• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TLUSTEI: Nestahuje se ti aktualizace?
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Zdravím vespolek. Prosím vás, jak je možné, že mi jeden den systém zabírá cca 4GB paměti a druhý den, bez jakýchkoli zásahů, 6,4GB? Před chvílí to dokonce naskočilo během několika vteřin na 9,6GB. Jen tak. Proč se to děje? Jde to nějak ovlivnit? Díky.

ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    FARFELOO: Hele, ale pokud mas na iOS apku na pozadi, tak si fakt nemuze koukat po BT v okoli. Realne ani lokaci kdyz povolis, tak si nemuze cist jak chce, ale dostava od systemu “significant location changes”. Na iOS si apka fakt nemuze na pozadi delat co chce bez omezeni.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    LOJZA: Tak to asi myslím něco jiného. Aktivní vysílače Bluetooth/Wi-Fi, kterým stačí jen s daným zařízením provést interakci
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    FARFELOO: Nesouhlas s tou polohou. Už od počátků, kdy iOS začalo beacony podporovat, je heofencing & spol. součástí Core Location API a vyžaduje povolení polohy, viz: https://developer.apple.com/ibeacon/Getting-Started-with-iBeacon.pdf - strana 4, kapitolka “Privacy and Location”.

Souhlas s tím, že v US jsou loyalty programy etablovanější. I tak by mě zajímalo řešení, které úspěsně běží 3+ let a má řádově alespoň stovky tisíc uživatelů. Za link budu vděčný. U nás je mentalita v tomto směru každopádně jiná. Retail obecně je dost specifický země od země (3,5 roku jsem dělal na retail appce, 400+ users v CZ, tj. jsem si celkem jistý tím, co tvrdím ;)).
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Nemyslím si, že potřebují přístup k poloze. I přístup k BT se musí povolovat až od iOS13. Posílalo to jenom ID beaconu a poloha se určuje někde na Backendu. Věřím, že v Americe byli schopní získat těch dat docela dost. Používají to velké retail firmy, kterých appku jen tak nesmažeš (kupóny a loyalty schémata jsou tam mnohem větší než u nás)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    LOJZA: A hlavne minimalne na iOS nemas sanci na tohle dostat pristup bez vedomi uzivatele. Takze sance ze ti apka bere lokaci na pozadi, ale tobe nevyskocila hlaska, kde si to explicitne dovolil, je nulova.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    KAZATELL: Přesně, jak píše kolega. Bluetooth beacony jsou pasivní prvky, jen emitují svoje IDčka do okolí. Klientská appka na iOS musí mít obojí: a) povolený / zapnutý bluetooth, b) povolený přístup ke sledování polohy (ideálně na pozadí). Jinak si neškrtne a beacony nedetekuje a nic nemůže o tobě reportovat (pokud nemá nějaké další mechanismy, jak přibližně detekovat polohu).

Bottom line: využívání beaconů pro mikro geolokaci (např. v obchodech mezi regály nebo v obchodním centru mezi obchody) a případné poskytování geosenzitivních nabídek je buzzword, který mají různé agentury a tech firmy v prezentacích už pěkných pár let. Reálně ale na tom nebyl zatím nikdo schopen postavit dlouhodobě fungující řešení. Právě díky těm překážkám: uživatel si musil stáhnout appku, zapnout BT, dát appce práva na polohu... A za to je sledovaný a dostane 1 pitomou promo akci za měsíc, když jde kolem obchodu, kam stejně nemá namířeno. Logicky appku ASAP maže...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KAZATELL: Ty BT beacony jsou pasivní. Jsou to low energy devices, který vlastně jenom vysílají svoje ID. Komunikaci se serverem dělá klientská appka. Koukni třeba na www.estimote.com
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    FARFELOO: Ale tady přece nejde o aplikace. Jde o sledování typického chování uživatele a to se nedělá z mobilu ale z přístupových bodů. Mám dojem že to letos bylo i zmiňováno na bezpečnostní konferenci
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KAZATELL: V iOS 13 se systém ptá, jestli chceš povolit appkám přístup k BT, takže jestli jsou aplikace, kterým nevěříš, tak to můžeš udělat na téhle úrovni...
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    ONDRA_99: Tak já to docela i chápu. Ne že mě by to nějak trápilo, ale lze tak snadno sledovat chování uživatele a podobně, využívají to hodně reklamní agentury
    EX_ESKADR
    EX_ESKADR --- ---
    XEHUTL: Mas pravdu, ze na 4S to tak bylo, na SEcku uz to bylo znat mene, na X to uz nepoznam
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    ONDRA_99: Na BT vadí víc interference do jiných BT zařízení, ale když HO aktuálně nepotřebuju tak proč mít zapnuto?

Vypnutí WiFi mimo WiFi mi dřív baterku šetřilo znatelně, pořád tam nějaké vysílání/příjem běží i když nejsem nikde přihlášený. Alespoň to tak bývalo (nevím zda se to také nezměnilo).
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XEHUTL: Tak treba kdyz wifi odpojis, ale nevypnes, tak ti nadale funguje AirDrop, ale zaroven nevyuzivas Wifi pro sitovou komunikaci. A znovu, na spotrebe to u iPhone temer nepoznas.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XEHUTL:
    iP = iphone.

Řízení spotřeby zvládá dobře sám. Nic nevypínej a neřeš. POkud fakt BT vůbec nepoužíváš (sluchátka, airdrop, hf, ...), tak ten si vypni. Ale vypínat wifi fakt netřeba...
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    ONDRA_99: Těch důvodů je naopak dost. Ale chápu že pro někoho je to jen úhel pohledu. Naopak osobně nevidím téměř žádné důvody pro odpojování namísto vypínání.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XEHUTL: Vydrz baterky se ti u iPhone nijak vyrazne vypnutim nezlepsi. U iPhone X davalo vyple BT tusim o 20 minut vetsi vydrz baterky. Takze misto dne a pul si dal, no, vlastne porad den a pul.
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    KOC256: Nechápu, adresa mě nezajímá. Vadí mi buď interference s okolím nebo žraní baterky. A vypínám dost často (resp. BT většina času off, WiFi pokud se pohybuju někde venku déle a zajímá mě výdrž baterky). Odpojování nepotřebuju.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XEHUTL: Jak rika KOC256. Neni rozumny duvod vecne to vypinat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam