• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAVODA - prostě H2O - a něco navíc
    LALINA
    LALINA --- ---
    co ja nechapu je, proc jeden kyslik se chova jako zlodej, že krade elektrony vodíkovi a jinej kyslík naopak mu zase jeden svuj pujci.. nebo da?
    oni se kyslíci nejak dělí na hodny a zly? na kradaře a slušnáky?
    LALINA
    LALINA --- ---
    H2O: a zazracnost pri kalbe..kde ja bych bez ni byla :-))
    zjistila jsem (zel, az zcela nedavno :-) že kdyz alkohol prolozim vodou, tak skoro hned vystrizlivim... obvykle si dam jemne perlivou...
    LALINA
    LALINA --- ---
    tak jestli té Sheenine pohádce rozumím, je voda vyjimecna v tom, že je tu jeden elektron..eee. ja to nechapu...ja si to musim nakreslit asi...
    H2O
    H2O --- ---
    LALINA: takze mam nahodit naky foto z dovoleny, abyste to tady se Zabiasem mohli analyzovat?! :D jak se chovam, co delam, co mam rad a tak?

proc jsem si vybral voda? ani se neptej... v noci mi volal nyx, co chci teda sakra za nick a ja ze nevim.. rozhledl jsem se kolem sebe a na stole mi stala sklenka vody! :D
    to je pravdivy pribeh
    a ted pribeh pro novinare: sila vody a jeji zivotodarnost....blahblahblah! :D
    LALINA
    LALINA --- ---
    FABIAN: ja o nem vím a taky je na nastnece jako "spriznený klub"
    LALINA
    LALINA --- ---
    H2O: jeee, hele, ty sem teda fakt patříš :-))

hele, a proč ty sis dal tuten nick?

tady se probírá cokoli , co se nějak zásadně týká vody ve všech jejích podobách, tvarech, funkcích az trebas po literaruru a romány nebo basne o vodě, po fotky vody, moře, vodopády, na vystave jsem videla uzasne fotky z nejakyho vedeckyho ustavu, kde fotili a analyzovali chovaní kapky, když dopadne na hladinu vody nebo cesty , proudení vody, když v ní táhli hulku, jak se za ní tvarovaly krasny proudy a obrázky...

no proste cokoli... momentalne, protože jsem na začátku, tak by asi bylo vyborný napřed se na vodu podívat vědecky, a přírodovědecky...

co je to vlastne zač, ta voda...
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    H2O:

Proč je voda anomální se ví. Jedná se tam o to, že ty dva prvky, které ji tvoří se hodně liší v síle jakou poutají elektrony, díky tomu jejich svazek pak je utvořen tak, že si kyslík k sobě přitáhne elektron vodíku a ten vodík tam stojí téměř okraden a jak tak stojí okraden, jde kolem zase jiný kyslík, který celý radostný má těch elektronů nazbyt, dokonce má volné dva a tak mu nabídne, že tomu chudákovi jeden z těch dvou půjčí a že budou spolu kamarádi. A tak to jde stále dál a dál, až se drží za ruce spousta kyslíků se spoustou vodíků. A pak už je velmi těžké je rozdělit. Tak místo skupenství plynného, kde by každá molekula musela zůstat osamocena, se tvoří skupinky, hloučky, řetězce, které se přelévají, proudí, tečou. .............
    FABIAN
    FABIAN --- ---
    Jen bych chtel upozornit, ze klub pro vodaky uz tu je: [ Voda ]
    Ale tohle asi bude trosku jinak zamerene:)
    H2O
    H2O --- ---
    takze co se probira? :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    SHEEN --- --- 18:46:54 3.11.2007
    LALINA: Právě to, že je tam ten okradený a pak ten cizí, který mu půjčí. Odborný termín je vazba vodíkovým můstkem. Za normálních okolností by voda H2O byla prostě tři spojené atomy. Jenže takto je to posojované ještě mezi molekulama, takže je pospojovaná spousta vodíků se spoustou kyslíků H2O-H2O-H2O-H2O-H2O-... a díky tomu to je mnohem větší a nemůže to být plynné.
    LALINA
    LALINA --- ---
    LALINA --- --- 18:43:38 3.11.2007
    SHEEN: no ale ja jsem myslela, že to takhle chodi vzdycky, že se do sebe zalaskujou nejaky prvky a vznikne nejakej material nebo ..proste neco... ze si povymenujou svoje entety a jsou potom spojeny, co je na tom anomalniho?
    LALINA
    LALINA --- ---
    a taky sem musim dát vyjádření osoby nad jiné povolané - její pekné vyprávění pro trubičky jako jsem ja, když se jí ptali, jakto, že to voda je animalní...teda anomalní :-)

SHEEN --- --- 18:00:51 3.11.2007
    LALINA: Proč je anomální se ví. Jedná se tam o to, že ty dva prvky, které ji tvoří se hodně liší v síle jakou poutají elektrony, díky tomu Jejich svazek pak je utvořen tak, že si kyslík k sobě přitáhne elektron vodíku a ten vodík tam stojí téměř okradem a jak tak stojí okraden, jde kolem zase jiný kyslík, který celý radostný má těch elektronů nazbyt, dokonce má volné dva a tam mu nabídne, že tomu chudákovi jeden z těch dvou půjčí a že budou spolu kamarádi. A tak to jde stále dál a dál, až se drží za ruce spousta kyslíků se spoustou vodíků. A pak už je velmi těžké je rozdělit. Tak místo skupenství plynného, kde by každá molekula musela zůstat osamocena, se tvoří skupinky, hloučky, řetězce, které se přelévají, proudí, tečou. A je tu kapalina. A na základě téhle lásky sdílené mezi vodíkem a kyslíkem vznikl život.

A to je konec pohádky. :-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    no abych to s tou povodni upresnila: me se libilo, když byla voda v pohybu... kdyz stála a jenom byla jako mrtvé jezero a pohřbívala lidskou práci, lidskou radost a "statky", tak to uz jsem z toho zadny mrazeni pochopitlene nemela.-)
    ale stejne byla takovy zvlastni sledovat ty absurdni obrazky, jak je voda tam, kde přece bejt nema... jak na Palmovce couha z podzemi malem az na nastupiste autobusů...tam, kde jsem prece jeste vcera jela po eskalatoru... predstavovala jsem si ty interiery, jak je znam, jak jsou tam pod vodou, trafika... budka pro dozorce, metro... bylo to takovy zvlastní...

ale jak ukazuje tenhle obrázek, sou must go on :-))
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    LALINA: takže to s tebou válej? :-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    DRAGEL: no ja myslim, že docela uměj :-))
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    LALINA: no jo, oni v tom neumějí moc plavat co? :-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    DRAGEL: teču si to v Karlíně, rozbíjím domy a unáším Romy:-)))
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    LALINA: představuji si tě, jak lítáš po Karlíně rozbíjíš domy a unášíš nábytek :-)))
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    LALINA: v zajetí můžeš být ty, já jsem si s nima užíval ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam