• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: vyjímečně zcela správě-což je u ekonomických pohledů na věc u tebe docela vzácností....
    ano růst cen potravin může znamenat i stoupající poptávku po potravinách
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LOPIK: nedají se uhlovodíky v asfaltu krakovat?? a dokážu si představit i spalovací motor / kotel na asfalt :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: K asfaltu tolik, že ho předně dnes můžeme poměrně dobře recyklovat.

XCHAOS: Tohle se ti moc nepovedlo. Občas se z pozice "vznešeného klerika hovořícího na téma lidské rozmnožování" podaří i vcelku přínosný příspěvek. Ale vynášet takové generálky o čemsi, o čem mnoho nevíš, výsledek je zjevný: nepodařilo se. Abych tedy parafrázoval jednoho klasika: "Ale chyb se dopouštíš i ty." Co se mě týče, dost dobře nerozumím, co má například chemie či fyzika říci k realitě jazyka, řeči a lidského dorozumívání.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ono u toho asfaltu jde taky trošku o to, že se s tim nic jinýho nedá moc dělat a v rafineriích ho zbyde vždycky dost..
    VOREL
    VOREL --- ---
    E2E4: v roce 1930 jsem vladl svym poddanym v Rumunskych Karpatech. Neresil jsem Ameriku.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: když jsme u té argumentace, ty zase vůbec nezohledňuješ jakékoliv konstanty. princip funguje, a tedy je správné ho použít, bez ohledu na to, jak je jeho efekt silný, ať už absolutně nebo relativně..

A bereš za bernou minci ideoligcky zabarvené zdroje - viz např. Bursík a pálení potravin, že je to jenom pár procent polí, hahaha. Bursík měl všechny dobré důvody o tom lhát a zkreslovat, a taky to dělal..

A třeba s těma silnicema, pěkná idea, znamenalo by to celkové snížení o prdík, někde jsem četl a sem jsem posílal..

A o tom že v USA se celých deset (!!!) procent jejich obří spotřeby ropy spotřebuje na road pavement - mostly asphalt.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOREL: mimochodem, kdes byl v roce 1930 ? co bys říkal tenkrát?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: přesně tak, s půdou je to reálnější navíc se jí dost spotřebuje na boj s Globálním Oteplováním .. Prostě hladověním k trvale udržitelnému rozvoji.

O omezení počtu obyvatel hovoří kdekdo .. Mimochodem jestli je něco postaveno na neudržitelném trvalém růstu, tak je to důchodový systém - musíš mít 2 děti abys uživil 1 důchodce, což vede k exonenciále, a nebo k těžkým problémům jako má Čína s politikou 1 dítěte..

Ekonomie není doktrína, poměrně přesně ví v jakých ohldech je nepřesná a nereálná..

HDP je samozřejmě číslo které toho zas tolik nevystihuje, o čemž se ví. výhodou je, že se dá reálně měřit, čísla která toho vystihují více se zase dají lépe vycucávat z prstu. :) Klidně mi vymysli alternativu k HDP, nemysli si že se o to nikdo nikdy nesnažil.. :)

Ale HDP - dá se sledovat v porovnání a na to je užitečné, nějakou vypovídací schopnost má - HDP Bangladéše je mnohem menší než USA, a s jejich HDP je to podobné..
    VOREL
    VOREL --- ---
    XCHAOS: ja jsem jednoduchym, ale penize jsou krvi nasi ekonomiky diky niz zereme, pijeme, jezdime a ted kecame, az zkolabuje budeme rozvrkoceni
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOREL: kolabuje pouze určitý dílčí layer (finanční systém), který byl nahrazený něčím efektivnějším (například Internet jako celek).

současně je možné, že těžba ropy klesá i proto, že lidé nejsou přesvědčeni ,že je rozumné dále investovat do toho, aby se jí těžilo více a více rychleji a rychleji: pokles sám může být příznakem sebe-opravných tendencí v systému...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ovšem ještě můj komentář: asfalt je současně odpad z rafinérií - takže je to celé spíš o tom, že až ropa dojde, tak se prostě i v tomto případě obejdeme bez ní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: Silnice a dálnice z pískovce by zvýšily odrazivost těchto ploch ve městech asi o 20%. To by znamenalo snížení teploty ve městech asi o 2 až 3 stupně. Zároveň zvyšují v noci viditelnost. Využití tohoto typu silnic by zároveň znamenalo významné snížení spotřeby ropy, a tedy i emisí oxidu uhličitého.

Pro srovnání, na stavbu silničního systému v Jižní Koreji jehož délka je 86 990 km bylo spotřebováno podle odhadů asi 28 000 000 barelů surové ropy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ekologické bydlení » Silnice budoucnosti? Biologicky tvrzený pískovec místo asfaltu
    http://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/silnice-budoucnosti-biologicky-tvrzeny-piskovec-misto-asfaltu
    VOREL
    VOREL --- ---
    XCHAOS: hele muzeme tu mudrovat a hazet nazorama. fakta jsou globalni ekonomika tak jak fungovala poslednisch 30 let kolabuje v primem prenosu. ani ti co to organizujou nerozumi tomu co se poradne deje. drzme si klobouky :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: toto je složité.... toto je obecně způsob argumentace absolventů humanitních oborů: použít ten správný algoritmus pro analýzu dostupných informací pro ně má význam 0%, mít přečtené ty "správné" podklady má význam 100%. pro mě je ale asi podstatnější fyzikální realita světa kolem mě jako taková - ne to, co kdo o ní o píše :-)

ale chyb se dopouštíte i ty nebo E2E4. Především ekonomické doktríny mohou poskytovat stejně málo přesný obraz reality, jako třeba sociologické teorie. HDP je zcela virtuální číslo, které zahrnuje i to, kolik lidí hraje Farmville na Facebooku, místo aby pěstovali něco skutečného co se dá sníst :-) je třeba se oprostit od "neomylných" doktrín, které jsou použitelné pouze úzce specializovaný popis lidstva a jeho životního prostředí z nějakého jednoho konkrétního úhlu.

co se mě týče, tak sázím na přírodní vědy (fyzika, chemie), a jejich přístup k realitě, který pro mě nejvýstižněji vymezil třeba Richard Feynman.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH:
    VOREL:
    VOREL: takhle... rostoucí populace představuje samozřejmě sama o sobě značný problém - i kdyby žádný peak oil nebyl. "peak zemědělská půda" přeci jen vidím jako reálnější hrozbu než to, že se nedokážeme včas přeorientovat na alternativní energetické technologie.

na druhou stranu.. když mluvím o tom, že 5 miliard obyvatel by pro Zemi podle mě bylo tak akorát, a že nejde podporovat růst populace nade všechny meze, tak začnu být obviňován z div-ne genocidních tendencí.. tak to je pak těžký.

ale zase růst cen potravin bych viděl, že souvisí třeba i s tím, že stále více obyvatel Země nachází způsoby, jak se dostat z chudoby - a tudíž nehladoví, ale skupuje potraviny na světových trzích. to že jsou potraviny drahé může klidně znamenat i to, že více lidí má co jíst...
    VOREL
    VOREL --- ---
    mne to je jedno z hlediska vesmiru jsme prach prilepeny na hlinene kouli letici vesmirem :-) bude ekonomincky kolaps a zacne to vsechno chcipat hlady :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOREL: and here's what happened in 2009

* corn DOWN 63%
    * wheat DOWN 84%
    * Soybeans DOWN 24%
    * SUGAR UP 100%

It's peak oil, because people use sugar to make illegal alcohol as a fuel.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    VOREL:
    Psenice reagovala na neurodu v tomto roce cehoz se chytili spekulanti to se dozvis i na nove.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    OMNIHASH: ne to je protože dochází ropa...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam