ZLATUSKA88: narazila som na tuto diskusiu nahodou a vidim, ze to tu uz trochu ustalo, ale aj tak. Pred nejakym casom sme sa s kamaratkami z gympla bavili o nasich rodicoch, hlavne mamach. Ako to, ze sa zrazu natolko zmenili? Mame lahko cez 20, nase mamy 40 - 50.
Mamu z detstva si pamatam ako uplne ineho cloveka. Takisto puberta prebiehala pokojne, celu som ju prefilozofovala, zahrabana do knih a tazkych filmov. Problem nastal v 18. Vtedy som zacala menit pohlad na vec, menit nazory. U nas je cela rodina tazko katolicka. Viera sa dedi. To bola prva vec, kde sa nase nazory zacali rozbiehat. Ked zacal bratranec zit s priatelkou v ich vlastnom byte bez sobasa, doma sa z toho stal skandal c. 1. Nieze by nebrali na vedomie, ze niektory ludia ziju inak ako oni. Len to nesmie byt nikto z ich blizkych. Vydupala som si kolej, aj ked do skoly som mohla dochadzat vlakom, neskor som odisla sem, do Prahy a cim menej sme spolu, tym lepsie vychadzame. Mame proste nevysvetlim, ze tym, ze mam iny nazor, na nu neutocim. Je konzervativna a velmi sporovliva, co nie su prave zle vlastnosti, ale samu ma sokuje do akej miery ovplyvnuje jej nazor na zivot cirkev. Mam pocit, ze odo mna caka, ze cely zivot budem trpiet, tazko makat, vsetko znasat a nicoho si neuzivat, lebo len tak je to spravne, len tak sa zo mna stane zodpovedny clovek. Ked s nou nesuhlasim, vyhlasi ze som "moc mudra, ty si este nic nezazila, ty este len zistis, co je to zivot".....cim ma totalne zhadzuje.
Pracujem, aby mi nemuseli prispievat, na zaciatku tohto skolskeho roku som mala problem s privatom, nemala som u koho byvat, od domacej ultimatum a uspory uz dochadzali, musela som menit v priebehu 3 mesiacov 2x pracu, v tej predchodzej som takmer nic nezarobila. Samozrejme, ze mi robilo problem zladit toto vsetko so skolou, proste istu dobu sa na mna malery len tak lepili a nemala som nikoho, kto by mi pomohol, ani priatela, kamaratky uz vobec nie. Ona zacala po skole pracovat ako zdravotna sestra, byvala u rodicov, vydala sa a potom sa odstahovali do domu, o ktory sa silno zaujimala babka, inak by mi ho vyfukli. V zivote nebola v podobnej situacii, ale napriek tomu ma vzdy pravdu a ja "hovno viem". Najviac na svete ju trapi, ze neviem varit a ze nevidi do mojich vydavkov a ze ma nemoze furt kontrolovat. Vraj chce vidiet moje ucty a ked nebudem schopna si usetrit, bude mi brat cast penazi a odkladat na vybavu??? Tak som jej oznamila, ze to nebude potrebne, pokial nebudem mat skoncenu skolu a aku-taku zivotnu uroven, rodinu si zariadovat nemienim.
Stretla som skveleho muza, je nam spolu dobre, je prazak. Nasi mali furt reci, ze si nikoho nenajdem, ze som tvrdohlava a "moc mudra" a neviem varit, ze takto so mnou nikto nevydrzi. Zrazu sa im to nepaci. A to nehovorim o tom, ze mamu trapi ze viac casu stravim u nich (byva s rodicmi) ako u nas doma. Argument, ze k nim to mam 20min a domov 6hod vlakom neobstoji. A este k tomu je ateista a spavame spolu, takze pocuvam aka je zo mna sklamana, ze si nikdy nemyslela, ze ja sa budem riadit tym, co je "moderne".
Cim dalej tym viac mi zostava rozum stat. Ona asi naozaj zaspala v case, ked sa ludia brali v 19, hned po mature, ihned zacali stavat domy, najlepsie o ulicu od miesta, kde cely zivot byvali, rodit deti jedno za druhym a dreli od rana do vecera v robote (najlepsie manualnej) potom doma v zahrade a v domacnosti.
Obcas mam chut podarovat nam na Vianoce rodinnu psychoterapiu.