• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    GEDI
    GEDI --- ---
    JUASINHA:
    Rodiče se musí vychovávat od mala :-).
    POA:
    V horším případě si tomyslí i oni o nás :-).
    ZELINKA:
    Jenže já fakt nebudu :-).Jsem uplně jiná :-).

JUASINHA:
    Odborně se tomu říká snaha překonat opozici. A většinou to funguje tak že si najednou uvědomíš že už to nemáš zapotřebí :-).

U nás byla hodně používaná hláška "Přeju ti děti jako jsi ty ". . . .tak jsem ráda že je mám :-)
    ZELINKA
    ZELINKA --- ---
    IKI: jojo... tvoje dětoi ti to jednou vrátí.... to znám :-))))
    ZELINKA
    ZELINKA --- ---
    JUASINHA: ono je to složitější ....jako dítěti se ti kolikrát zdá jednání dospělých enspravedlivé a máš (jako dítě) pocit, že to budeš v dospělosti dělat jinak.... ne vždy se to však dá :-)
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    ZELINKA:máš pravdu,že si tohle říká téměř každý,ale kdo nad tím pak hlouběji přemýšlí a snaží se o to??? kámoška se o tom bavila s jedním psychologem a ten jí řikal,že ve chvíli,kdy je to dítě takhle poznamenaný rodičema,tak to může mít také ten extrém,že skutečně dělá vše tak jak by to neudělala její matka a nebo dělá přesně to samé jako její matka,ale v obouch případech je to kvůli tomu,že je jí velice poznamenaná...
    Nicméně znám pár holek,které specielně kvůli tomu začaly chodit k psychologovi,který je schopen po dost dlouhé době(třeba i několik let)"dostat"to z tebe a navést tě na to,aby výchova tvých dětí nedopadla stejně....
    Důležité je, pouze o tom v mládí nekecat a nenechat tomu volný průběh,protože řikat si to může každý...
    ZELINKA
    ZELINKA --- ---
    GEDI: :-)) já se jen usmívám nad prohlášením...Jsem ráda že to vidím alespoň jistě vím co nebudu své dceři dělat...... myslím si, že tohle jsme si říkaly všechny :-)))
    POA
    POA --- ---
    JUASINHA: jasná věc je, že pokud někdo chce pomoci s hldáním, musí mít jistotu že to zvládneš... naučit tě to, pokud nemáš zkušenosti
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    GEDI:
    POA:
    janý,souhlas,sice nemám ještě děti,ale netři je rok a pár měsíců a sestra bydlí asi 15 min.od našich,takže taky dost často slyší co by měla a co ne....tohle je fakt problém...ale zase hlídá a cokoliv je potřeba,tak pomůže....

mě taky jednou sestra poprosila a taky jsem odmítla(myslím,že to sem psala meg),ale z důvodu,že mám strašný strach.Bylo to ještě v době,kdy neteř byla miminko a já bych fakt nevěděla co s ní....vůbec...tak mi to pak zpětně bylo moc líto,ale nešlo by to...ale pejska jim pohlídám moc ráda:-))
    POA
    POA --- ---
    GEDI: to je jak přes kopírák.... matky jsou často to největší zlo...
    GEDI
    GEDI --- ---
    JUASINHA:
    Podle mě je základní problém v tom že se mi stále pokoušela do něčeho mluvit (jak děti oblékám, co dělají co nedělají co mají co nemají) a já sio to nenechala líbit tak jsme se štěkali docela často. Časem pochopila že může poradit ale nemůže řídit. Ale stejně jí děla velký problém mě respektovat jako dospělou bytost. Jsem ráda že to vidím alespoň jistě vím co nebudu své dceři dělat. Mezi ní a její máti to taky neklape a mezi babičkou a prababičkou. . . prostě jsem se rozhodla přerušit tenhle řetěz.
    MEG
    MEG --- ---
    JUASINHA: jo ty myslíš waldorfský školy apod... no, fungují skvěle, ale ne u všech dětí. některé děti jsou ze znánkování vystresované, ale jiné ho zase potřebují, jinak nic nedělají. takže to asi nějak musí odhadnout rodiče. já bych do podobnýho zařízení nedávala dítě, které není nějak handicapované, aby nemohlo obstát v běžné konkurenci.
    nejhorší mi jako matce malých děti připadalo, že například v Praze nemám šanci zjistit, jaká ta či ona škola je. nemohla jsem přijít za ředitelkou a zeptat se jí, kdo bude učit v první třídě a jestli je to dobrá učitelka či učitel. takže to pro mě byla taková sázka do loterie a nelíbilo se mi to ani trochu, protože je to hodně vážná a důležitá věc, kdo vás učí v první, ve druhé třídě... může vás to ovlivnit na zbytek studií.
    můj starší syn se naštěstí po dvou letech dostal na státní gympl. ale první rok prošvihnul taky proto, že z toho soukromýho absolutně nebyl zvyklý a připraven dodržovat něco jako školní řád, nějaké zákazy a příkazy platící ve škole a na školních akcích. ale naštěstí se pak chytnul a dneska je ve třeťáku. a mluví tak, že by chtěl odmaturovat a pokračovat na nějaké vejšce.
    máš pravdu, že konkrétně v Praze jsou drogy asi fakt všude. jenom někde jsou přímo ve škole učitelským sborem vysloveně tolerovány (protože si nechtějí rozzlobit rodiče děcka, které jim přínáší 20, 30, 40 tisíc ročně do rozpočtu školy). a to mi fakt vadilo.
    v reálným životě je to taky tak, že jsou nastavený nějaký pravidla, a když je porušuješ, tak riskuješ sankce. pro přežití se musíš umět správně rozhodovat a to se v takové škole děti nenaučí.

to, co píšeš o efektu party na děcko je hrozně závislé právě na sebevědomí toho děcka. vidím to doma. mladší syn je velmi sebevědomý už odmala, prostě se tak narodil, a je mu absolutně šumák, co si o jeho oblečení nebo účesu myslí ostatní, hlavně, aby on sám se cítil dobře. a kupodivu všichni ho respektují a následují. naopak ten starší má pocit, že ho ostatní moc pozorují, hodnotí a soudí... strašně málo si věří. a to ho oslabuje.
    POA
    POA --- ---
    JUASINHA: matka je daleko a je to stejný peklo... stačí i po telefonu
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    GEDI: a není třeba hlavně chyba v tom společném soužití?ono se totiž řiká,že ty dvougenerační domy jsou fakt průser,ale nevím o tom nic,tak by mě to zajímalo
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    MEG: aha,počkej,tak to jsme se asi moc nepochopily:-))já měla hlavně na mysli alternativní školy(hlavně tedy ZŠ),kde mají od první třídy k dětem úplně jiný přístup,hlavně co se týká výuky(jeden "druh"těch škol začíná na W...ale jméno si fakt nepamatuju,jednou o nich byl článek v Reflexu...)
    Soukromé gymply za nic výjmečného nepovažuju....Byla jsem naprosto stejný případ jako tvůj syn...po sedmé třídě jsem se nedostala na gympl,tak jsem šla na soukromej,kde nabírali ještě v červnu.Šla jsem tam s tím,že po dvou letech to zabalim a půjdu jinam...jenže jsem tam zůstala a doteď toho lituju.Ta škola mi nic moc nedala a ač jsem měla spolužáky v pohodě a nikdo moc neřešil,jestli tvoje rodina má prachy,tak to tam obecně cítit bylo...A samozřejmě tam byla hlavně koncentrace dívek,pro které byl o moc moc důležitější vzhled než co mají v hlavě,takže na tak malou školu tam bylo neuvěřitelné množství anorektiček apod...málokdo snese takový nátlak...No a o drogách a alku taky nemluvě,ale kde to není?
    BNC: víš co,nechci ti nějak v tomhle odporovat,ale tohle je myslim,přirozený lidský chování...není to pouze o tom být IN,ale člověk se přispůsobuje svému okolí...a je málo lidí,kteří se nenechají ovlivnit většinou,ale i ti si pak najdou tu svojí většinu....
    A abych pravdu řekla,tak to profláklé tvrzení,že děcka začnou kouřit,aby byly v partě(nebo spíš,aby z ní nebyly vystrčeny)je trošku blbost...Myslim,že většina to chce prostě zkusit a kdo ti to nabídne?přeci parta,která už kouří...a když ti to nechutná,tak o.k....Já mám aspoň s těmahle "partičkama"dost zkušeností a nikdy jsem neviděla,že by se kvůli tomu někdo někomu třeba smál...btw ty si taky zkusil alkohol....nechutnal ti o.k.,jiným jo....
    Copak ti nic neřiká chuť zakázaného ovoce?a to přeci není o "zhypnotizovaném stádu ovcí" ....je to o tom pokušení....
    Jinak ke stádu ovcí...byl jsi někdy na nějaké demonstraci/davové akci?všiml sis někdy chování lidí v davu?
    GEDI
    GEDI --- ---
    POA:
    Podobně jako Ty s dcerou to já mám s máti (aby to bylo ještě veselejší žije u nás v baráku).Když se k nám stěhovala slibovala jak my bude pomáhat s dětma a kde si cosi. Dceři je 14 měsíců byla s ní venku třikrát a to jednou když jsem to chtěla jako dárek k svátku. Hádky byli na denním pořádku. Až jsem řekla dost a stanovila pravidla slušného chování. Všechno si v domácnosti dělám sama (a to ještě přestavujeme) jediná její pomoc je že pohlídá dceru když odvádím syna do školky. Jinak sedí u sebe v pokoji a hraje karty na netu.
    Během hádek se řeklo spousta věcí které se říct neměli. A já nad ní zlomila hůl. Vyperu jí prádlo, pokecám s ní o počasí a dál? Nic. . . . Nevím jestli je to na trvalo nebo dočasně ale momentálně je to paní která s námi bydlí nevadí mi ale kdyby se odstěhovala nelitovala by jsem.
    MEG
    MEG --- ---
    JUASINHA: no dobrá, řeknu to na půnou hubu: od spolužáků z prominentních rodin skutečně nepochytil nic jiného, než jak se ubíjí čas, kde se dá sehnat fet a jak se dá utratit spousta peněz... a o tuto "výjimečnost" jsme opravdu nestáli. :-/ kantořům to bylo jedno, oficiální doktrína byla "my to sice víme, ale nic s tím nemůžeme dělat".
    BNC
    BNC --- ---
    neskutecny jak sou lidi dneska tak strasne podobny stadu ovci.. jeden za druhym jak zhypnotizovany... on zacne kourit tak ja taky at sem IN...
    nerozumim nechapu nestiham nepochopim nesnasim
    MEG
    MEG --- ---
    POA: ale před ségrou ani muk! ;-)
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    MEG: máš pravdu v tom,že sice dítě můžu dát do nějaké alternativní školy a ono v pubertě na truc bude děsně chtít být děsně IN a vyznávat styl života,který jeho rodiče nemaj rádi a ukázat jim,že oni jsou ti trapní rodiče....
    Btw tohle se řešilo trochu v klubu o vegetariánství,že sice své dítě z nějakého přesvědčení někdo může vést k vegetariánství,ale ta pravděpodobnost,že v pubertě na truc bude chodit k McDonaldu a vyznávat co největší konzum,aby šel proti rodičům je velká....
    Ale mám furt naivní představu,že když se bude pohybovat v trošku neobvyklém kolektivu a škole,která ho povede jinak než ostatní,tak že mu to dá něco víc....okolí ovlivní strašně moc(imho)
    POA
    POA --- ---
    MEG: skvělý... domluva jako se psem :-) rozesmála jsi mě
    MEG
    MEG --- ---
    POA: moc jí nepomáhám. malý je rok a čtyři měsíce a hlídala jsem potřetí... jsem málokdy k dispozici. ale právě proto se snažím vyhovět, když to náhodou jde. a mlaá byla skvělá. ona sice moc nemluví, ale dost rozumí, tak jsme se domluvila. asi zhruba jako s naším psem... ;-p
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam