• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAVODA - prostě H2O - a něco navíc
    LALINA
    LALINA --- ---
    MONKEYMAN: :-))

jinak ja v tom moc rozdil nedelam, podle me je hastrman akorat počeštělé wassermann z nemciny a to je celé kouzlo...ale kdopak ví .-)))

MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    LALINA: no, tamto cos postla minule o tom vedomi na boardu o Cloveku..to teprv bylo zajimavy..sic jsem to jeste necet, jen prolit, nemam ted cas.. Ale cim dyl to odkladam, tim vic se na to tesim:-)
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    jojo, me by treba zajimalo jestli existuje rozdil mezi vodnikem a hastrmanem. jako treba jestli hastrman je nejaky vseobecny bubak, a vodnik nejaky specificky poddruh. nebo jestli se spis nez o biologicke rozdeleni jedna o socialne-spolecenskou stratifikaci. Napr. ze hastrman je takovy ten chudak, jakoby vyvrhel a bezdomovec co akorat sedi na vrbe a sije sije si kabatek protoze ho ma roztrhanej (vrba=chudinska periferie rybnika), kdezto naopak vodnik je ten obtloustlej pantata s ruzolicima se tvarickama, na vrcholu socialni hierarchie rybnika, jehoz bohatstvi spociva predevsim v mnozstvi dusicek chycenych pod hrnicky.
    tezko rict. je tady nekdo pres tohle odbornik?
    kazdopadne jsou mi hastrmani asi sympatictejsi.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MONKEYMAN: nojo...ale bylo to zajimavy...moc
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    LALINA: kez by se na to prislo. U vetsiny mozek/mysl postihujicich nemoci toho dnesni veda vi pramalo. A cim vzacnejsi nemoc (jako treba tahle polydipsie), tim min je znamo.
    Neduhy psyche jsou pro me zatim jeste naprobadany teritorium. Ale z toho co vim, je rozhodujici jestli to je puvodu spis neurotickeho, ci dokonce je-li to proste soucast "normalnich" osobnostnich vlastnosti cloveka (napr. nekdo proste ma zvlastni pocity kdyz vidi vodu, nemusi to jeste byt nic patologickeho). V pripadech neuroz muze problem vysvetlit a odstranit treba klasicka psychoanalyza (freudovska psychologie by urcite za nutkanim one zeny nasla neco subtilne sexualniho, a mozna na tom neco je:), nebo treba hypnoza, i kdyz ta se dnes uz moc nepouziva (o te regresivni toho moc nevim - ta je pokud vim hodne spiritualni a ma co do cineni s minulymi zivoty etc. - ta studie cos cetl by urcite byla zajimava), a kazdopadne jen male procento pripadu je indikovano pro hypnozu.

Treba muj svagr ma zase znamyho co se pokazdy kdyz jde na velkou musi nasledne osprchovat. At uz je kdekoliv. No, ale to je spis posedlost prilisnou cistotou nez nadmerne zalibeni ve vode:)

Ale co se tyce te psychogenicke polydipsie - ve vetsine pripadu se tyka schizofreniku, tedy psychotiku, coz jsou daleko vaznejsi pripady nez neurotici. U takovych lidi je celkem pravidlem ze psychoterapie ani hypnozy a podobne veci nepomahaji. Je to smutny, ale casto to jediny co muze takovym lidem zachranit zivot jsou prasky, casto drsna chemie ktera nabourava mozkovy procesy na dost nespecificke urovni. ale to uz je tady OT, na to jsou jiny kluby...
    LALINA
    LALINA --- ---
    MONKEYMAN: tyjo, to teda jo... a prislo se na to, proc to ty lidi maji?

jedna holka rikala, ze jeji pribuzna se bala vody, pac vzdycky mela strasny nutkani do ni vejit a jit a jit porad.... jak ji to tahlo do jezera jako nejakej vodnik...

nojo...vodnici je taky tema, který tu nemuzeme pominout :-)))
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    MONKEYMAN: pred casem jsem cetl o pripadu, kdy se jeden clovek tohoto nutkaveho pocitu zizne zbavil tim, ze podstoupil regresni hypnozu..
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    jasny. oni taky v angicky mluvicich zemich pisou 3.8 misto 3,8 jak jsme zvykli v Cechach, coz jen nekdy matouci.
    medicinu studuju.
    ah..dneska jsem se rozhodoval o cem budu psat tento rok praci, neco jako bakalarku. ted si rikam ze jsem mel dat water intoxication, nejak me ta voda chytla:)
    no nic, uz jsem formular odevzdal, budu psat o prionech.

..taky jsem ted nekde cet o nemoci zvany psychogenic polydipsia - to jsou prave psychiatricky pripady (casto u schizofreniku) kdy ma clovek nutkani neustale pit. A casto pak dochazi k one intoxikaci vodou. zajimavy, tyhle veci..
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    MONKEYMAN: zajímavé - studuješ biologii?

ad galon - tam právě má být, počítám, za 3kou desetinná čárka, čili to odpovídá těm 3,8 l ale zprvu mě to taky zmátlo..
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    _H2O_: jo, tak to uz dava smysl:-)

stejne, galon je fajn slovo. Vylozene vodni. Evokuje onu hmotnou silu vody, jaksi nepostihnutelnou, uz tim ze ruzne zdroje uvadi pro galon ruzne hodnoty.
    A k tomu mi to pripada jako vhodne citoslovce plnohodnotneho a osviceneho lokani. Smeleho, samolibeho lokani. Olbrimiho az megalomanskeho loku.
    mm..galon. galon.
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    LALINA: no jo, to me ale nesmite brat tak vazne, tam slo prave o tu nadsazku schovanou za slovem galon. stejne jako si nemyslim ze nekdo pije destilovanou vodu, nepredpokladam, ze do sebe nekdo kope tekutiny po galonech:)
    kazdopadne U.S. wet gallon se mi libi, docela by me zajimalo kde se takovahle jednotka pouziva..vypada vskutku uzitecne. napr. spotreba vody celkove populace slonu africkych za jedno desetileti by mozna i na jeden takej americkej galon mela.

_H2O_: No, k hypertenzi po pozreni velkyho mnozstvi soli dojde, ale to ani tak neni rozhodujici, pri intoxikaci vodou jde spis o to navratit hodnoty soli v plasme na isotonickou hodnotu, tak aby se zabranilo pokracujimu edemu, praskani bunecnych membran a aby elektricke potencialy nebyly naruseny - obzvlast dulezity pro mozek.
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    omlouvám se za mystifikaci: U.S. wet galon = 3, 785 411 784 litru ...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Galony sou ruzny, od 3.5 do peti litru zhruba;)
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    mně taky galon evokuje přinejmenšim sud :)
    předpokládám, že kolega neměl na mysli U.S. wet galon = 3785 411 784 litrů ... někde se uvádí 1,1 l, jinde 3, 8 l...
    LALINA
    LALINA --- ---
    a kolik je vlastne glon, ja myslela ze uplne hodne moc...vic nez pet litrů třebas
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    MONKEYMAN: to bylo spíš nevědomky dvojsmyslný, jen já to pochopil tak, že vypitim několika galonů vody dojde vlastně k pozření několika lžic soli..
    (mělo by tim asi i dojít k hypertenzi? sůl je zodpovědná za tlak, ne?)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PALEONTOLOG: pri půstu piju "půstový čaj" prodavaji v nejaky esotrafice... co v tom je nevim, ale ma to podporovat cistení... zato xpritel kdyz se ocistoval po jpginsku, pil desne moc vody a podle toho, jak se pak chova., bych klidne rekla, že se priotrávil .-)) ale to asi nebylo tou vodou .-))
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    LILY: taky ja to myslel predevsim jako vtip nez cokoli jinyho, nepredpokladam ze ve skutecnem svete kdokoli pije destilku:-)
    ale teoreticky se takova intoxikace vodou muze stat i po normalni vode. Stava se to treba po ruznych "water driking contests" kde lidi soutezi kdo vypije nejvic...
    nebo u bezcu maratonu, kteri se dehydrovani napijou velkeho mnozstvi nejadnou..

_H2O_: no jo, moje vyjadrovaci schopnosti cestinarsky uz taky nejak pokulhavaj:-)
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    MONKEYMAN: heuréka! teď již chápu, když jsem si to přečetl znova.."pozřete" bylo míněno jako rozkazovací způsob, ne oznamovací :) (jasně, antidotum - protilátka)
    LILY
    LILY --- ---
    MONKEYMAN: Noo, ale o destilce jsi ses ted zminil ty, bo se mylim? Ja mela na mysli pitnou vodu (nebo pi-vodu nebo diamantovou....ale ne destilku). Nam na farmacii rikali, ze az budem v lekarne, tak at destilku nepijem vubec. Je fakt, ze nekdo z toho vari caj, lec to uz je neco malinko jineho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam