• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    BOXY: v carplay se mi limit i gps rychlost ukazuje, limity jsou teda ale velmi casto mimo (na oba smery)
    BOXY
    BOXY --- ---
    CROSS: Já zkoušel kde co a Apple map taky chvilku, ale nějak mi přišly furt přesnější, spolehlivější a s detailnějšími informacemi Google mapy (kde se konečně i v ČR už objevuje speed limit a prý snad má přibýt GPS aktuální rychlost). Zkoušel jsem i mapy.cz, ale tam se mi furt dělo, že jako by to bylo trošku pozadu za autem, nevím. U Waze mi přišlo nepřehledný UI a přesně, tahalo mě to po kdejakém tankodromu nebo lese.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    DUKED: pravda, ty rychlostní limity docela často netrefuje ani v ČR.
    DUKED
    DUKED --- ---
    Jj. Souhlas, taky pouzivam apple mapy a spokojenost. Co mi vadilo, bylo vloni v Italii na dalnici, ze to od Tarvisia az skoro po Milan ukazovalo rychlostni limit 80km/h.

A sem tam se na dalnici navigace ocitla v druhem smeru a chvili ji trvalo, nez se vratila, hlavne po vyhezdech z tunelu
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    CROSS: osobně už jezdím podle Apple Map v podstatě všude a jsem naprosto spokojen. Oproti Waze mě to neposílá po polňačkách kvůli úspoře 2 minut, zároveň mi to ale nabídne objížďku, pokud je někde fakt velká kolona. Vyložený „fuckup“ (ve smyslu poslalo mě to někam, kde se reálně nedalo projet) jsem zažil asi jen jednou, jednou mě to zase poslalo na cyklostezku, která je pro auta povolena pouze pro dopravní obsluhu místních. Jinak ale vše ok, ETA většinou trefí velmi přesně, řazení do pruhů před křižovatkami mně tedy funguje naprosto bez problémově a naopak jsem často příjemně překvapen. V červnu jsem využil v Bosně a Hercegovině i offline map a opět úplně bez problémů.

Jen tedy na velmi lokální cíle v ČR občas zapnu Mapy.cz, ty jsou přeci jen nedostižné v navigaci „až ke křížku sv. Dyndy“ :)
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    SUBTITLES017: Jako jo. To může být. V applecar to ale defakto nejde. Na mobilu je to voser a řekněme si, je to haluz :)

Ale jo, řešení to je
    CROSS
    CROSS --- ---
    Ještě poslední poznámka k tomu, stačí otočit směr (Lausanne – Praha, jen přetažením v appce) a nechá mě to celou dobu na dálnici. :-]

Zajímalo by mě, pokud někdo podle Apple Map jezdíte, jaký jsou vaše dlouhodobý zkušenosti. Na týhletý poslední cestě jsem to trochu sledoval (i jak mi radí se řadit před křižovatkami neřkuli dálničním křížením) a můj závěr je, že to je navigace dobrá pro někoho, kdo ji nepotřebuje, kdo tu cestu zná a nenechá se navigací rozhodit. Jak jsem psal, používám to primárně k odhadu ETA a sledování dopravní situace — v tomhle ohledu musim říct, že mě to třeba upozornilo na odstavený kamión ještě na blikačkách, co tam nemohl stát dlouho, takže kudos, ale jako jet někam čistě podle Apple map bych si asi nelajsnul.

Ještě perlička — jedu si takhle přes Německo a hlásí mi to zpomalení na dálnici zúžený do jednoho pruhu, seems legit. Teda zpomalení až do zastavení, červenou barvou. Akorát když jsem tim úsekem projížděl, nestál tam vůbec nikdo, jen asi 3-4 vozidla stavby v tom zavřeným pruhu. Předpokládám, že jejich řidiči maji iPhony…

CROSS
    CROSS --- ---
    CROSS: tady je k tomu zadání. Nic speciálního. A teda ty doporučený trasy, to je taky nemalý WTF, chápu, že mi to nabízí Mnichov, to může být teoreticky rychlejší (nabízí se otázka, jestli to bere v úvahu dopravní situaci v době výpočtu, nebo v době předpokládaného průjezdu, protože zrovna u týhle trasy je odpoledne oblast Curychu vždycky totální průser, ale mapy podle mě nezvažujou nějaký dlouhodobý stav, ale okamžitý stav), ale jako 11 hodin přes Frankfurt? Někdy to hlásí, že je tam jako míň zatáček, ale to asi ve srovnání s kombem D5/A6/A5 asi neni. Mi přijde, že tu třetí možnost to tam nabízí čistě jako důkaz, že ten algoritmus jako vyvinul nějakou snahu najít alternativy.

CROSS
    CROSS --- ---
    ZVIRATKO: jak jsem psal, nemám nastavený vyhýbání se placeným úsekům, ani jsem nikdy neměl. Takže jestli je něco v tý mapě nastavený jako placený a něco ne by tak nějak nemělo hrát roli. Ty silnice na hranicích spojený jsou (jako i v mapě) a opačným směrem mě to do lesa neposílalo. Mimochodem teď jsem to zkoušel v telefonu nastavit, a ejhle, dělá to pořád, akorát když člověk nastavuje 900km trasu, takovej detail přehlídne.

SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    HERKULES: no řeším to tak, že přidám další body po cestě, kudy chci opravdu jet (muze být na dálnici..)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    CROSS: mozna je neco nastaveny jako toll a neco ne
    a taky je mozny ze na hranicich nejsou ty silnice proste spojeny :-D
    CROSS
    CROSS --- ---
    ZVIRATKO: No tak ono těch mozností neni tolik, jen vyhnout se dálnicím a vyhnout se placeným úsekům. Ani jedno jsem samozřejmě nastavený neměl, jinak by mě ostatně navigace asi nenechala jet z Prahy po D5 až skoro ke hranicím a pak by mě neposílala zpátky na A6.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HERKULES: Naprosto ti rozumím, preference průměrné rychlosti by byla super feature :)
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    ONDRA_99: Ty mapy.cz ještě prubnu. Tam se přiznám, že nevím.

Na druhou stranu, když mi to na displeji telefonu zobrazí cestu Jeseníky-praha tak ten detail stejně pořádně nevidím.
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    FRK_R23: Mně se právě zda, že to dělá i Google a mapy. Aleje pravda, že mapy používám spíš pro lokální navigaci. Na delší trasy ten Google.

Oni to nejsou ani polnacky a zkratky mezi baráky. Ale jsou to takový joiride cesty, okresky atd. Ale když jedu třeba z Moravy domů, tak mě +50 km navíc nesere. Serou mě tyhle cesty a chci nejrychlejší cestou na dálnici.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    HERKULES: A ani zadna z alternativ u mapy.cz nesedi? (V planovaci jsou az 2 alternativni trasy)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HERKULES: Z toho důvodu jsem přestal používat Waze. Sice jedu o 40 metrů kratší cestou, ale za to je to přes polňačky :)

Poslední dobou zkouším mapy.cz a prdelema a mini cestama už mě to netahá.
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    Mne u těch navigací strašně sere (asi obecně u všech), že to nabízí nejrychlejší trasu, lze to přepnout např na nejkratší, ale zvláště u cesty z nějakýho místa (malýho, vesnice) zpět do Prahy mě navigace vede děsnejma šouskama. Protože to je prostě nejkratší a i časově nejrychlejší.

Mně by ale nevadilo jet o 20km delší trasou, která je o minutu delší. Prostě možnost nejvyšší průměrné rychlosti např

A to sem nikde nenašel.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    CROSS: a nemel jsi nekde v nastaveni vypnuty toll road nebo podobne?
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    CROSS: Já jsem blbej :D neznám jak vypadají a hledal jsem to ja appstore .
    CROSS
    CROSS --- ---
    DUCATIMONSTER: Mělo být Apple mapy, nějak se to seklo při odesílání
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam