• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Kemping a Freefleking
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    ADIK: v tech rozvojovejch zemich ani tak bohuzel nejde o to ze by si nevazili prirody, ale ta nevzdelanost je tam takova, ze proste nevedi ze plast je zlo a ani nemaj jinou moznost nez to palit a nebo hazet po tunach ze strane :/
    CUKI
    CUKI --- ---
    ADIK: Bílá smrt je u mě "stanoviště" karavanů, které jsou vidět pěkně i z oběžné dráhy. Prostě jedno velké parkoviště, kam se sjedou všichni bohatí důchodci z Evropy na zimu. Proti bohatým důchodcům jinak nic nemám, ale o tomhle fakt cestování není.
    Místa jako Dachla a několik dalších po cestě nahoru po pobřeží Západní Sahary je prostě něco co tu zemi ničí. Je to kemp jako jakýkoliv jiný.
    V Maroku je taky dost takových míst, naštěstí jsme je většinou obloukem míjeli. Ale potkali jsme policejní "zátah" v Guelminu. Kde ta bílá smrt obsadila komplet jinak prázdné parkoviště Marjanu. Kde někteří jedinci dokázali bydlet několik měsíců. To jako fakt někdo dokáže bydlet na parkovišti evropského supermarketu? Proč do té země tedy vůbec jezdí?

    Což je vlastně jedna z odpovědí na tvůj příspěvek. Ano máš pravdu oni si to asi ani nemohou dovolit, protože to tam není. Ale to my (Evropani) jsme to do toho Maroka dotáhly. J to tam kvůli nám. Normální Maročané do takových obchodů ani nechodí. Bez tech pytlíků by se obešli, ten zvyk jsme tam přinesli mi našimi požadavky.
    Tady je prostě vidět co se děje když přijde mnohem dřív pokrok než ekologie.

    Vtipné je, že mikrotenové sáčky zavrhly a používat jsem je viděl pouze v "Evropském" severu země. Ale nikdo nemá tucha z čeho ten ekologický pytlík je. Mají za to že je prostě ekologický tak není problém ho kdekoliv vyhodit.
    ADIK
    ADIK --- ---
    CUKI: nevim co myslis "bilou smrti". nicmene ten duvod proc v sierra leone nebo guinei neni na vesnicich tolik odpadku je jednoduchy - protoze tam neni zadny zdroj takovych odpadku nebo mistni nemaji na to si veci v obalech kupovat. ver, ze kdyby meli plasty a jiny obaly tak pristupny jak my tady, tak se tam topi v odpadkach. coz je videt ve vetsich mestech. prirody si tam vubec nevazi stejne jako v jinych rozvojovych zemich.
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    mně se ve vnitrozemí Španělska líbilo tady.. nejdřív se tam s náklaďákem nedalo najet (s menším autem v klidu), ale pak nám místní pán s úsměvem otevřel bránu z druhý strany a nechal tam najet osm aut.. kempili sme tam pár dnů, dá se tam koupat, hezký procházky atd

    36.811493, -5.732984
    https://goo.gl/maps/vJRvbDis9FURBbnh8

    CUKI
    CUKI --- ---
    TPA: No nevím, zrovna po návratu z Maroka jsem uslintával blahem nad tím jak je ten Pyrenejskej poloostrov krásně čistej, což se mi nikdy před tím nestalo.
    Je pravda, že až na výjimky vyhledáváme hodně opuštěné fleky.
    Ale jako že zajedu spoustu kilometrů ve vnitrozemí do pouště mimo veškerý cesty a ta zem se třpytí barevnejma sklíčkama a jakýkoliv křoví jejich barevnejma "eko" pytlíkama, to jsem fakt nečekal Přitom dál na jih (Sierra Leone, Guinea) mi to přijde mimo civilizaci mnohem čistší. Řekl bych, že to bude tím, že tam už nedojede ta bílá smrt.

    LOJZAK: Tak tak vnitrozemí i v jižní Evropě je čím dál tím víc opuštěný. Naštěstí mě ta slaná voda vůbec nebere, tak ještě máme kam jezdit. Pokud svět přestane někdy šílet z Corony.

    V Maroku jsme měli u pobřeží jen jedinej problém a to ten, že druhej den co jsme překročili hranice Západní Sahary, tak jsem si hledal nějaké informace na netu a najednou nic. Normálně cenzurujou internet a rázně nás odstřihli. Za půl hodiny po tom nás vyhazovali z útesu vojáci, že prej tam není bezpečno. Nenechal jsem se, tak asi po 10 minutách zmizeli.

    Letos jsme nikam na zimu neodjeli a už mi z toho solidně hrabe. :-(
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    VERCA_ZABA: tak ono i vnitrozemi Portugalska bude v pohode
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    LOJZAK: jo, ve 2015 nás na pobřeží vyhazovali celkem dost.. o silvestrovský party zakončený nástupem armády, co tě štoucha samopalem do žeber, ani nemluvě.. Ale v horách to furt šlo normálně.
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    TPA: tam uz je to buhuzel par let taky zatahly . Ne teda vsude , ale na hodne mistech nas taky vyhazovali z plazi vecer a nahaneli do kempu .

    Malinky plus maj za ceny , ty sou tam jeste jaks taks , ale muze to bejt uz jinak , par let jsem nebyl
    TPA
    TPA --- ---
    VELADA: S tim uklízením svýho nepořádku je to paradox hned vedle v Maroku, tam kde jezděj obytky je to trochu čistší. Sám sbírám na pláži plytle bordelu - nějak si tim vnitřně vykupuju to kempení a dělaji to i ostatní. Ale lokálové často zbytky z pikniku nechaj na pláži, nebo kopnou do křoví.
    Vzhledem k růstu infrastruktury se mnoho lidí přesune právě tam, nikdo je nebude vyhánět a ještě ušetřej.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Nevěšte hlavu, holt to prostě bude chtít větší kreativitu a domluvu s místníma. Třeba si domluvit parking u někoho na pastvině, za barákem, víc se prostě zapojit do toho local života. Jako já to chápu, že jsou z toho zoufalí a nerozlišujou mezi peaceful hipíkem, DIY teknařem, německým důchodcem a bordel dělající mládeží. Pak už je to uplně jedno. Vždyť hromada lidí ani neumí zabučet dobrý den, zajímá je jen kde koupit chlast a kde ukrást naftu. Teda ne že mě by to taky nezajímalo, ale vždycky se snažim jet slow travel, pokecat s místníma, nenapadlo by mě krást zeleninu na malým políčku za domkem, nebo krást naftu malýmu farmáři. Nemluvě o sraní bez lopatky, nebo házení tamponů do příkopů. Kolikrát jsem viděla postoj typu "ONI tu nemaj koše, blbci, tak já to hodim tady do křoví, jejich smůla, přece si ten tampon nestrčim do kapsy!". Milá zlatá oni tu koše nepotřebujou. Žádný koše na odpad by tu nemusely být, kdybyste si všichni ty tampony, toaleťáky a pytlíky od čipsů házeli hezky k sobě do odpaďáčku ve svým bydlíku. Tohle je prostě důsledek toho fast travel, dvacet pláží za dva týdny, protože dovču mám jen tři tejdny. Je to onzumerismus a pozérství bez ohledu na respekt k místním obyvatelům. Obzvlášť u Portugalců, jejich slow life, saudade, rytmus jejich pobřažního života. A v tom jim tam během pár let najede různorodá skupina neuctivejch karavanistů. Jasně že je mi z toho smutno, taky jsem si tam prožila krásný bezstarostný časy, ale fakt to chápu. A taky si myslim, že si ty naše chytrý cestovatelský duše najdou cestu kudy kam.
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    LOJZAK: Akorat ted jsou localos nasrany a prudej prej i pres den...nicmene je to vtipny, protoze proti tomu zakonu "bojuje" portugalska asociace karavaningu atd.. no jsem zvedavej co a jak..
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    TPA: tak ty auta , serfari atd tam budou stejne ...jen proste po 9 vecer vsichni vypadnou do vnitrozemi a rano zas najedou . Ofiko parkovist bude v okoli poskromnu a do placenej kempu , kdyz nedaj lepsi cenu se lidi asi moc nepohrnou
    TPA
    TPA --- ---
    FOSSIL666: Byli jsme tam v únoru a i tak tam bylo na ofiko parkovištích mnoho velkých aut. Nedovedu si představit léto. Celkem portugalce chápu, tak jedna vzpomínková...
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    TPA: Ver, ze dusledni jsou a hlavne je unavny, kdyz te budi v noci GNR busenim na auto a resej to, ze tam chrapes.. sepisujes formulare, musis jet ihned pryc ..nehlede na prudu a najezdy ze strany lokalu... me to desne sere, na druhou stranu je to snad i dobre, protoze od kamosu mistnaku vim, ze pres leto to bylo fakt neunosny - mnozstvi lidi, bordel atd...
    TPA
    TPA --- ---
    Je jasný, že lidi tam budou jezdit dál. Uvidíme, jak bude portugalský establishment důsledný ve vybírání pokut.
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    začínáme bejt ohroženej druh..:)
    ROBOOTEK
    ROBOOTEK --- ---
    NIMATEK23: :// pekne se nam ty svobody osekavaj.. holt rozmach karavaningu (insta vanlajfu v bydliku) a dusledky nezodpovednejch lidi co se neumej chovat ..chjo
    ANTONIN
    ANTONIN --- ---
    Holota 8D
    ANTONIN
    ANTONIN --- ---
    ANTONIN: mládenců rozuměj mladejch ;)
    ANTONIN
    ANTONIN --- ---
    NIMATEK23: tsipíčo, slušný, jako byla to otázka času. Já jsem tam byl před Vánoci(v algarve) a jelikož mi expres doručení spztek trvalo přes tejden(s Belgie byli za den v Portugalsku ;) tak jsem tam jezdil na kole. A bylo to teda dost zoufalí na některých místech. Všude nasrano ale všude, prochazka plna hoven, toaletaku, a vložek a tamponu, fakt libovost, dodávky plný mládenců Němců a Holanďanu. Samo ze ve svejch dodávkách nemaj hajzli, ale ani ty debilni lopatky tsssivole. Stačí to alespoň zakopat. Ale ne von/vina vyleze z dodávky udělá dvacet kroku protože se boji jít dal a vysere de u cesty ;( . Ten kluk co jsem u nej bydlel říkal ze letos v lete(2020) to bylo neuvěřitelný, úplně všude narvano...ale co, jde o to ze se vůbec neumí chovat. Achjoo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam