• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    EX_ESKADR: za par k jsem si jej pojistil a uz mam diky pojistce treti kus. tu pojistku beru jako apple care.cz
    KOC256
    KOC256 --- ---
    EX_ESKADR:
    No ale ta cena není právě za to, že si tam sám něco budeš měnit. Takže u každé vlastnosti se zaklínat cenou mi přijde prapodivné.

Telefon za 30 má mít lepší sklo...
    Telefon za 30 má mít více vyměnitelných součástek...
    Telefon za 30 má mít nabíječku...
    Telefon za 30 má mít USB-C...
    Telefon za 30 má mít touch id v obrazovce...
    Telefon za 30 má mít má vydržet alespoň týden...

Takto to myslím...

Prostě je tam co tam je a stojí to 30. Ber nebo nech být... :-)
    EX_ESKADR
    EX_ESKADR --- ---
    KOC256: hele, to já určitě taky, ale u telefonu za 30k a víc ...fakt mi přijde debilní, že když mi to spadne na zem, můžu jen sbohem se šátečkem a vypláznout dalších 30k. Miluju tenhle ekosystém, o kterém oba dva mluvíme, ale dokonalej v mnoha ohledech není a je asi normální si na to postěžovat ..jako fanda
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Tak iPhone si nekupuji kvuli zelenosti ale kvuli funkcim - ekosystemu.

To je zase zajimave cteni...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    PSYCHO: globálně jo, ale když si vezmeš rok 2020+ tak jsou první iphone 12 a 2021+ tak iphone 13 :)
    VACA
    VACA --- ---
    ONDRA_99: No a ty tooly k tomu jsou teda nejak dostupny?
    Protoze jinak prece neni mozny aby to bylo zahrnuty do score narocnosti opravy “i fix it”. :)
    Ja tvrdim ze tohle score se tyka pouze narocnosti na mechanickou zrucnost, protoze ty nastroje pro parovani dilu k dispozici nejsou, a tedy nemas jinou moznost nez to opravit s tim “reduces critical funcionality”
    Spis je to takovej “disclaimer” ze ty tooly proste nemas, tak aby jsi je potom nehejtil ze po ifixit ti zustal polofunkcni produkt…
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    VACA: U iPhone 13 maji jako minus napsano:

"Software component pairing needlessly complicates many repairs, undermines credibility of third party repair, and reduces critical functionality of the device when repaired without Apple's proprietary calibration tools."

Takze ocividne to zohlednuji.
    VACA
    VACA --- ---
    PSYCHO: 1)Ne, ja jsem rekl ze pokud zustanou u toho spftwarovyho zamikani dilu. Ale pak jsem dodal ze v takovym pripade bych volil posledni opravitelnej model apple.
    Ale ja si spis myslim ze h toho pozdeji nejakejma updatama upustu. V historii uz takovy pokusy projevili, a pozdeji od toho, prozatim, vzdy ustoupili. Tak snad.

2)Kdyz problem tyhle tabulky ja vidim hlavne v tom, ze ona vyhodnocuje akorat mechanickou narocnost operace na zrucnost cloveka. Tzn jak je narocny ten telefon otevrit, vymenit nejakej dilek, a zase slozit.

Ale uz vzbec neresi to o cem se tu bavime. Ze sice telefon u kteryho vymenis dipslay a od toho momentu sice uz neni praskly sklo, ale prestane ti fungovat “polovina” stezejnich featur toho zarizeni, u me ≠ opraveny telefon.
    Takze ta tabulka pro me neni defacto nijak vypovidajici. Hodnoti pouze naroky na mechanickou zrucnost uzivatele pri rozebirani a skladani.
    PEDRO
    PEDRO --- ---
    V obchode se zvuky jsem si zakoupil jeden song ze si ho nastavim jako vyzvaneni, mam ho stazeny ale v seznamu vyzvaneni ho stale nevidim. Jak to prosim nastavit? Diky
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PSYCHO: Jen upozornuju na to, ze nelze tvrdit neco o pozici, kdyz tam valna vetsina telefonu uplne chybi. Jak postavit Felicii mezi Trabant a Š105 a pak rict, ze je nejlepsi, zatimco zbytek vynecham .)
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    XMEDA: Ja ji sem nehodil a o lepsi nevim. Jestli ji mas, tak ji postni.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PSYCHO: Ve srovnavacce, kde chybi jen asi par stovek telefonu :)
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    PAYAXY: 1) Rekl, ze az mu umre soucasny tel. tak si dalsi iP kvuli neopravitelnosti nekoupi a moc jinych variant nez android neni.
    2) iPhone 13 je uprostred tabulky, nejnovejsi samsungy hluboko pod nim, ostatni flagshipy, co tak koukam, jsou hodne kolem toho iPhonu. Jasne, koupis si fairphone, ale fakt ho chces srovnavat vykonove s flagshipama? (Ale jasne je to nejzelenejsi telefon)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    PAYAXY: Díky za odkaz, jako bavili jsme se obecně, ale i tak je 13 Pro relativně vysoko.
    PAYAXY
    PAYAXY --- ---
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    VACA: pockej, ty si myslis, ze na androidu to budes mit lepsi?
    VACA
    VACA --- ---
    KOLCON: Ne to nesjem.
    Maso normalne jim, ale budu k tobe uprimnej, z teh kilometr dlouhejch regalu v tescu plnejch masa se mi nedela uplne dobre.
    Jeste hur se mi dela z teh tun vyhozenyho masa v uzamcenym kontejneru ta tescem.
    Je to vlastne uplne ten stejnej problem. A ukazka toho jak tu hospodarime.
    Nehlede na to ze teda to maso, ze to byly zivy bytosti a tim spis mi prijde ze byl jejich zivot zbytecnej. V tomhle kontextu mi to prijde jeste navic i trochu smutnu, kdyz teda odhlidnu od toho ze je to taky ukrutne neokologickej pristup. Precejenom zvirata nejsou brambory. Bylo vy trochu dobry si to uvedomit, a nenakladat s masem jakoby to brambory byly..

Jinak maso jim, ale spis ocenuju tradicni metody chovu.
    A mj. mam i velmi dobryho kamarada myslivce kterej cti hodnoty a o ten les i jeho obyvatele se stara.
    A jako jo, ten rozdil mezi masem z tesca a masem z lesa nebo nakyho pricetnyho chovu, to je teda setsakramntskej rozdil.
    A jo, nezblaznim se kdyz mebudu mit maso na taliri uplne kazdej den v tejdnu.
    Takze tak;)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    KOLCON: Simtě, vegana se neptáš na to jestli je vegan, ale Proč mi to říkáš?
    To ví i malý dítě.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    VACA: A jsi vegan?
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Hehe, nutno podotknout ze ten druhej display jsem si rozbil sam, kdyz jsem totiz potreboval vymenit baterku (ktera do 7 stoji 3kila) a neumenetsky jsem se ho snazil odlepit:)

Ale jinak chapu jestli je pro nekoho natolik zasadni pro produktivitu prace ci existence na svete ze potrebuje mit kazdej rok/dva novej mobil:)
    VACA
    VACA --- ---
    Tak ono se na to zatim nehledi, zejmena protoze z toho nekouka zadne lobby pro evropskej prumyslovej moloch..
    Ale je to defakto uplne stejnej ekologickej problem jako treba automobily se spalovacimi motory. No, v konecnym dusledku a globalnim meritku je to vlastne problem daleko vetsi..
    Jen je ten problem o trochu vic “plizivej” a jeho dopady zatim nepocitujeme tolik jako treba v centru mest preplnenych automobily..
    A tyka se to nas vsech, a budoucich generaci predevsim. Pac ty megatuny elektroodpadu nepujdou zrat, nepujde na nich pestovat, ani si z nych nepostavis barak.
    Jako telefon je malinka vec do kapsy. Ale z hlediska ekologie je to dalsi stripek v masivnim elektrokonzumu, a to je problem docela nezanedbatelnej a neustale rostouci..

Takze jo, jako civilizace proste jednou chte nechte dospejem do bodu, kdy se i tyhle veci a jejich spotreba, eventuelne nejaka reguce, se bude muset zacit nejak resit. Pokud na tyhle planete budem chtit jeste existovat.

Nicmene ja jsem to puvodne jeste myslel trochu z jinyho uhlu pohledu. Ze sice mi neji sympaticky takovy to pokrytectvi, kdy na se top manageri na key note busej do prapu jak je jejich firma citliva k envorimentu a jak jsou super eko smyslejici lide, a v sale tomu nadsene tleskaj.
    Prijde mi to az jako absurdni.
    Vlastne bych ja osobne mnohem spis prijmul kdyz by mi rekl “jsme apple, exlusivni znacka. Chces origo nabijecku k mobilu za 30litru, tak si ji kup.
    Stejne jako to udelali s nohou pro imac.. S tim kusem hliniku za 30litru..
    nakou ekologii jako argument bych do toho snad radsi ani netahal. Kdyz pak prijdou s takovouhle veci jako neopravitelnej mobil. Nereknu opravovat dily na zakladni desticce. Ale jako tak trivialni opravu jakovymena prasklyho displee… Tim spis ze je to asi nejcastejsi “zavada” (ten prasklej display po padu) na chytrejch telefonech soucasnosti..
    Mam potom totiz pocit ze ze me delaj uplnyho debila a jeste se mi pri tom smejou..

Jestli to v tomhle stadiu zustane, tak si ten prodikt pd nich proste nekoupim. Usb-c nebo ne…
    Proste odmitam z principu dat takovyhle penize za mobilni telefon ktere za ty dva roky hodim do odpadkovyho kose. Ja to proste nemam takhle ve zviku.
    Ten ten telefon pro me nema natolik zasadni prinos pro produktivitu prace, abych ho potreboval menit..

Ale jako vubec se mi ta myslenka nelibi, uz jen z toho pomysleni ze bych mel zacit fungovat na android os, se mi delaj osypky:D

V takovym pripade asi budu prezivat na posledni generaci iphonu kterej jeste opravovat pujde:)
    A v tom je prave ten for, ze co se tyce produktivity, tak v telefonu fakt nepotrebuju mnoho. Staci mi mejl, navigace, web browser, smsky a volani:)
    To je taky duvod proc ja treba furt drzim pri zivote 7..
    uz jsem na ni teda vymenil po treti display (pouzivam repasovany, tzn origo display s vymenym krycim sklem, zadnej uber cinskej smuk. Ano stoji to asi o 3kila vic, ale je to recyklovanej, navic jeste oem produkt kterej uz je v nasem kraji jednou nekdo dovezenej. A to me osobne za to proste stoji, nebudu podporovat dalsi import cinskejch smuku a vsechny eko dopady s tim spojeny.
    (Dalsi produkce s buhvi jakejma emisema a ekologii nekde v uber cinskym zavode chrlicim okopirovany smuky. Namorni doprava neceho co uz tu je v podobe recyklatu, dalsi elektro odpad, atd. Za tohle mi fakt usetrit tri stovky vazne nestoji. Jde jen o to nad tema vecma zacit premejslet.
    A v neposledni rade jsem timnakupem repasu dal i praci nejakymu cloveku v tyhle vlasti…

No nic, je to vsechno o uhlu pohledu… sory za delsi text a trochu asi OT.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    A pak to jde stejně na scrap...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam