• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    OMNIHASH: ne to je protože dochází ropa...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    VOREL:
    jeste by bylo uvest zdroj. pastovat data bez zdroje nema smysl. Ja jsem treba takove zdrazeni nepozoroval, coz samozrejme o nicem nevypovida. Navic cena cukru (neni primarni plodina) ktera se nekdy klidne rok pohybuje pod cenou vyroby o nicem nevypovida.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: protože když jsem tu kdysi napsal -argumentujíc právě tím že cena royp je ve výrobku zastoupena minoritně
    tzn sáčko armáni či botky prada nestojí tolik kolik stojí protože majitel má 25 ofroutů a 10 limuzín a na zahradě 2 cisterny na 20 000 l nafty a benzínu dostal jsem od zdejších příznivců ropného armageddonu (nějaký armageddon přeci musí přijít zatrsakr) mínusů jako blech v psově kožuiše
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VOREL: no jo, takhle dopadaj ceny po tom, co si někdo řek, že natištění sto tun novejch stodolarovek je super nápad.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: s takovou sem vůbec nechoď, to totiž zdejší doomsayeři nechtějí slyšet, na světě je jediné co stojí peníze-ropa...
    VOREL
    VOREL --- ---
    bez komentare:

Here’s what’s happened to some key farm commodities so far in 2010…

•Corn: Up 63%
    •Wheat: Up 84%
    •Soybeans: Up 24%
    •Sugar: Up 55%

E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Na ja, von Jenbacher Werke :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: ono se dá snadno předvést:

objem obchodu s ropou: X
    světový HDP (objem obchodu a produkce všeho): Y

Poměr X:Y je malé číslo.

Přitom ta ropa je reálně zaplacená, takže buď na tom někdo strašně prodělává, nebo je ropa ekonomicky vzhledem k ostatním věcem bezvýznamná.. Tolik věcí se udělá, a tak málo peněz se ve srovnání s tím dá za ropu? Jak je to možné?

(Kdo se mnou chce polemizovat, ať si ten poměr X:Y prosím spočítá sám.)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Tohle bude o tobě ne o ropě..

Ty tu nám tu pořád vyčítáš že nemáme "načteno" a myslíš tím "načtenost oildrumu a lidí kteří smýšlejí tak a tak" a všeobecně "nemáte načteny argumenty podporující můj názor"..

To ale není argument. To je jako kdybys mi dokazoval nesmyslnost Svaté inkvizice, a já bych ti říkal že nemáš načtené zápisy z příšlušných koncilů kde se její nutnost zdůvodňuje..

A kromě toho že to není argument, tak to má tendenci lidi naštvat.. Uděláme malý experiment:

hele všoukololhore, máš načtený peak oil debunked?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ekologické bydlení » GE představuje motor J920 a novou technologii plynových motorů
    http://www.ekobydleni.eu/energie/ge-predstavuje-novy-motor-j920-a-novou-technologii-plynovych-motoru
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ale tím jsi přece nic nedokázal.. ani nevyvrátil.. ekonomickou krizi můžeš vysvětlovat peak oilem nebo úpdakem víry v Kršnu (peak háré háré)..

Navíc si uvědom, že argumentuješ zdroji, které jsou a priori nějak zaměřené (vybírají si jen argumenty které podporují jejich teze), a navíc prokazatelně mylné (nic z toho co články na oildum před 1-4 lety předvídaly se prostě nestalo).

VSOUKOLOHLOR: to tu bude pěkný dialog hluchých.. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RIP benzin.
    Radikální změna: Místo benzinu budeme výrazně více tankovat plyn a líh | Ekonomika.iHNed.cz -
    http://ekonomika.ihned.cz/c1-47837900-benzinu-ubyva-z-trhu-nahradi-ho-plyn-a-lih
    VOREL
    VOREL --- ---
    ja jsem si pomerne jisty, ze az se opravdu projevi nedostatek surovin a to nejen ropy :-) v svetove okonomice tak ze si toho vsimneme :-))))))
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    GRENDAL: no hlavně že ty o tom víš..
    nikde jsem netvrdil že to nemělo žáídný vliv, jen jsem ty ignorante(protože ignoruješ co píšu a neumíš číst) a nevím proč to musím pokaždé psát kolem dokola tvrdil že jsou věci které mají daleko větší vliv a jsou prokazatelnější a hamtatelnější než PO o kterém nevíme jestli jsem za nebo před ním a jestli k němu vůbec dojde z důvodů docházejících zásob nebo přechodu na jinou surovinu
    neboli bublina na trhu hypoték měla daleko tragičtější dopad než růst ceny ropy který je zatím dán jak je vidět hlavně spekulací
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    ITCHY: jakych 160$? odkud sis to cislo vycucal? Historicky nejvyssi cena byla okolo 140$ a na na hospodarstvi to nemelo tak velky ucinek protoze to bylo po hodne kratkou dobu. Nad 100$ to bylo jen cca pul roku a rikat, ze to nemelo zadny vliv muze jen nekdo, kdo o tom vubec, ale vubec nic nevi...
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Bravo, konecne si budes moct poradne zadiskutovat!
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tvé retorické umění je obdivuhodné, nicméně v důkazní rovině nepředvádíš nic čím bys svoje názory podpořil
    a 100x opakovaná lež se nestává automaticky pravdou byť ji zabalíš do rádoby erudovaného hávu
    jako domeček z karet se naopak sype většina tvrzení peakoilařů když dojde na tvrdá fakta

mimochodem ANI cena ropy za baral 160usd krizi nevyvolala
    smiř se konečně s tím že cena výrobku marže a náklad nejsou hlavně o ropě jsou možná u některých produktů podtstabné nikoliv hlavní a kdybys měl minimum podnikové ekonomiky věděl bys že nejpalčivějším nákladem je vždy cena práce nikoliv energií a s růstem ceny je komické myslet si že někdy dojde k situaci že nergie bude dražší než práce, to si může myslet pouze naprostý mimoň ,rostoucí cena energií totiž tlačí na inflaci,což vede opětovně ke zdražení práce a smyčka se nám uzavírá...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    OMNIHASH: Fajn.

K načtenosti. Mě se akorát nechce nastokrát opakovat, co jsme tady psali už xkrát. To je hold úděl nově příchozích, anebo těch, kdož trpí špatnou pamětí. Ohledně mé jistotu stran budoucnosti jsem tu například psal o pár příspěvků níže: příliš velká není, ale je to spletitější, přeci jen. Bodem 2. jsem poukazoval na to, že zde u některých převládá pořád dokola přesvědčení, že víceméně rovnoměrná distribuce ropy tak, jak ji známe dnes, bude i do budoucna, což však zdaleka není zaručeno a že tudíž možná budou země, kde ropy bude relativně dostatek, a zároveň, že budou země, kde jí bude poměrně málo. Jinými slovy jsi ve své replice napsal přesně totéž, co si myslím, a nebyl tedy důvod na ni vůbec odpovídat. Čili opět by se vyplatilo lépe číst předchozí a sledovat diskusi. Pokud jsi četl oba rozhovory s Bartuškou, tak ses dočetl mimo jiné i to, že v dohledné době budou pravděpodobně zavřeny některé uhelné elektrárny. Že dostavba Temelína bude proces po mnoha stránkách nesmírně náročný, to snad z rozhovorů též vyplynulo. A stejně tak je asi zjevné, na co pan Bartuška upozorňuje opakovaně. Prostě naše nároky se budou muset výrazně snížit. To, že se vyváží elektřina z Temelína, není argument proti dopadům PO a případné snaze přepojit se na elektromobily a jiné alternativy. Poněvadž tím omezujeme debatu na Českou republiky pouze. Omezení vcelku užitečné. Ale ne tak, aby nám bylo s to odpovědět na otázku, zda si budou jezdit Rakušáci nabíjet své elektromobily k nám. A to se neptám na další země, které nejsou zrovna elektrárenskými velmocemi jakou je ČR.

Occamova břitva je cenný nástroj, protože vědcům výrazně usnadňuje práci. To nepochybně. Ale stejně tak je to pro některé z nich svatá kravka, na níž nelze vztáhnout ruku. Velmi prostou kritiku Occamovy břitvy najdeš například v knize Gregory Batesona - Mysl a příroda (str. 32-35). Bateson, kdybys nebyl v obraze, nebyl přispěvatelem na the oil drum... Z hlediska historiografie bych znovu zmínil toho Maxe Webera. A jenom připomínám, že původně zde tato žiletka byla dána do souvislostí s interpretací, respektive spíše hledáním příčin ekonomické krize.

Že má Nicole Foss názory, jež kognitivně nesouzní s tvými, je zajímavé zjištění, avšak co do argumentační hodnoty vesměs nicotné. Rozhovor není úplně tím nejvhodnějším čtivem, neboť v rozhovoru vyjadřuje názory, které má podložené svými analytickými články. K těm je třeba se obracet a ty je třeba studovat, kritizovat, napadat, etc. Těším se na to.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VSOUKOLOHLOR: mě se líbí ta tvoje jistota, co se stane v budoucnosti. Že radši nepracuješ jako poradce pro vládu nebo neinvestuješ miliardy na burze, místo diskuzí na nyxu.
    Dále ondivuju, že si schopen u sepsat půlstránkovou reakci na můj příspěvek, kde na 99% prostoru dokazuješ svojí načtenost, ale argumentů si použil všehovšudy nula. Hlavně že víš, co si mám všecko načíst, abych s tebou mohl vést debatu na úrovni a jentak mimochodem mi vytknul, co všechno neovládám. Bod 2 je reakce na tvůj předchozí příspvěek, kterj neměl moc spojitost s ničím, na cos reagoval ty. Sorry, ale do hlavy ti nevidím, a pkud si tím myslel něco jinýho, tak ses nevyjádřil srozumitelně.

Baťuška - zajímavý rozhovor, ale opět nevím, jak se to týká tématu, co se týče týhle debaty, tak tam nezazněla jediná informace, která by se tu neomlela už několikrát -vyvážíme 25% energie, spotřeba pomalu roste a proto se dostaví Temelín - co víc bys chtěl slyšet? Že je málo uhlí? Je málo uhlí...

Occamova břitva není středověký brousítko, ale poměrně zásadní nástroj, který se ve vědě dodneška uplatňuje. Předpokládám, že o tom na oildrumu nepsali.
    Nicol Foss - přečetl sem jeden rozhovor a stačilo, až se budu chtít připravovat na život po apokalypse, bude to dobrá příručka, od tý doby pěkný sci-fi.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    P.S.: Jen upozorňuji, že kolegy E2E4 a ITCHY jsem si dal do listu nežádoucích. Prvního proto, že z většiny neusiluje o diskusi (byť některého jeho argumenty váhu mají, musí se nechat), o čemž svědčí jeho opakované argumentační fauly v podobě strašáka ( http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man ). Kolega ITCHY pro změnu neovládá schopnost logického vyvozování, chronicky a notoricky překrucuje něčí výroky. Na uvádění jednoho jak druhého na pravou míru nemám čas ani chuť (byť to v některých případech může být na škodu). To jen, kdyby měl někdo pocit, že někoho eventuelně ignoruji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam