• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: tohle je strašný zkrat, tahle argumentace.

    jistě, že v Mezopotámii po vynálezu zavlažování nebo v Řecku po vynálezu stavby velkých dřevěných lodí se měli lépe, než předtím lovci mamutů. a byli bohatší. ale problém byl v tom, že v Mezopotámii se jim pak zasolila půda a v Řecku nastal (už v době Platóna) peak strom.

    většina dávných náboženských mýtů je vlastně převyprávěním přísloví "tak dlouho se chodí se džbánem do lesa pro vodu, až se z lesa začne ozývat utržené ucho".
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    E2E4: zacni u sebe...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: ani ne, spíš zkus přemýšlet i trochu jinak..
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    E2E4:

    vzdavam se. vyhral si. spokojen?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: zavedením vágního (co všechno do EROEI počítat?) nesmyslu do něčeho čemu nerozumíš se nezorientuješ :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - Vanadová redoxová baterie
    http://www.teckacz.cz/index.php?clanekid=800
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    E2E4:

    prave ze pro lajka, ktery se nedokaze orientovat ve vsech dotacich, clech, danovych ulevach a jinych deformací, EROI podava dobrou informaci o vhodnosti daneho zpusobu produkce energie.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ITCHY:

    ja to netvrdim to sis Ty vycucal z puchejre na noze ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: Zajímavé je, že bohatší část společnosti (tj vše mimo lůzu) užívala ropy již za http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_petroleum#Early_history užívala spalování ropných produktů (i jejich využití v medicíně) již od dob starých Peršanů, zatímco chudina svítila svíčkami. Možná je problém, že je dneska ve vyspělých zemích moc bohatých, a ideálem je se vrátit k chudobě a prostotě.. Něco jako Sv.František. Ten ale šel příkladem sám.. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: jj a před rokem 1850 (destilace petroleje, začátek využití ropy) existovala jen harmonická přírodní trvale udržitelná biospolečnost založená na lovu velryb za účelem získávání biooleje do biolampiček.. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: no, ale to není nijak zajímavé za peníze můžeš získat ledacos a za ledacos můžeš získat peníze.. stačí najít někoho, kdo bude ochotný s tebou tuhle směnu (dobrovolně) udělat v nějakém množství a v nějaké ceně.. tohle popisuje mikroekonomie, a je asi nesmyslné používat jiný pojmový aparát, který tu na místě vymyslíme ..

    RAGNAROK: Výborně, ergo, EROEI je nesmyslné uvažovat, vystačíme si s cenou jako horním limitem např. při posuzování "vyplatí se těžit ropu za takových a takových podmínek" ?

    Absurdní počítání energie vede až k takovým vtipnostem jako je porovnávání kolik joulů spálí traktor když jezdí po poli s joulama který z toho získá člověk když tu na živiny pro člověka chudou zeleninu okrájí osmaží a sní :)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    RAGNAROK: chyba v úvaze, eroei netvoří výslednou cenu na trhu...
    öpět odkaz na středoškolskou ekonomii
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: tz to stále nechápeš, cena je dána jednoznačně spotřebou ropy, nic jiného není neexistuje a nic jiného cenu neovlivňuje
    prostě vycházím z předpokladu že riopa není nebo stojí gallon 5000 usd, ergo neexistuje jiné řešení než návrat k bičům a volským potahům
    zdejší osazenstvo buď nemá ani technické ani ekonomicmké minimum pro vedení smysluplné debaty-někdy dokonce ani ten selský rozum,nebo záměrně ignoruje vše ostatní protože to bourá představu budopucnosti co rurální společnosti založené na harmonii člověka s přírodou a pastvou koz,ale zároveň v prostředí globální komunikační vesnice a vysokého technologického know how
    to že vyspělé technologie a pouze a jen rurální život jsou věci v kontrastu a nemohou fungovat záměrně ignorují...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: Myslíš peak šipka? :)

    ← ↑ → ↓ ↔ ↕ ↖ ↗ ↘ ↙ ↚ ↛ ↜ ↝ ↞ ↟ ↠ ↡ ↢ ↣ ↤ ↥ ↦ ↧ ↨ ↩ ↪ ↫ ↬ ↭ ↮ ↯ ↰ ↱ ↲ ↳ ↴ ↵ ↶ ↷ ↸ ↹ ↺ ↻ ↼ ↽ ⇀ ⇁ ⇂ ⇃ ⇄ ⇅ ⇆ ⇇ ⇈ ⇉ ⇊ ⇍ ⇎ ⇏ ⇐ ⇑ ⇒ ⇓ ⇔ ⇕ ⇖ ⇗ ⇘ ⇙ ⇚ ⇛ ⇜ ⇝ ⇞ ⇟ ⇠ ⇡ ⇢ ⇣ ⇤ ⇥ ⇦ ⇧ ⇨ ⇩ ⇪ . . .
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: nepřekvapuje mě že to nepochopil, zde je prostě myšlenka trvale udržitelného čehokoliv nade vše..
    to že tímto přístupem to znamená pouze a jen trvale udržitelnou stagnaci, přičemž stagnace vždy vede posléze k zániku nemá cenu řešit...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:
    no tak to samozrejme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: např. pokud ropu těžíš jako surovinu a ne jako palivo/zdroj energie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - Vhodně navržená letadla by mohla spotřebovávat až o 70% méně paliva
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=994
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    E2E4:

    nedokazu si predstavit proc investovat jednotku energie za ucelem ziskani mene nez jednotky energie. Spis pokud se nevyplati produkce energie hlediska EROI nevyplati se to tuplem po zapocitani vsech primych a neprimych nakladu.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    E2E4:

    ty sipky znazornuji jen vzjemny vztah (jednoduchy nyx neumoznuje): premenou energie muzu ziskat penize a za penize energi. Mel jsem jen podnikovou ekonomiku (nakladovy krivky, investice, analyza atp.) takze nevim, jestli me to kvalifikuje. Jo a vim ze jsou lidi z VSE na to haklivy: ekonomika vs ekonomie. Me zajima ten pramen poptavky po vecech a sluzbach zbytnych pro zivot.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam