• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    LKA
    LKA --- ---
    JORERU: na nekterych fotkach mi moc nesedi vyska knihovny (pohled od divadla pres karluv most X fotce z karlova mostu), nevim jestli ten rozdil je opravdu jenom kvuli uhlu pohledu.
    A stin slunce na Karlove moste ..slunce ze severu:)
    JORERU
    JORERU --- ---
    Jessie: Ty jsi mezi zde diskutujícími zřejmě nejvíce angažovaná v otázce Kaplického knihovny. Začni tedy, pls, seznamem hlavních bodů typu: Zadání ze strany Národní knihovny (nevyhovující prostory, riziko znehodnocení povodní...), výběrové řízení verzus mezinárodní soutěž (varianty, možné alternativy atd.), průběh soutěže (sporné a naopak zjevné a všemi brané momenty, vstupy a výstupy), medializace, vlivné lobistické tlaky, Olymijské stavby na letné, rozpočet knihovny, zrzená ega českých erchitektů, stavitelů a radních, fandové a fanynky...
    MISON
    MISON --- ---
    JESSIEATREIDES: ach bze jen to ne.. ;)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MISON: pojďme nejprve udělat ten seznam a pak můžeme hloubat nad tím, k čemu nám je ;o)))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Kaplický je pořád ještě vítěz soutěže na Národní knihovnu. Místo bylo vybráno na Letné.
    Předkládáme tedy argumenty pro/proti novou budovu Národní knihovny v Praze na Letenské pláni, podle návrhu Jana Kaplického.
    MISON
    MISON --- ---
    JESSIEATREIDES: praveze nesouhlasis ;)
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Než se do toho pustíme, je potřeba si vyjasnit jednu věc. Argumentuje se pro/proti Kaplického návrhu budovy NKP na Letné jako o celku nebo jako o třech problémech (Kaplického návrh / umístění / potřeba budovy jako takové)?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    souhlasím. pojďme tedy shromažďovat PRO a PROTI. opakující se argumenty budou vyloučeny. každý argument - ať už PRO nebo PROTI - bude kvůli přehlednosti na začátku označen výše uvedeným kódem v kapitálkách.

    argumenty budou poté uvedeny na nástěnce. o zařazení argumentu na nástěnku rozhodne některý ze spolusprávců diskuze - tedy JORERU a VANEK.
    JORERU
    JORERU --- ---
    MISON: vidim to stejně
    MISON
    MISON --- ---
    JORERU: Kazdej povazuje za pro a proti neco jinyho (napr. vzhled knihovny - ja ho muzu videt jako pro a nekdo jako proti). Nekdo vidi jako zasadni proti nedodrzeni podminky umisteni skladu knih do podzemi - ja to nevidim jako problem a mam pro to svoje duvody..ti, kteri lpej na zakonech a paragrafech do uplneho zblbnuti by me tady rozcupovali (a stejne se vsadim, ze ti stejni jedinci porusujou zakony kde je jenom napadne - takze, co to je za pozu?)

    potom taky k cemu by bylo udelat seznam vsechna pro a proti (pokud bysme se na takovym seznamu shodli)? kdyz prevladnou pro argumenty, tak to znamena, ze se ma knihovna postavit (a naopak) ?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HUGO: ...použitelnost mediálního obrazu? Nerozumím.
    HUGO
    HUGO --- ---
    JESSIEATREIDES: pokud by byla srovnatelná četnost, obsah článků a nutnost vůbec se místními úřady zabývat, tak bych to patrně snesl; ani by mi nemuselo být sedmdesát

    NATASHA: patrně máme jiný názor na použitelnost mediálního obrazu...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HUGO: Já jsem pouze zaznamenala změnu v projevu muže, který zprvu o svém projektu mluvil se sebejistotou a hrdostí a odvahou čelit všem potížím. Mám prostě odvážné a schopné muže s vizí ráda a naopak nemám ráda maloměšťácké projevy závisti a směšné půtky, kterými se to kolem jeho osoby jen hemžilo.

    Klidně se na to dívej ze svého úhlu. Já se na to dívám a zvažuju, kolik síly bych v sobě našla já, kdyby mě tak všelijak ostouzeli. A opravdu nevím.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HUGO: a to ti není sedmdesát, že?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HUGO: škoda, že nejde učinit takový experiment (protože z mediálního pohledu jsi, neber to osobně, nikdo). kdyby tomu tak nebylo, možná bychom našli pár novinářů ochotných zúčastnit se experimentu, kdy by o tobě a tvé práci obden někdo napsal cosi lichotivého a hodil po tobě hovnem. předpokládám, že po roce tahanic s úřady, kdy nemáš čas na svou práci a do toho tě urážejí všude možně (a taky o tobě lžou, jako když tiskne), bys byl pln optimismu a dobré nálady.
    HUGO
    HUGO --- ---
    NATASHA: asi jsem necitlivý hajzl, ale nějak mi uniká podstata a rozměr neštěstí, které by pana Kaplického utrápilo a zlomilo; předpokládám, že je to nyní zlomený muž, jenž se před kamery sotva dovleče, rozhovory poskytuje z posledních sil a který zároveň cítí vnitřní souznění například s paní Clintonovou, kterou nepříznivý vývoj volebního klání dohnal až k slzám
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    NATASHA: není divu... schválně kdo si pamatuje, čím tato patálie s Bémem začala?

    Údajným sporem ohledně pozemku.

    Viděl někdo ve výstupech komisí něco o pozemku? Ne, protože to od samého počátku byla blbost.

    Takže smyslem komisí je pouze udělat vše proto, aby ta stavba neprošla.

    Pan Tomáš Hradečný, člen představenstva komory, kterému si stěžoval na neregulérnost soutěže v prvním plánu a člen pracovní skupiny pro LOH pak postaví na Letné olympijskou vesnici a všichni budou šťastni.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: omyl, já nezuřím... na nomen omen v případě pana blábolivého trvám a svůj názor změním ve chvíli, kdy začne ta osoba vykazovat alespoň minimum argumentace... zatím pořád jen operuje s něčím, co jedna paní povídala, navíc vytrženým z celkového kontextu...


    MISON: o té korespondenci se pouze hovoří, já jsem nikdy žádný dotaz neviděla...

    A taky nevím o tom, že by se někdo dotazoval: "nevadí, že umístím komunikaci přes sklad fondů, i když je v zadání napsáno, že to nejde?" (přesto tak řada architektů učinila)
    "nevadí, že budou knížky vystavené proměnlivým podmínkám a nedodržím tedy zásadní bod zadání?" (přesto tak řada z nich učinila)

    "nevadí, když koncipuji sklady tak, že v jejich blízkosti povede vodovodní a kanalizační síť, což zadání zakazuje?" a tak dál...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Achjo. Kaplický včera ve zprávách na ČT1 už působil tak utrápeně až zlomeně, že bych řekla, že sám nevěří v možnou realizaci svého díla :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam