas nectete poradne, rikam, ze je normalni, ze se to stane a je jen na pirrode, zda pak pes prezije nebo ne,stejne jako kdyz tam zdrhne trab muj pes. neivm, proc by nekteri meli trenovat a jini ne...ja nechapu, proc furt odpovidate dokola to samy..

BUXIE: aja, kocka do lesa nepatri, skodna, jasny, typicky myslivec. pochvalit psa za to, ze honi kocku, je pro me lumparna nejhrubsiho zrna. na druhou stranu je to kocka.. co je zas tole?? kocka je nejaky menecenny tvor? jo, mozna pro vas myslivce, pro me je to kamos. pro me kdybych ybla stejne uzkoprsa, je menecenna srnka. ale nejsem, takze to nerikam.

proc vsechno vztahuji na sve psy? protoze za ty rucim, a nebudu prece mluvit za cizi, za sve odpovidam, tak to na ne vztahuji, snad prirozenost, ne? ty taky mluvis o svem psovi.

napadas me, mi psi zver neprohani. ja jim to nedovoluju, i kdyz by se nic nestalo, kdyby se s tema pre,mnozenyma srnkama cas od casu probehli. protoze srnek je jak much. coz nemuzete poprit.

POKUD SVEHO PSA UCIS ZE JE KOCKA SKODNA, radsi ani nebudem pokracovat. uvedomujete si sakra, ze pro spoustu lidi(treba starych) je kocka jediny pritel? ne, to vas nezajima, ze...vy mate vyssi zajmy, skodna je nade vse.

PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    BUXIE: Dik, ja mam teda hafika jen jednoho, ale bohate mi staci, hodne lidi rika, ze to je snad nejvetsi blazen, jakyho kdy videli, viz >> :-)
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    GIO: omlouvam se za zpozdeni, ale neodustim si odpovedet.

Chapu, ze nechces, aby nekdo delal neco co tobe se nelibi, tohle ale nikdo z nas tady nedokaze zaridit. Jedni delaji to a druzi tohle. Tak to bylo a tak to je. Navic jsme se nebavili o strileni, ale o psech. Tedy asi takhle. Ano, pokud natrapiruje muj pes v lese kocku, pak pokud bude na volno tak ho necham probehnout. Kocka do lesa nepatri. Kocka vyleze na strom, pes mi ji bude hlasit tak ho pochvalim a odvolam. Tim to konci, Nebudu volat straz, nebude se strilet. Pokud pujde tou samou cestou clovek s plebejskym psem, pes kocku natrapiruje a prozene ji, pak pokud se necha privolat je to ok. Pokud bude hnat kocku pres pole, tj cca 500m, pak panicka upozornim, pokud toto jednani uvidim. Ale na druhou stranu je to kocka, takze mi to vadit nebude tak, jako by honil srnci.

Proc vsechno vztahujes na sve psy ? Osobne se nezname, ja neznam tve psy, pak ty mluvis za ne. Pokud ti prohani zver pak je tvou odpovednosti se o ne starat a dodrzovat zakon, ja te nenapadam, tak se nerozciluj. Kazdopadne mela by jsi mit na pameti, jak to bude pripadat nezucastnenemu co vyjde z lesa. Pokud si pocka , pak uvidi ze tvi psi jsou OK a nemel by se cilit, ale bohuzel to je JEN O LIDECH. A z toho co vim, mas nanestesti jen negativni zkusenosti.

Ukaz mi kde si protirecim ohledne stvani a zabavy. Definici stvani jsem ti podala. Moji psi zver nestvou a nemeli by tak cinit zadni lovecti psi u nas. Stvanice se jiz davno neporadaji. To ze mi psi honi, nadhani a jinak pracuji neni stvani zvere. A to je rozdil a v tom jsem si, pokud ja vim, nikde neprotirecila. Ale dokaz mi to a uvidime.

Ano, muj pes se za kockou rozbehne pokud ji vidi ze se pohybuje, pokud nekde lezi pak mi ji vystavi. Duvod? Je to lovecky pes a kocka je pro nej skodna. Navic ma velmi podobny zapach jako liska nebo kuna . Proto ma pes dovoleno kocku prohnat, pokud mu to dovolim. Pokud ho zadaunuji kocka se muze producirovat jak chce.

CYBERKOTLIK: mam pocit, ze ti to uz nekdo kometoval. Zakon jasne uklada povinnost mit na honech a nahankach presne stanovene minimum psu. Pokud psi nejsou lov se nekona. Nesmi se. Navic pri nahance na cernou zver se nesmi pouzivat jinych psu nez popsanych v paragrafu 45.
    449/2001 § 44
    Používání loveckých psů a loveckých dravců
    (1) Držitel honitby je povinen držet a v honitbě používat lovecké psy. Loveckým psem se rozumí pes loveckého plemene uznaného Mezinárodní kynologickou federací (FCI) s průkazem původu, který složil příslušnou zkoušku z výkonu. Potvrzení o složené zkoušce vystavené jejím pořadatelem je veřejnou listinou.
    § 45
    (1) Lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zakazuje se :
    e) nahánět zvěř srnčí pomocí ohařů, ostatní zvěř spárkatou s pomocí psů v kohoutku vyšších než 55 cm

O poctu psu hovori zakon 244/2002
    § 16
    Počty loveckých psů pro společné lovy

Při společném lovu je stanoven pro první tři střelce a pro každých dalších i započatých deset střelců jeden lovecký pes se zkouškou z výkonu, pro druh zvěře, který má být loven (§ 14).

Kazdopadne stoji za nastudovani paragrafy 14-18 ohledne psu

Pokud mluvis o lenosti pak by jsi tedy mohl nekdy prijit pomoci s celorocni staorsti o les. S tou neloveckou, ale mysliveckou. Sazeni stromu, krmeni, sekani louk, cisteni lesa , strosti o bazanty etc. Pak by jsi mi mohl neco rikat o lenosti. Takhle jsi jen dalsi tluchuba, ktery si nevidi pres okraj klavesnice. Promin, ale je to tak.

Navic nechapu tvoje prelozeni, zkus to jeste jednou. Ale mozna ze jsi uz nasel vysvetleni.

CYBERKOTLIK: Vis co je vubec nahanka ? Nebo hon ?Asi ne. Kazdy z loveckych psu, je vychovany a ovladatleny. Neznam zadneho magora co by lital na neposlouchal. Navic napriklad moji jsou cviceni na Fiela trial, takze ti hledaji na velke vzdalenosti, coz muze pripadat nezucatsnenemu jako litani po poli. Jenze v tom je ten rozdil. Proto obhajuji a budu si stat za tim, ze pes na honu ci nahance by mel byt na volno. navic jak se zminuje Ptacopysk, ja pokud mam psa u sebe tak ho nikdy nedavam na voditko, jelikoz nikdy nevis kam se budes otacet a zamotat se do voditka s flintou je jen koledovani si o maler. Vzdycky mi pes lezi u nohy, nebo tam kde ho odlozim.

PTACOPYSK: Dik , koukam, ze alespon nekdo vi jake situace se muzou stat a neodsuzuje. Hodne stesti s hafiky :)

TSOH: Vis, v CR existuje zakon, ktery ti uklada povinnost zabezpecovat zbrane a naboje. Takze pokud si myslis, ze v tasce jsou naboje, pak vidis asi kostlivce v kazde skrini. Cim dal tim lepe...
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    uz se to tu strasne rozmazava...

jde snad o zavazne prohresky myslivcu proti zviratum a prirode vubec... resit tradicni praktiky lovu je k nicemu...

Dohledani se delalo snad vzdycky a delat bude, psi k tomu proste patrej atd...

PTACOPYSK:
    ale tak to je snad ta krasa ne? Byt v prirode a je snad jedno kolik naboju ti zmizi z kapsy...

byl jsem osobne na honech, nahankach, brigadach apod. Od urcite doby mi to zabijeni vadilo, byly za tim jak osobni antipatie k tomuto jednani, tak i docela velka koncentrace kovboju co chteli krev, strelbu, padajici kusy... Hodne myslivcu bylo macho povahy, a navic omezeny... Dalsi byly ty co meli takovej prapodivnej vztah k prirode, snazili se o (asi) ni starat a pak sli masit s flintou a kamosema z hubertova cechu...

Odhaduju ze se pohybujes v tomto prostredi, schvalne kolik myslivcu by chodilo, nebo chodi do prirody jen s fotakem?
    TSOH
    TSOH --- ---
    PTACOPYSK: aha... tak to je všechno ? dohledat e-mail ? :) hele tohle me fakt rozesmalo.... dohledani e-mailu a adresy řeší problem... :)
    KENJIRO: jasně tam píšu, že když odpovim (reaguju na přispěvek) a nasledně je misto odpovedi vznesen uplne jiný dotaz na jiny prispevek (tejden vzadu)...

ohledne pisoaru jsem to prvotne neadresoval nikomu - chapes to... snad (divim se ze ty vetvicky ti porad lezej v hlave....) jako chces naznacovat ze kdyz se vede diskuze se nesmi nic vkladat nebo co ? prober se...

ale tohle bych zde nerozebiral.. kdo co jak odpovida - o tom to zde neni...
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TSOH: však já ti na to ráda odpovím, ale holt nejsem tak pohotová jako ty :) ad pan Beran - však Kenjiro pána uspěšně dohledal, na co jsi zvědav?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: no vždyť jsem ho taky dohledal, ne?

TSOH: "jen mě přijde dost zvláštní když ti odpovim(reaguju na tvuj prispevek) a ty vzneses dotaz uplnen z jineho soudku... ale v poho je to tvuj styl.... nic ve zlem..."

A to říká člověk, který diskusi na téma "jak vyřešit problém s nedostatkem odborníků" během pár příspěvků obrátil k zásadní a životně důležité otázce, jestli si myslivci vždycky dávají do pisoárů větvičky...
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    TSOH: víš, asi jsi nikdy nebyl na naháňce nebo na honu, ale opravdu to nevypadá tak, že si tam stoupneš ke krmelci, vyběhnou prasata, ty si zastřílíš a zas jdeš do teplý hospody. Buď mrzneš často ve velkých mrazech na předstupu několik hodin, nebo jdeš často téměř neschůdným a neprostupným terénem, někdy doslova po čtyřech, klidně dvacet kiláků. Často si kolikrát ani nevystřelíš a odneseš si pak domu jednoho bažanta.
    PIKSE: Tak tohle samozřejmě každý rozumný člověk odsoudí. Na druhou stranu se tam píše, že psi dohnali psase 200 metrů daleko, takže pokud by tam nebyli, prase by pak pobíhalo volně s přeraženým během. Pak budu snažit zvíře co nejrychleji dostřelit, ale pochopitelně na úkor bezpečnosti psů. Samozřejmě žádný zvíře nemůže trpět kvůli tomu, aby si můj pes víc užil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam