• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    JESSIEATREIDES: Presne. Zelena existuje "jen" v medialni realite!:)
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    myslím, že by si pan prezident zasloužil sochu na památku dalším generacím.
    až bude knihovna stát, představovala bych si jí jako jeho postavu v životní velikosti poutajícího se provazy zvenčí ke knihovně ( nemusí být nutně u vchodu, vlastně by se mi líbila v zeleni parku někde ze strany). materiál asi kov...

    hm... jestli se ještě nedám na sochařinu.
    MISON
    MISON --- ---
    ja bych spis chtel, aby se pan klaus nechal prikurtovat k prvnimu bagru a o svejch problemech s globalnim oteplovanim/neoteplovanim si sel stezovat do lamparny

    ..a bem by se mohl odstehovat..treba na everest ;)

    pak uz zbyvaji jenom temer vsichni ostatni z vlady..vite jakej je rozdil mezi politikama a a holubama? zadnej ..vsechno poserou, ale strilet se nesmej..ehm
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    CMAN: jo, a to samy s navrhama... kazdej by oznacil jeden z tech mnoha set, ktery se mu libi a vysledna budova by byla procentualni kompilaci jednotlivych navrhu. Jakapak odborna porota, ale hlas prolétů :D ti se preci zadnym populismem nenechaji ovlivnit :D
    CMAN
    CMAN --- ---
    ja bych udelal referendum a kazda barva by mela procentualni zastoupeni na fasade podle poctu ziskanych hlasu... pak uz by snad kazdej konecne drzel hubu...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MLIBREVIRGEA: to je informační šum, nikdy to nemělo být zelené, prostě udělali zelený model a z něj vizualizace (nejspíš proto, že když se na plášti budou odrážet stromy z okolí, tak jejich obraz zrcadlící se na plášti bude přes den zelený, jak prosté)
    MACHALPACHAL
    MACHALPACHAL --- ---
    MLIBREVIRGEA: otazka byla ktery z navrhu se ti libi?a kdyz se nekoho ptam tak neodpovidam otazkou..........a ty mas statnici z ceho?
    MISON
    MISON --- ---
    MLIBREVIRGEA: neni to zeleny .. ;)
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    MLIBREVIRGEA: ty tomu nejak rozumis? mas statnici z estetiky? :D
    CMAN
    CMAN --- ---
    a ktery z navrhu se ti libi?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ach jo.. si musim proste postezovat...........kaplicky je sympatak, ale tak strasnej navrh a navic na knihovnu.. to jsem nevidela.. fakt se mi to nelibi.. jediny pozitivum, ze zmeni tu strasnou jedovatou zelenou na zlatou.. zda-li tedy vubec. jakoby nepremyslel nad vyznamy barev. snad je to taky designer, kdyz uz je architekt..

    to nevypada ani jako chobotnice(jen pri velke fantazii :D), ale spis jako naky "sliz" hihihiiiiiii
    MAART
    MAART --- ---
    jo fer, jsem pro, udelal bych to u čechova mostu s novou zastavkou metra mezi staromestkou a malostranskou. pozarne v poradku:)
    JORERU
    JORERU --- ---
    FEJETON: Víme, kde bude chobotnice!

    aneb Konec Bémova tajemství

    Z množství nekonečných diskusích o umístění Kaplického knihovny na Letné, ve Stodůlkách, kam ji chce ambiciózní David Vodrážka, na nábřeží, kam ji navrhl umístit Milunič, až po poslední tajnou zprávu – Žižkov - je zřejmá vysoká míra nejistoty autorů článků. Ani jeden z nich neměl kvalitní informace. My však vám, díky dobře informovanému zdroji, můžeme sdělit, jaké bude řešení této tajenky.

    Pavel Bém má totiž od počátku jasno, kde bude knihovna stát. Investigativní novináři selhali a jemu by se, nebýt nás, podařil překvapující mistrovský tah. Z nejdůvěrnějšího zdroje víme, že již na počátku prohlásil: „ Dokud jsem primátorem, postavíme chobotnici na místě, kam patří. A kam patří chobotnice? Do vody!“ Chobotnice (blob) - architektonický zázrak vyprojektovaný Future Systems Jana Kaplického - dostal díky myšlence Pavla Béma nový rozměr a bude po postavení kandidovat na nový div světa. Nyní Kaplický se svými kolegy intenzívně pracuje na umístění chobotnice pod vltavskou hladinu. Oba protagonisté zdánlivého sporu se již zjara shodli, že do Vltavy patří. Chobotnice ve Vltavě se líbí i Václavu Klausovi, který na ni bude hledět shůry, takže zůstane jednoznačně vymezen hrad a podhradí. Jen nesouhlasí se svým panošem Bémem, který chtěl, aby oko chobotnice hledělo na hrad. Klaus I. to vůbec, ale vůbec nepochopil a trvá na otočení stavby tak, aby oko koukalo na Národní divadlo. Neustálý pohled bdělého oka chobotnice by mohl totiž v Klausovi I. vyvolat noční můru, že je neustále sledován. To ovšem neví nic o tajném Bémově plánu.

    Kaplický po diskrétní dohodě s Bémem pohotově navrhl chobotnici schopnou horní částí rotovat, a tak se bude otáčet podle přání. Důvody jsou dva – Bém a povodeň. Bémovi pohled z hradu na oko totiž noční můry působit nebude, naopak tuto orientaci žádá, protože chce, aby podhradí k hradu vzhlíželo. Vyjde-li totiž jeho tajný ďábelský plán, bude prezident. Ve slabé chvilce se totiž svěřil, že jako primátor pošle na olympijské hry přihlášku, jako premiér je získá a coby prezident olympijské hry zahájí.. Druhý důvod je ryze pragmatický, přijde-li opět tisíciletá voda, chobotnice se natočí hřbetem proti proudu, takže řeka jejímu aerodynamickému tvaru nezpůsobí žádné škody. Oko pak bude kontrolovat Karlův most.



    Zbývá vyřešit poslední drobnost, a to jak se budou do knihovny dopravovat čtenáři. Ve hře jsou dvě varianty, na loďkách nebo podvodním tunelem. S lávkou jako nejjednodušším řešením nesouhlasí Kaplický, protože by narušila vzhled chobotnice. Naopak trochu dražší podvodní tunel by dodal stavbě dalšího lesku. Jak bude chobotnice ve Vltavě vypadat, ukazuje animace získaná naším zdrojem z počítače Pavla Béma. Omluvte její kvalitu, ale primátor není zběhlý v grafických programech.

    Z okruhu primátora víme, že si s architektem Kaplickým velmi notoval a připravují spolu tajně další překvapivé projekty pro Prahu. Máme se tedy opravdu, ale opravdu na co těšit.

    Pavel Červinka
    MISON
    MISON --- ---
    VANEK: ja se du vyzvracet...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Menší blábol: http://www.halonoviny.cz/index.php?id=52060 - a to buďte rádi, že online není rozhovor s pražským zatupitelem za KSČM, jak by si to představoval on... anebo, užijte si:

    Je to samozřejmě otázka vkusu, mně osobně se návrh pana Kaplického nelíbí, to však není to podstatné. Nejvíce bych byl pro to, aby se knihovna nestavěla vůbec. Tedy alespoň na Letné. Opravdu je potřeba zvážit další podobu knihovnictví. Všechny svazky, i ty nejcennější, se budou postupně převádět do digitalizované podoby. Tak je to pohodlné a tak nejen mladí čím dále více studují. Knihy najdou na počítači stejně dobře v centru Prahy jako v Brně nebo New Yorku. Vzácné tisky budou v dohledné době k dispozici opravdu jen úzkému okruhu badatelů ve studovnách, kde bude i určitý dohled.

    * Co byste tedy navrhoval?

    Klementinum, jedna z nejunikátnějších historických staveb hlavního města, se tak či tak musí restaurovat, a to za nemalé peníze. To je prostě skutečnost, kterou jistě uzná nejen Pražan, ale každý občan téhle země. Do stavby pana Kaplického na Letné by se mělo investovat okolo dvou až tří miliard, a to zřejmě není konečná částka. Já bych tyto peníze využil poněkud jinak, a sice rozdělil bych ji na dvě části. Ta podstatně větší by směřovala do záchrany Klementina, kde by podle mne měly být posléze reprezentační a studijní části Národní knihovny. Další část Národní knihovny by mohla být klidně někde na okraji Prahy, samozřejmě v blízké dostupnosti veřejné hromadné dopravy, nejspíše metra. Tam bych vystavěl nikoli vznosnou, ale hezkou a zdůrazňuji, především účelnou, budovu pro základní fond knihovny. Bez nároků na superdesign. Ošklivě řečeno sklad. A samozřejmě by tam měly být restaurátorské dílny, odborná pracoviště, prostě vše, co je k uchování a záchraně našeho kulturního dědictví nezbytné. Studovny, kde by byly k dispozici knihy pro ty, kdo si to přejí. A je potřeba myslet na to, že ať už v jakékoli podobě, knihovna nebude stavba na padesát let. Už v této chvíli je nezbytné někde, promiňte mi ten výraz, uskladnit deset milionů knih. A v neposlední řadě by zde konečně měly vzniknout kulturní prostory pro lidi, kteří se o knížky starají. Zatím jsou někde ve sklepě za topením.


    Tohle myslím nějak zapadlo: Ježek na konci rozhovoru http://reflex.cz/Clanek29679.html

    "Myslím si, že až otevřeme novou Národní knihovnu, čemuž pořád věřím, tak se opravdu počet jejích návštěvníků zmnohonásobí, ale nejenom proto, že si tam přijdou něco studovat a číst, ale třeba i proto, že si ji budou chtít jen prohlédnout. To je její malá přidaná hodnota a přitom velmi důležitá, protože to přinese knihovně i výnos ze vstupného a nemusí to být úplně malé peníze."

    Takže při všech těch řečích o tom, jak má knihovna být prostupným otevřeným veřejným prostorem, fakt chtějí (jen do Oka?) vybírat vstupné, jak hrozil Martíšek?!?!
    KVALKAN
    KVALKAN --- ---
    JORERU
    JORERU --- ---
    Vítězství "chobotnice" bylo regulérní, tvrdí právníci

    Právní komise potvrdila regulérnost architektonické soutěže na novou budovu Národní knihovny. Skupinu, která se spory o Kaplického „chobotnici" zabývá, teď čeká rozhodnutí, kde by měla budova stát. To by mělo padnout do Vánoc. Informaci zveřejnil server iDnes.



    Předseda právní komise Aleš Pejchal se ke zveřejněné informaci vyjádřil zdrženlivě. "Já nevím, kdo tuto informaci serveru iDnes poskytl, ale ta otázka je složitější, než jak byla popsána," řekl redakci TÝDEN.CZ. Stanovisko odborné skupiny bude oficiálně zveřejněno v pátek.

    Pejchal potvrdil, že členové komise se byli schopni ve většině otázek shodnout. "Až na jednu výjimku jsme došli ke konsensu," uvedl. Bližší podrobnosti však zatím sdělit nechtěl.

    Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, který se jednání komise nezúčastnil, se k rozhodnutí také nechtěl příliš vyjadřovat. "Oficiálně to stanovisko neznám," řekl. "Ale pokud je vaše informace pravdivá, mohu k tomu dodat jen jediné: Národní knihovna totéž tvrdí celou dobu."

    Regulérnost hlasování poroty v soutěži, z níž mezi čtyřmi sty dalšími projekty vyšel vítězně právě Kaplického návrh, byla v minulosti opakovaně zpochybněna například ze strany České komory architektů. Organizaci se nelíbilo, že vyhrál projekt, který nedodržel některé ze zadávacích podmínek soutěže. Spor se týkal hlavně požadavku na umístění Národních konzervačních fondů v nadzemních podlažích stavby, se kterým Kaplického návrh nepočítá.

    Mezinárodní porota hlasovala o vítězi soutěže v březnu, Kaplického návrh označila za vítězný jednomyslně.

    Právní komise je jednou ze tří odborných součástí takzvaného Týmu Národní knihovna. Vznikl 25. října, aby vyřešil vleklé spory mezi představiteli pražského magistrátu a Národní knihovny. Kromě právníků zahrnuje ještě odborné skupiny z oblasti památkové péče a architektury a zastřešující orgán tvořený zástupci obou stran sporu v čele s primátorem Pavlem Bémem a ředitelem knihovny Vlastimilem Ježkem.

    Staronový problém: cena

    Kaplického vítězství ve sporu o platnost architektonické soutěže může být i přesto zbytečné. Na stavbu knihovny totiž může být v rozpočtu ministerstva kultury pro příští rok vyčleněno jen 50 milionů korun, ačkoli původní vládní návrh počítá se zhruba 219 miliony.

    Snížení ve středu navrhl sněmovní výbor pro kulturu, který chce ušetřené prostředky přesunout na program záchrany architektonického dědictví, tedy na opravu památek. Původní návrh poslance Petra Plevy navrhoval přesunout na opravu památek celý rozpočet knihovny. Výbor jej sice neschválil, ale přijal kompromisní návrh Michaely Šojdrové, který ponechává na novostavbu pouze 50 milionů. Podle Šojdrové je tím prý zachována určitá perspektiva.

    Pleva připomněl, že rozpočet pro příštích několik let počítá na stavbu dohromady s 1,77 miliardy korun. Míní, že jde o naprosto virtuální číslo, protože už dnes je jasné, že náklady dosáhnou nejméně tří až čtyř miliard.
    KILAN2
    KILAN2 --- ---
    JESSIEATREIDES: blbost. prednaska v senatu byla po tom slavnem prezidentove vyroku
    CMAN
    CMAN --- ---
    coze? stezi uveritelna historka teda :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam