E2E4: No, nefér. Dost mimo je především to, že odbíháš od toho, co jsem psal a co jsem ti namítal, a podstrkuješ mi něco, co jsem nepsal (a opakovaně ignoruješ, když tě na to upozorňuji). Já jsem například o bioplynu psal úplně něco jiného, než co mi tady trapně podstrkuješ, takže si to laskavě ještě jednou přečti, když už máš tak strašlivou touhu "argumentovat" a reagovat. Pokud nerozumíš tomu, co píšu, pak není snazší než to přiznat.
E2E4: Co je PO, jsem tu psal několikrát. Pokud si nevzpomínáš, stačí zapátrat. Stejně tak jsem tu psal několikrát, že nevím, zda už z PO došlo, anebo zda k němu dojde tento rok, anebo až za 5 či 10 či 20 let. To budeme s to říci s určitou mírou jistoty až s odstupem a s naprostou jistotou až s velkým časovým odstupem. Jaké bude tempo poklesu těžby je pochopitelně opět otázka. Pokud budeme hovořit o konvenčních zdrojích ropy tak, jak to činí například EIA, tak se domnívám, že je poměrně velká pravděpodobnost, že nastane průběh poklesu, jaký představuje čistá Hubbertova křivka. Je to odhad, pochopitelně. Více k tomu viz ona diskuse, na niž jsem odkazoval. Je to možnost, pro níž hovoří jistá minulá pozorování, ale není to pochopitelně jistota. Do hry vstupuje velké množství neznámých (geo-politická situace, ekonomická situace, poměrně velké nejasnosti o velikosti zásob). K predikcím viz tento nedávný článek, z nějž mimochodem vyplývá, že moc nejsi v obraze, ať si čteš peak oil debunkera, jak chceš.
http://www.theoildrum.com/node/6901 Následky? No, napadají mě naprosto odlišné scénáře. Opět vstupují do hry tytéž neznámé. Ale i známé. Mám je tu všechny popisovat? Asi ne.
"ideologie PO je postavená na nenahraditelnosti a všepotřebnosti ropy - viz např. bludy o ropě v potravinách, takže se zprávy typu "už dneska můžem používat půl ropy co se těží a nezmění se nic podstatného" rozbíjí jejich obraz světa..." - Dílem máš pravdu, tedy co se první části této věty týče, avšak má to své podstatné důvody. U druhé bych poprosil o odkaz, dokud ho nedodáš, zůstává to tvým výmyslem.
Rozhovor s V. Bartuškou: "Všichni lžou, lžou o zásobách, o tom, kolik jsou schopni vytěžit..." :
http://www.ct24.cz/vysilani/2010/06/23/10252839638-210411058080623-20:10-hyde-park-ct24/5/