• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    Jan Kaplický by se 18. dubna dožil 73 let. V pražské galerii DOX zároveň otevřela výstava jeho díla.
    rozbalit záhlaví
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    WITTGENSTEIN: klidne bych ten clanek v AJ verzi poslal treba i do casaku Plotki - http://www.plotki.net, at je ostuda mezinarodni.
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: Link by nebyl? Ať se tam nemusím brodit...
    HARALD
    HARALD --- ---
    WITTGENSTEIN: je to na nástěnce, první box
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Článek od Jessie visí na Psu, komentáře jsou tak půl na půl. Nicméně jeden z nich je zajímavý, cituje regule UIA, že jako porota musí vyhodit všechny projekty, které nevyhovují zadání. ("Soutěžící berou na vědomí, že všechny soutěžní návrhy, které nesplní předepsané závazné podmínky obsažené v těchto vypsaných soutěžních podmínkách, je soutěžní porota povinna vyloučit z řádného posuzování.")
    Což je evidentně pitomost, to by porota musela vyházet 80 procent příspěvků.
    Jessie, nemohla bys sem napsat, jak to s tím vyřazováním bylo ? Tuším, že už jsi to někam psala, ale sem asi ne, filtr mlčí.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    stejně tak nevidím nic problematického na zpřístupnění například Astronomického sálu, svým charakterem je to beztak spíše místo pro výlety školních dětí za barokní vzdělaností a architekturou, než další možná studovna...

    Prostě jedna instituce zahrabaná tak trochu bokem, nad Stromovkou, sama sebe nakrmila nějakým bludem a teď se od toho nemůže odseknout (to by asi žádalo hromadnou terapii).

    Je to podobná kravina, jako když ne Základnám tvrdí, že pod radarem bude umístěn jaderný reaktor, asi tak, no...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: ach jo, mě obviňuješ z manipulace s fakty, přitom přežvýkáváš pomluvu, která se tolikrát zopakovala, a sice:

    - že se Klementinum bude přestavovat - nebude se přestavovat, pouze rekonstruovat. Teprve snaha nacpat do druhého největšího historického komplexu v praze moderní knihovnu se studovnou pro alespoň 1000 studentů a odpovídajícími pracovišti a informační a další infrastrukturou, by sebou přinesla přestavbu a nutně i zásah do barokního komplexu.

    - že se z Klementina stane hotel... V době, kdy se konala tebou uváděná debata a ještě další rok poté probíhala vcelku intenzivní jednání jak mezi FF UK a NK, tak mezi UK jako takovou. Na základě těchto jednání byla uzavřena rámcová smlouva, která, bude-li to aktuální (tedy po realizaci nové budovy) upravuje budoucí smluvní vztahy mezi univerzitou a NK. Ze zdrojů UK vím, že přislíbeno je 4000 metrů čtverečných, které univerzita docela akutně potřebuje pro své účely a vzhledem k politice rektorátu (vydobýt co největší prostor pro uni v centru města), nemá NK v budoucnu příliš velkou šanci pronajmout tyto prostory někomu jinému.

    - Konferenční (neboli přednáškový) sál: Jeho účelem není pořádání workshopů DHL nebo T-Mobile, nýbrž ho využívat jako kapacitu pro školení a konference pořádané (nebo spolupracující s) NK. Jestliže se o problém intenzivně zabýváš již takovou dobu, jistě víš, že NK mimo jiné koordinuje činnost všech knihoven v ČR a jako taková potřebuje mít prostor tohoto druhu.

    - Ano, Šmerda měl zájem o uzavření smlouvy s NK, neuspěl. Jestli myslíš, že máš důkaz, že ano, sem s ním.

    A ještě jednou opakuji, že "nová budova" se začala řešit v roce 2004.
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    pokud se tedy cely tvuj text tyka vyuziti klementina
    ("...Měli jste udělat ideovou soutěž na urbanismus Letné... Měli jste se nás zeptat, jestli dát knihovnu tam nebo onam... Měli jste... Měli jste... Opakuji však, že rok a půl po vyhlášení výsledků...") je presne ta manipulace s fakty, ktera mi vadi
    :o)

    co jsem mohla z povzdali sledovat
    myslenka zabyvat se budoucnosti klementina vzesla castecne take z nize zminovane diskuze, kde zastupci NK na otazky architektu (Co se stane s klementinem po presunuti svazku do nove budovy?) odpovedeli, ze klementinum se nas netyka, oni ze uz to nekoho nechaji prestavet a stejne ze pujde jen o semtamneco, treba udelat konferencni sal z hlavni studovny a podobne DROBNOSTI, max semtam nejakou tu vestavbu, pricku ... ( bavime se o druhem nejvetsim historickem komplexu v praze mozna v cechach, hned po prazskem hrade, ktery ma byt celkove rekonstruovan) a na otazky, jestli by se k tomu nemelo pristoupit komplexne, zpracovat celkove studie ve spolupraci architektu a pamatkaru atd, klidne formou vyzvane souteze... nam bylo dano najevo, ze o tom se s nama nikdo bavit nebude.

    pak vyhral verejnou soutez na dlouhodoby pronajem vsem dobre znamy pan podnikatel ze staromestskeho namesti.

    a ihned v ZARI, V DALSIM SEMESTRU se zacali studenti AVU komplexem zabyvat.

    rekni mi, jak reagovat rychleji...

    jake bylo presne zadani, kam se to behem roku posunulo, co z toho vzeslo, jak je to presentovano a kdo to pouziva jako argument je vec jina, ale imho neni pravda, ze by resili k neaktualnim vecem.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: Je hezké, že Přikryl, M4DLENKA nebo kdokoliv jiný dnes říká: Měli jste udělat ideovou soutěž na urbanismus Letné...

    co k tomu ještě dodat, že?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: milá moja, i kdybychom se bavili o konkrétním datu vypracování klauzurní práce studenta VŠUP (a ne o Přikrylovi a dalších, co teď chtějí debatovat, jestli vůbec, a pokud jestli, kde...), tedy o únoru 2007, i tak sedí opoždění o rok a půl - minimálně od vyhlášení soutěže v květnu 2006.

    jinak jsem rokem a půl od vyhlášení výsledků měla na mysli debatu probíhající dnes, v těchto dnech, zkrátka teď. kdyby ses méně věnovala mým způsobům a více tomu, co píšu, asi by ti došlo, že jsem nemluvila konkrétně o tebou preferované studentské práci.

    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES:
    zajimave..
    tak jo, o tech faktech.. fakt nemam cas ti dohledavat vse, tak jen to, co lezi nasnade

    vysledky souteze na knihovnu
    ... 02.03.07 je publikovana zprava na archiwebu, jestli to neni presne datum, znas ho jiste sama nejlip.

    setkani na tema knihovna a reseni letne, kde byla zminovana studie presentovana (a rozhodne nebyla dokoncena den pred, ale jiz nejakych par mesicu.. vzhledem k terminum atelieru na AVU bych dokonceni tipla na unor...) 24.5.07
    http://kruh.info/arch/53_knihovna/Kruh-letna01.htm
    pokud potrebujes, najdu v archivu zaznam...

    a ted mi najdi ten rok a pul, prosim
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: ještě jednou, a tak, abys tomu porozuměla:

    1. Knihovna již několik desetiletí potřebuje prostor. V současné době je potřeba akutní. Ježek nastoupil do funkce v roce 2004, kdy už debata probíhala (po celou dobu devadesátých let, dojdi si do knihovny a zeptej se na to) a řešil tuto akutní situaci.
    2. Je hezké, že Přikryl, M4DLENKA nebo kdokoliv jiný dnes říká: Měli jste udělat ideovou soutěž na urbanismus Letné... Měli jste se nás zeptat, jestli dát knihovnu tam nebo onam... Měli jste... Měli jste... Opakuji však, že rok a půl po vyhlášení výsledků soutěže je poněkud pozdě.
    3. Změny podmínek při soutěži. Jak ti je jistě známo, soutěž proběhla pod dozorem UIA. Za tímto účelem požádalo MK o výjimku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby soutěž mohla proběhnout podle jiných pravidel, než je zákon o zadávání veřejných zakázek. Soutěž proběhla v souladu s pravidly UIA, UIA opakovaně potvrdila její výsledek - byť s finální výhradou a příslibem do budoucna, vydupanou zástupci ČKA ze země. Pravidla UIA explicitně umožňují měnit některé podmínky programu po konzultaci a se souhlasem zástupce investora. Vyloučen nebyl nikdy - ne tedy pouze Kaplický - z 80% ateliérů, které zcela nevyhověly stavebnímu programu - ať už z toho nebo jiného důvodu.
    4. V normálním právním státě si můžeme postesknout, že jsme mohli vést od revoluce intenzivní debatu o urbanismu českých měst či podobě staveb takového významu, jako je NK, nicméně po uzavření soutěže a vzhledem ke všem dokumentům provázejícím a předcházejícím výběr vítězné studie (počínaje usnesením vlády a pravidly UNESCO/UIA konče, bychom měli respektovat tento výsledek a jednat adekvátně s ním.
    5. Srovnávat byť sebehezčí a sebenápaditější studentskou studii s propracovaným konceptem zkušeného architekta, je přeci jen trochu naivní a tím se dostáváme k bodu...
    6. ...vzhledem k výše uvedenému je mi v podstatě jedno, jestli ti mé způsoby vadí nebo ne.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES:
    ani jeden odstavec neni uplne pravda, kazdy z nich je tak zalozen na pravdivem zaklade, ale uvedeny do souvislosti, ktery posouvaji vyznam puvodnich faktu, ktere pouzivas. to je bajecna metoda, jak prekroutit realitu a presvedcit lidi s mene informacema. otazkou je, jestli to delas vedome nebo jsi jen hlasnou troubou a obeti podobne manipulace.

    pokud najdu cas, jeste se k tomu vratim, protoze tyhle zpusoby mi fakt vadi.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a ještě přirovnání na margo zastánců vzdálených depozitářů:

    Neznám člověka, který by uspořádal své potřeby po soukromém prostoru tak, aby měl ložnici na Pankráci, kuchyň v Hostivaři, obývák na Starém městě a almaru s fuseklemi na Chodově.

    Knihovna, podobně jako byt, v sobě slučuje několik funkcí. Můj skromný tygří názor je, že by tyto funkce měly být co nejvíce integrovány pod jednu střechu, aby mohla fungovat efektivně. Aby byla alternativním domovem pro tisíce studentů, kteří se vystřídají v jejich studovnách a počítačových centrech a najdou zde - na rozdíl od kolejí - místo pro své studium, psaní prací nebo jen relax v pohodlném křesle s knížkou a kávičkou.
    ;o)
    a teď už opravdu pá
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: ne však v případě Národní knihovny, tam již obdobný vývoj proběhl... o nové budově se hovoří jedno století, řešilo se X možností, ostatně, místo na tramvajové smyčce bylo navrženo ze strany Magistrátu, protože územní plán hlavního města tam počítá se stavbou kulturního resp. sakrálního charakteru.

    V kompetenci generálního ředitele NK není oslovovat studenty architektury a žádat je o ideje na urbanistické řešení pláně resp. umístění knihovny. Jeho úlohou je zajistit chod této instituce vyhovující poptávce veřejnosti po vzdělání - co je nutno podotknout CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ - což samozřejmě sebou přináší i zvýšení poptávky po službách NK; vývoji technologií i požadavkům odborníků na uložení, zpracování a zpřístupnění fondů a dalších služeb.

    Emil Přikryl a jeho ateliér i další měli samozřejmě možnost vstoupit do této debaty ještě před soutěží, proč tak učinili až rok po vyhlášení výsledků soutěže je záhadou, na kterou by asi měli především odpovědět sami sobě.

    A teď musím jít makat, termíny hoří.

    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES: ze se ktomu jeste vracim...

    protoze me to prislo jako fakt dobry reseni .. misto stalina je dlouhodoby problem, ktery se bude muset nejak vyresit. tzn. stavet se tam driv nebo pozdeji bude. navic uz dneska jsou tam velke podzemni kce. vyuziti na knihovnu v porovnani s oceaniem je pro me jednoznacny.

    navic se mi fakt libila ta komunikacni osa z nabrezi nahoru na letnou, vec, kterou dost postradam, cesta, ktera by pripojila budouci knihovnu k jeji starsi casti, k univerzitam dole ve meste, tzn pesi dostupnost. ale taky by spojila letnou jako takovou s mestem dole, ta skala je dneska podle me docela bariera.

    uz dneska jsme v panoramatu zvykli na dominanru ve stredu letne, navic nahradit stalina literaturou, co je lepsi ?!?

    velka cast skladu skryta ve stalych podminkach pod zemi (castecne, protoze diky kopci lze v jednotlivych patrech otevrit otvory a zajistit pristup svetla i vzduchu do mistnosti, kde pracuji lide...), vyska letny dovoluje zustat nad hladinou vody...
    zasobovani mozny zespoda z nabrezi, stavba imho z velky casti taky, jasne, ze kalamita s dopravou po dobu stavby, ale co neni... krasny okoli nahore v parku pro cteni...

    je to samozrejme studentsky navrh, ale imho to misto ma pro knihovnu lepsi potencial nez smycka. je podle me skoda, ze zrovna tenhle navrh neopustil zdi akademicke pudy.

    a jeste neco: v zahranici je bezne, ze nez se vypise soutez na velkou zakazku (nebo i malou..) tak se da tzv. testovaci (casto velmi obecne) zadani studentum do skol. zaplati se jim tisky a material na modely, par konzultaci se specialama... podle vysledku je pak zadani upraveno, doplneno, zdurazni se veci, ktere jsou fakt zasadni, nekdy se prokaze, ze je to cely blbost, nebo ze existuje lepsi reseni. a to se dela PRED VYPSANIM SOUTEZE a ve spolupraci z vypisovateli. Naklady na takovouhle vec jsou minimalni v pomeru se skodou, kterou zpusobi zmeny podmninek pri soutezi a jine ... jen u nas se tohle resi vzdycky jaksi s krizkem po funuse.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Přepis jeho slov na videozáznamu:

    …Já jsem moc rád, když tady vidím ten vklad do základů Národní knihovny, tak si říkám, na tom už se dá něco postavit, ne – co jste přivezli ze všech koutů České republiky. Národní knihovna, já jsem to říkal už v pravé poledne, Národní knihovna je symbolem, Národní knihovna mimochodem je také nejstarší národní institucí, protože její historie sahá daleko hlouběji než naše paměť až do krásného data 1777, kdy dekretem Marie Terezie bylo vyjeveno českému lidu, a nejenom tedy českému lidu, že se národní knihovna bude stavět. Čili pro nás je a pro mě jako pro pražského primátora je samozřejmě symbolem vzdělanosti, symbolem kulturní tradice. A já vám musím říci, že mé zásluhy zas nejsou tak velké. My samozřejmě pomáháme panu řediteli a budeme pomáhat, pozemkové záležitosti na jedné straně, na druhé straně infrastruktura, na třetí straně tady stojí tramvajová smyčka, kterou tedy budeme muset někam přesunout, přivést sem infrastrukturu novou. Samozřejmě to budou stovky milionů korun. Územní plán, který je nezbytné měnit, v souvislosti s tím, že tady stojíme v místě, kde budou tunely, nebo bude tunel, v těsné blízkosti. Čili to všechno my děláme vlastně jako úplně samozřejmě a děláme to prostě proto, že národní knihovny jako projektu si nesmírně ceníme, vážíme. A je to úplně senzační, že za národní, za národní knihovnou prostě stojí silná osobnost a autorita pana ředitele Ježka. Takže já bych si dovolil vám poděkovat, že jste přišli a těším se, že tedy, když ta vajíčka do těch základů dáme - nesmí se jich tam dát zase moc, protože ony by pak ty základy nebyly tak úplně pevné, jak se soudí v mýtech kolem stavby základů Karlova mostu. Ale myslím si, že pokud se nám podaří se tady za čtyři roky sejít, a národní knihovna bude stát, tak já to budu považovat za úžasný úspěch a obrovské, obrovský vklad prostě do kultivace o vzdělanost českého národa a samozřejmě také tedy Prahy.
    Pavel Bém, primátor hl. města Prahy na Knihovnickém happeningu na Letné, 22. září 2006
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: idea je to pěkná, bavilo mě to víc než klauzury architektů z AVU, nicméně:

    1. Nemyslím, že by to stačilo prostorovým nárokům knihovny, nevychází to z reálných čísel.
    2. Stavět cokoliv na místě "Stalina" znamená stavět uprostřed parku ===> jeho zničení v okolí stavby a v důsledku příjezdových komunikací na stavbu - proto mi místo tramvajové smyčky připadalo jako zvláště vypečené.

    Ale jinak pěkné...
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES:
    btw. znas ten studentsky projekt na knihovnu pod stalinem? nejaky komentar k tomu?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a Vlastimil si přestal brát servítky (konečně!)

    Pavel Bém porušil všechny sliby
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a dnes taky Ivo Mathé pro Respekt

    Národní knihovna není pouhý depozitář

    a Vitvarová-Vránková:

    Národní knihovna v oblacích
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Buhehehehe

    Pavel Bém: Průhledný pes

    Reakce na:

    Ostuda s Národní knihovnou (Věříte, že Pavel vážně neví, kdo je Aston?)

    a hlavně na:

    Wagner: Neskrývá nám něco pan Bém?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam