Ono to, bohužel, není tak úplně intuitivní — což je daň za snahu na jedné straně udržovat kontinuitu iOS napříč verzemi a na druhé straně přidávat do systému funkce, které si uživatelé přejí (resp. které si přejí, aniž o tom ještě tuší :D).
Ale kdybych to měl zjednodušit: je třeba rozlišovat mezi oznámeními jako takovými a mezi tím, jak se obrazově/zvukově/hapticky ohlásí.
Módy soustředění řeší oznámení v obecnější rovině — pokud jsem např. v režimu spánku, oznámení sice sice na telefon přijdou (telefon ví, že jsem dostal nový mail), ale vůbec nijak se neprojeví, ani vizuální, ani zvukovou, ani haptickou odezvou (i když telefon ví, že jsem dostal nový mail, neřekne mi to, dokud režim soustředění nepřepnu).
Pokud jsem mimo režim soustředění, pak mi oznámení přijdou a projeví se (telefon mi řekne, že mám nový mail) — ale sám si mohu určit, jak se projeví. Tichý režim (přepínatko na boku telefonu) např. definuje, že mi nepřijde žádná hlasitá notifikace (ale obrazová – banner na obrazovce – klidně ano). A také si mohu definovat, zda se v tomto tichém režimu mají notifikace ohlašovat i hapticky (vibrací), nebo ne (Nastavení > Zvuky a haptika > Haptika).
(Aby to nebylo jednoduché, nehledě na režim soustředění si mohu ještě u jednotlivých aplikací nastavit, že např. u té dané aplikace nechci žádné notifikace, nebo je chci jen v naplánovaném souhrnu apod.)