• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    E2E4:
    XCHAOS:
    ok..
    venku je hezky...mam volno...klicky od 2.3 turbo v kapse...tak cau a peak oilu zdar :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: zatímco ty na základě zhruba stejných vstupních dat dáváš přednost "pštrosí strategii" ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: ale to je úplný omyl... ostatní jsou tady katastrofisté, zatímco já jsem utopický optimista (na základě stejných vstupních dat)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PACHATEL: XCHAOS je liberální utopista :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: myslím že ta zelenina a ovce nejsou dobře škálovatelné (málo orné půdy) ..

ale investovat poslední ropu do výroby umělinového svetru a pak snížit teplotu v bytech v zimě se prostě vyplatí :)

BTW v Americe zásadně suší prádlo v sušičkách. Jeden člověk katastrofistům doporučil poslední vynález - Solar clothes dryer lite - v Evropě známý pod názvem sušák..

Prostě, možnosti tu jsou (BTW včera jsem byl na Načevě, nekecám :).
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    XCHAOS: No ja myslim ze tu plytvas inteligenci na futurologii :) nic ve zlem.....no a dam si opatrny unboocek....zavani mi to tu socialnim inzenyrstvim :(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: jednoduše.... peak gas nikdo nepředpovídá dříve, než za 10-15 let. samozřejmě se přiblíží i těmi přestavbami aut na CNG.. ale nikdo není dnes schopen říct, jak moc se přiblíží.

pokud na CNG přestavíš nějaká malá městská autíčka, vystačíš s CNG klidně 20 let.
    pokud přestavíš spíše všechna SUV, vystačíš jen 10 let. nedokážu být úplně přesným prorokem toho, jak moc jsou lidi blbí: naprostá většina dopravy je dnes lifestylového a sociálně-statutového charakteru - a není potřebná pro bezprostřední přežití.

pokud by na CNG jezdily jen malé dodávky, kterými vientamci dovážejí potraviny do svých večerek v Praze, tak s plynem vystačíme ještě HODNĚ dlouho - problém není v tom, že by takové schéma nemohlo fungovat, že by došel plyn i pro tyhle dodávky - problém je v tom, že by se DNES lidi unudili k smrti, v takovémhle systému. jak se s tím poperou zítra - to říct nedokážu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOG23: v podstatě říkám, že nevím. pouze kopu za tým "možnosti tu jsou". letos jsem si už odpracoval několik hodin kydání kompostů na rodinné bio-chatě u Prahy (která je v dosahu 2h jízdy nákladním kolem od centra Prahy, BTW :-), vloni na podzim jsem zase pásl ovce (a díky tomu vím, že cena vlny je nyní tak nízká, že za ostříhání stád chovaných pro dotované spásání různých luk a přírodních rezervací majitelé div nemusí ještě platit...).

z toho vyplývá, že peak-oil např. otevírá pro mě příležitost zásobovat vás bramborami, mrkví a cuketami, které budu přímo na trh vozit na nákladním kolem... až se civilizace zhroutí :-) a nebo perfektní podnikatelská příležitost může být třeba i prodávat lidem v nedostatečně vytápěných bytech vlněné houně a svetry...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GOG23: tak tak..

Improvizace v průseru hybným motorem veškerého pokroku člověčenstva jest.-- Ivo Šír
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    teda spis hnedi, cerna uz je zabrana
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    ad "problém řešení peak oil to odsouvá o cca 10-15 let" (odkud sme tech 10 az 15 let vycucali?)

no ja jen doufam ze k zadnemu organizovanemu reseni nedojde, staci ze tu mame zelenymi vyfabulovane "oteplovani", tak snad neprijdou jeste nejaci cerni s peakoilem
    GOG23
    GOG23 --- ---
    XCHAOS: tohle prostě nemůžeš vědět :-)

A na nějaký varování se ti stejně každej vysere.
    Dokud si člověk nenatluče hubu sám tak se hol nepoučí :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOG23: je to dílem self-fullfilling propaganda, dílem vtip, dílem snaha dodat optimismus malověrným.

(ve skutečnosti se protlučou asi i hypotékáři... ale budoucnost stejně patří svérázným druhům sociálních nepokojů... jako byl třeba ten protest proti 50ce na magistrále, apod..... samozřejmě z růstu cen pohonných hmot budou obviňování enviromentalisté, a pár evropských státečků postižených "finanční krizí" (rozuměj: nikdo jejich vlastní předměstkým hypotékářům už nebude ochoten prodat ropu na dluh) sklouzne k nějakým druhům fašistické diktatury (pod vedením takových, jako je tady ITCHY, apod.)

samozřejmě to nepůjde vše hladce: ale já stejně hledím do budoucna s optimismem... a věřím, že peak oil nebude návrat do 18. století. máme tisíce nových postupů, jak využívat energii obnovitelných zdrojů efektivněji, než ji měla pre-industriální civilizace. industriální civilizace fosilních paliv byla přechodná fáze, kterou bylo nutné projít pro "kvantový skok na vyšší úroveň"... ale kromě skeptických rejpalů tomu skoku až tolik nebrání...
    GOG23
    GOG23 --- ---
    XCHAOS: tohle už je věštění budoucnosti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: je to obrovská šance, kteří dokáží samostatně přemýšlet a vytvořit si vlastní vizi vlastního budoucího života, nezávislou na mainstreamových médiích.

pochopitelně... lidi kteří si pořídí hypotékové bydlení 50 km od Prahy a k tomu dvoutunovou limuzínu se kterou potřebují jezdit každý den do nějaké nesmyslné práce, postavené na osobní fyzickém vlezdoprdelismu vůči šéfovi - tak ti nemohou říct, že jsme je nevarovali... podobný lifestyle bude asi stěží "trvale udržitelný" i po peak oilu.

ale jinak nebude žádný hladomor a hromadné vymírání... a lidé, kteří se dokáží včas přeorientovat na alternativní způsoby přemýšlení nebo si ehm, ***SPAM pořídí webhosting či serverhousing u Arachne Labs / SPOJET.NET :-) SPAM*** budou spaseni a Web je ochrání od všeho hříšného :-) (a možná se dokonce budou moci hedgeovat proti sukúku, jak by pravil klasik)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tak tohle už je vyslovenej flejm. já hlásám poměrně hladkou substituci ropných paliv např. v dopravě za CNG - což je zřejmě ještě snadnější a perspektivnější, než jsem si myslel. problém řešení peak oil to odsouvá o cca 10-15 let - takže žádný katastrofismu.
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    Ale jako oddechova zabava dobry, jen Vsoukolohlor ma ty prispevky zbytecne dlouhy, to nectu.
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    Me nejak unika smysl tohodle klubu.
    Dejme tomu ze se tu doberete k tomu kdy bude PEAK OIL -nedoberete, i kdyby ano, TAK CO?
    I kdyby byl uz ted - ptam se - KURVA A CO JAKO?

Mam si vzit nozik, prodat auto a odejit se zakopat do zemljanky do hor? Psat do vsech auditorii at o tom vsichni vedi ze bude ...eee...co vlastne? Ja to proste nechapu..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak ještě jinak
    I KDYBY PEAK OIL NASTAL ZITRA
    ty s tím tak jak tak nic neuděláš, jiné zdroje nezařídíš ani nevyčaruješ ze vzduchu, už vůbec nic nezmůžeš nějakou byrokratickou zvůlí a násiným šetřením,takže ti nezbyde než plakat a lkát na lidstvem odsouzeným asi k zániku.
    ZAS A ZNOVU až prostě začne docházet ropa,tzn její cena bude příliš růst přejde se TRŽNĚ minimálně v dopravě na zemní plyn, až dojde zemní plyn řešit nehodlám, to by ses mohl dostat do stadia až dojde pitná voda....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: tuhle pí*** tu nikdo netvrdí....
    vy ale tvrdíte už umírám
    měl bych si hodně rychle obstarat hrob
    resp.
    umřu zítra
    když nevyjde - tak pozítří
    atd

já tvrdím ano jednou umřu ale nebude to nejspíš teď z hlediska pravděpodobnosti a teď to řešit nebudu,naopak ty nic jiného než svoji smrt řešit nehodláš...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam