• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: ano množit se mají pouze alternativci.Mě by jinak zajímalo kde berou tito lidé drzost kritizovat konzumní způsob života ,za bušení do klávesnice kompu a pastování nesmyslů na nYX-no schíza jak prase...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MESK: no co teprv ostatním, jakou půdu jim připravuje když zplodil jen další žrouty omezených zdrojů?

    rozmnožovat by se měli asi jen ti, kteří ví, že konzum a nárůst populace je špatný.. kde jsem to jen už slyšel? někteří rovnější? :)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BIDAK: dobrovolná je v pořádku, bavíme se o povinné,aneb důsledek jest do budoucna plánované vymírání populace, což se děje v číně
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ITCHY: A co antikoncepce? To je jako sterilizace. Taky špatná, co?

    Já bych s tebou v něčem i souhlasil, ale tím jak jsi vyskočil jak čertík ze škatulky jsi ze sebe, promiň, udělal totálního vola.
    MESK
    MESK --- ---
    ITCHY: me je zas s podivem, ze clovek, kterej ma deti, jim pripravuje takovou zivnou pudu jako ty. zaslepenost konzumem nas privedla na pokraj prudkyho svahu, ale zatim jsme na vrcholku a za horizont jeste neni videt, tak proc neco resit, ze.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: LOL,jo je to tou ropu, nikoliv tohou po svobodě ,konzumu a lepší životním úrovni
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    MESK: spíš je smutný že člověk kristových let má názor jak 18 letý teenager..holt esli to nebude tim že já mám ženu, děti a nesu za ně zodpovědnost, a u rodičů už do 20 nebydlím....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: viz mé nedávné tvrzení že totalitní režim drancuje hůř a rychleji,aneb kdo viděl kyselé deště a mosteckou uhelnou za soudruhů ví své, stát se s nikým ne**, zájem byl suroviny, nějaké děti země a občanská hnutí neexistovala
    aneb typická diagnóza později narozewných, nezná, nezažil a nepamatuje...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: cos měl z dějepisu ty bambulo?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: tys tam byl, tys tu efektivitu viděl???
    čína je země která má do mé představy svobodné a demokratické společnosti hodně daleko, naopak co se svobody v kapitalistickém duchu týká je jí tam až až,zdechnout hlady tě strana klidně nechá
    MESK
    MESK --- ---
    ITCHY: tak to je smutny, ze na tom budu uz za 6 let tak spatne
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: ale hlavně, jak bys nařídil omezení konzumu? Ostatně za komunismu jsme tu měli konzum poměrně dost omezený.. Řekl bych, že k drancování přírody a zabíjení tu docházelo mnohem víc než na Západě.. A pak lid, v touze po konzumu, komunismus svrhl.. (Nebo to bylo tím že Rusku docházela ropa a chtělo si jí nechat pro sebe? Už se nepamatuju. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: no, otázka je, zda je příčinou toho všeho konzum. u Hitlera a Stalina to je trochu jednoznačnější, nebo ti mám argumentovat, jak chtěli němci v jejich krásně trvale udržitelné hyperinflaci konzum a tak si zvolili Hitlera? :)

    Kromě toho, ehm, podívej se na nějaké statistiky, třeba střední délky života nebo kojenecké úmrtnosti v rozvojových zemích.. Chm..?
    DIOD
    DIOD --- ---
    E2E4: Za konzumem je možná víc mrtvých než za Stalinem a hitlerem dohromady. Jenom v Iráku následkem americké invaze umřelo statisíce civilistů, mezní odhady se blíží k milionu, a to nebyla jediná válka za záchranu amerického (a našeho konzumu). Mrtvé, které zabil konzum neuvidíš, protože bídu, otrockou práci a devastaci prostředí jsme se naučili vyvážet do částí světa, které se nedokážou bránit.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: to říkají peakaři už asi 20 let.. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: jasně, v tom může být problém, a máš nějakou záruku, že v tom problém skutečně je, nebo že nejsou problémy, které jsou důležitější?
    DIOD
    DIOD --- ---
    XCHAOS: Musíš pár let počkat ;-) Stačí se podívat na Evropu, umírající dinosauři se už kácejí a každý se může přetrhnout, aby včas uskočil.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: no pěkný, já bych zase chtěl mír a lásku..

    ale vážně, jak si bys toho chtěl dosáhnout? nařídíš omezení konzumu? A začneš u sebe? (Pochybuju, že za třeba posledních 5 let nekonzumuješ víc a nespotřebováváš víc energie.)

    Ono to trochu totalitou zavání (mají mít lidi v rámci své svobody právo chtít a dělat věci, které někdo nepovažuje za rotumné?).. Za Hitlerem a Stalinem jsou skutečně mrtví, v reálném čase, zatímco za reklamou a konzumem.. Nic. Můžeš říkat že zatím nic, ale přecijen lepší Hitler v hrsti než apokalypsa na střeše. :)

    A až apokalypsa nastane, budeš tvrdit, že to bylo reklamou lifestylovejma časopisam, zatímco komunisti budou tvrdit že to bylo nadvládou kapitálu, zelený ignorováním ozónové díry ne škrtnout kyselými dešti ne škrtnou kácením deštného pralesa ne škrtnout emisema CO2.. Euroskeptici EU, Američani že islámem, Paroubek že Topolánkem, církev že mravním úpadkem, Google že pomalým rozvojem Internetu, Opensource že Microsoftem.. :)

    MESK: just whinning?
    DIOD
    DIOD --- ---
    Čína například dokázala zastavit svou populační explozi tvrdými, centrálně nařízenými regulačními opatřeními.

    To sice odporuje našemu dogmatu o zachování iluzi osobní svobody, ale je fakt, že se jim to na rozdíl od Indie nebo Afriky podařilo. Jsou efektivnější (v tom novém slova smyslu) i v mnoha dalších oblastech a já osobně věřím, že do světa omezených zdrojů bude jejich model více životaschopný.

    Existuje studie dávající do souvislosti vztah mezi dostupností a cenou energie v daném systému a mírou osobní svobody jednotlivce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: genocida je, když ty lidi pozabíjíš. ne když jim rozdáš kondomy a vychováš je mít max. tak 1 nebo 2 děti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no já si to prostě nemyslím no, to je celé. (a dovoluji si obecně občas na některé otázky mít odlišný názor, než noviny...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam