• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ale v principu, co je ti do jejich jízdy do práce o do eroei cizí firmy??? Jakým právem bude nutit někoho do vylopšování eroei, které pro něj nemusí být vůbec důležité, protože nergetické vstupy jsou pro něj marginálie vzhledem k marži...aneb onen luis vutton.
    Co je ti do toho??????
    Velký bratr bude máít další buzersystém a nástroj jak ztrpčovat soukromým subjektům život.Proč???? Nač???
    Jelikkož neděláš v průmyslu a stejhně jako marx si zřejmě průymslový podnik nikdy zevnitčř neviděl plkáš kraviny.Tlaky na snižování energetických vstupů jsou i bez dalšího buzersystému,aneb zařizuje si je trh sám.Ale jen tam KDE MAJÍ SMYSL.

    JINAK:Příklad ZHOVADILOSTI JMÉNEM ZÁKAZ ŽÁROVEK..neb Eu a stupidita úředníků
    vyměnil náš podnik žárovky na wcm,tedy nepravidelně spínané elektrické zdroje za úsporné rtuťové..
    výsledek se dal čekat žárovka odešla po 1,4kw hodině, vzhledem k pořizovací ceně mě tedy 1kw hodina vyšla na 180kč,nepočítám ekologickou likvidaci nebezpečného odpadu-rtuť.
    Tzn podnik státla 1kw 180kč na ceně žárovky a npár korun na ceně elektrické energie
    původní 40w žárovka by vydržela MINIMÁLNÉ 10dxdéle při 3xvětší spotřebě..nemusíš být matematik abys zjistil co se vyplatí víc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ne. to, jestli zaměstnance do práce jezdí tramvají nebo hummerem, to se do EROEI nezapočítává (i když E2E4 toto odmítá uznat)

    já jsem liberál, a bohatě mi stačí, když pravidla hry ve společnosti a na trhu (a neříkejte, že DNES žijeme ve společnosti kde žádná pravidla hry definována nejsou !) budou nastaveny tak, že si zaměstnanci společností těžících ropu se špatným EROEI prostě nebudou moci dovolit tím hummerem jezdit. větších regulací si nežádám :-) co je ekologické, bývá často i ekonomické (aneb ty úřední regulace když ignorují ekonomický aspekt, tak právě pak vedou k tomu, že někdo dostane zhůry eko-grant, za který si pak koupí toho hummera a palivo do něj :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lotus Goes Green with Hemp Car | Natural Environment Blog
    http://www.natural-environment.com/blog/2008/07/10/lotus-goes-green-with-hemp-car/
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: prostě až budeš kupovat třeba kabelku luis vutton za 50k, tak aby sis uv2domil,ta stojí 50k páč a poněvádž majitelé firmy jezdí do práce hummerama a zaměstnanci ofroutama, a víš co takový hummer a ofrout sežere ropy?:-)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: hehe, nic cenotvornějšího a poptávlytvornějšího než ropa není, to už bys měl vzhledem k tomuto fóru vědět:-)))
    je jen ropa a cenu na trhu určuje jen spotřeba a cena ropy, tak tady nemystifikuj neinformované...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: Tak on to je všeobecně problém peak oilu (ať se vrátíme k tématu tohoto fóra :) - prostě se prohlásí ropa za základ všeho.. Jistě je velmi důležitá, ale stejně tak je 1000 dalších věcí které jsou podobně důležité, a navíc ta civilizace funguje v kombinaci všech těchdle věcí..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    ALMAD: blbneš??
    procesor není z ropy,takže je to low energy výroba.xchaos totiž za jediný možná energetický vstupo počítá ropné zdroje, zbytek je irelevantní
    a navíc počítač je na výrobu samozřejmě nízkoenergetický,tam není žádné želetzo, žáídná doprava,žádná kompletace, žádné sofistikované výrobní linky,plně automatizované a hlavně klimatizované a sterilní prostředí..to tam naběhnou báby s hadrama, nikoliv automatická klimatice a výkonné filtry:-)))
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Doprava ano, ale co výroba? Kolik to spotřebuje materiálu, kolik je potřeba zrojů na získání těch materiálů?

    Co mám pocit, tak na vyrobení mikroprocesoru toho nepotřebuješ málo...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: to ale vůbec není odpověď na zdroje na vývoj, výrobu a údržbu počítačů a podobných digitálních technologií a software..

    ta totiž potřebuje vyspělou západní civilizaci s její ekonomicku základnou (včetně tankerů, asi :), ani v sovětském bloku, který byl téměř stejný, se jim to nedařilo tolik.. (a navíc se tam zdroje drancovaly ještě bezskrupulózněji než na západě)..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: ok to byla tady taková odbočka stranou, před několika stovkami příspěvků, už bych se k tomu nerad vracel. zůstaňme prosím u těch počítačem řízených plachetnic :-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Můžeš mi vysvětlit, čistě teoreticky, k čemu by jako měla bejt volskýmu spřežení GPS? Při rychlosti pohybu průměrnýho vola s vozejkem se stejně bude schopný pohybovat jen na tak malým prostoru, že tam bude vozka za pár měsíců znát každej šutr...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lotus nabídne extendér čili rozšiřovač dojezdu | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/lotus-nabidne-extender-cili-rozsirovac-dojezdu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: kde píšu o kamenných solárních letadlech ?? a ne všechno co píšu je vtip. GPS volské spřežení lze od GPS navigovaného oplachtěného létajícího člunu myslím rozlišit celkem spolehlivě (a popravdě, i to volské spřežení není úplný nesmysl, ale samozřejmě by to mělo spíš lokální a okrajový význam.. zatímco plachetnice se podle mě stanou mainstreamem)

    E2E4: sorry - ale tvrdit, že počítače jsou závislé na přepravě ropy zámořskými tankery, je fakt nesmysl. počítače jsou sice materiálově a energeticky náročné - ale montují se poměrně decentralizovaně s malých a velmi lehkých součástek, velice nenáročných na přepravu.
    za cenu přepravy jednoho 2t vážícího auto přepravíš třeba 1000 2kg vážících notebooků. a logicky: třeba 1000 notebooků na 1000 obyvatel povede k daleko větší životní úrovni a spokojenosti, než 1 auto na 1000 obyvatel, když to dovedeš do důsledků...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: to ale vůbec není odpověď na zdroje na vývoj, výrobu a údržbu počítačů a podobných digitálních technologií a software..

    Namísto toho napíšeš něco jiného a nesmyslného a smícháš to se svou původní tezí..

    To bych rovnou mohl říci, že budoucnost je v GPS z pazourku, a pak teprv nastane peak pazourek. :)
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    Az to nekdo s funkci zacne prosazovat jako spasu civilizace tak uz se bavit nebudu
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    XCHAOS: nahodou ja to ctu a u kamennych solarnich letadel a GPS oslu se moc dobre bavim :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ale dnešní společnost se tam kde je dostala kdysi zejména díky zpracování pazourku - a sám poukazuješ na to, že se "peak pazourek" vůbec nekonal.

    ropa je prostě technologie doby kamenné a bude nahrazena něčím elegantnějším a vyspělejším ještě dříve, než bude.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tohle je spíše pro osobní přepravu, ty křídlaté čluny nebo různé rychlé trimarany. nákladní doprava si bude realizovaná menšími rychlostmi, s většími úsporami z rozsahu.

    VYHULENY_UFO: jasně.. hlavně že tu mluvím o tom, že by šlo o plachetnice se záložním pohonem. škoda sem něco psát, když to stejně nikdo nečte...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: ale o to nejde - "zdrojů na vývin, výrobu a údržbu těch počítačů?" psal..

    chápeš, to že se počítače vyvinuly do dnešní podoby umožnila vyspělá západní společnost (založená na spalování ropy?)

    .. jako protipříklad si vem východní blok, který spaloval zdrojů stejně ne-li méně a prachsprostou kopii (tj žádný vývoj etc) mikroprocesoru byl schopen udělat jen v té nejvyspělejší zemi s 15-letým zpožděním..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ITCHY: coz bude u rychle kaziciho se zbozi super. hlavne kdyz prestane foukat vitr a nebo zapadne slunce (pokud maji byt ty plachty solarni).
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ano tento obrázek ukazuje harmonii mezi přírodou a technologií, názorně vidíme přeravu 200 000 tun zboží pomocí plachet...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam