• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: No tak jako myslím, že tady nikdo nepopírá to, že ropa dojde. Kromě Itchiho teda, ale to je zvláštní případ, zjevně. Jestli já jsem něčeho popírač tak toho, že to bude mít katastrofální důsledky. Tedy doomsayingu.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Takže se nabízí obligátní otázka: Co na to zavilí "popírači"?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Global oil availability has peaked - EU energy chief - ArabianBusiness.com
    http://www.arabianbusiness.com/global-oil-availability-has-peaked-eu-energy-chief-361527.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Medzinárodná energetická agentúra po prvý krát zmienila ropný zlom. Blog - Alexander Ač (blog.sme.sk)
    http://ac.blog.sme.sk/c/247374/Medzinarodna-energeticka-agentura-po-prvy-krat-zmienila-ropny-zlom.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    IEA WEO 2010 byla před pár dny zveřejněna. IEA přešla od ignorovaní ropného zlomu k jeho uznání a píše, že ropný zlom byl v roce 2006.

Je snížená předpověď z loňských 106 mld barelů v roce 2030 na 99 mld barelů v roce 2035 a IEA vynechala též předpovědi o ekonomickém růstu.

Komentář Kjella Alektletta:

http://aleklett.wordpress.com/2010/11/10/spin-slips-off-oil-production-numbers-world-energy-outlook-2010-–-a-cry-for-help/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Gas glut threatens investment in renewables sector, IEA warns | Business | The Guardian
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/nov/09/gas-iea-oil-renewables
    E2E4
    E2E4 --- ---
    tržní kapitalizace (založená na cenách akciových podílů) a dividendy veřejně vlastněných ropných společností i společností z oblasti alternativní energetiky.

Jinými slovy, dneska jsou alternativní technologie asi tak málo kapitalizované, jako je malý jejich podíl.. Tržní kapitalizace a dividendy budou asi dost jinde, když bude pro alternativní technologie opravdová potřeba..

Navíc je zavádějící to dělit dividendou - většina amerických společností nevyplácí dividendy, ale orientuje se na růst equity..

Rád bych udělal nějakou analogii, typu Nokia vs Apple vs Google, že třeba podle tehdejší tržní kapitalizace a podílu divdend by Nokia byla nanahraditelná..

PS Článek je od Trofima Denisoviče z věstníku jarovizace.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Studie: Použitelné alternativy k ropě budou k dispozici 90 let poté, co dojde

Studie dvou autorek z University of California v Davisu zveřejněná v časopise Environmental Science & Technology na probabilistickém teoretickém modelu zkoumá možný průběh nahrazování ropy coby hlavního energetického zdroje průmyslové společnosti. Prognóza je založena na tržních očekáváních vyjádřených v cenách a veřejně obchodovaných cenných papírech. Projekce dospívá k závěru, že při zachování stávajících trendů by byly případné nové technologie nutné k nahrazení ropy a ropných produktů k dispozici zhruba 90 let po vyčerpání známých světových zásob.

Prognóza byla zveřejněna v pondělí a je založena na předpokladu, že dlouhodobé investice lze použít jako vhodný indikátor toho, zda vzniknou nové technologie. Analýza vychází beze zbytku "zevnitř systému", tj. z tržní perspektivy a standardního předpokladu mainstreamové ekonomie ohledně neomezené substituce zdrojů, nebere v úvahu implikace druhého termodynamického zákona.Profesorka Debbie Niemayer a postdoktorantka Natalija Malyškina se pokusily vytvořit nástroj, který by politikům pomohl stanovit si realistické cíle v oblasti udržitelnosti a vyhodnotit realizaci těchto cílů.Klíčové prvky studie představují tržní kapitalizace (založená na cenách akciových podílů) a dividendy veřejně vlastněných ropných společností i společností z oblasti alternativní energetiky. Podobné teoretické nástroje byly už použity k prognózování v oblasti financí, politiky a sportu.Niemayer označila závěry studie za varování, že současné politické cíle nejsou dost ambiciózní na to, aby předešly sociálním a ekonomickým škodám spojeným s vyčerpáváním hlavního fosilního energetického zdroje.

celá studie zde: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es100730q?journalCode=esthag
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: jsou to moje fake ids, samozřejmě, řeším tím fundamentální dichotomii moderního světa.. :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    itchi a scratchi show dil 156.
    Zda se mi ze E2E4 (aka ithci 2) to nekdy dela schvalne a vymysli zverozvesty katastrofy, aby se jim mohl v zapeti posmivat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Ostatně tady je jednoduché řešení peak oilu v dopravě.. :)

VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: Čoveče, tak to seš dost mimo. Opakovaně jsem tu psal, že nemám patent na pravdu, že jsem otevřen diskusi, že spoustu věcí prostě nevíme a nemůžeme vědět. A tvá odpověď? Neutuchající ignorance v podobě úmorného rajtování na peak oil debunkeru. Sorry, tys nikdy v mých očích neměl zájem o solidní diskusi, na rozdíl od většiny jiných. A útoky ad hominem? No, je mi tě líto, člověče, ale těch tady bylo už tolik (z obou stran), že jsem je už dávno přestal počítat a brát vůbec v potaz.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ad [ VSOUKOLOHLOR @ Globální ekonomická krize (2008-????) ] a jeho útok ad hominem.. on je problém, že ty nepříjmáš žádne protiargumenty, ani na úrovni "mohlo by to být i jinak"..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: vyjímečně zcela správě-což je u ekonomických pohledů na věc u tebe docela vzácností....
    ano růst cen potravin může znamenat i stoupající poptávku po potravinách
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LOPIK: nedají se uhlovodíky v asfaltu krakovat?? a dokážu si představit i spalovací motor / kotel na asfalt :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: K asfaltu tolik, že ho předně dnes můžeme poměrně dobře recyklovat.

XCHAOS: Tohle se ti moc nepovedlo. Občas se z pozice "vznešeného klerika hovořícího na téma lidské rozmnožování" podaří i vcelku přínosný příspěvek. Ale vynášet takové generálky o čemsi, o čem mnoho nevíš, výsledek je zjevný: nepodařilo se. Abych tedy parafrázoval jednoho klasika: "Ale chyb se dopouštíš i ty." Co se mě týče, dost dobře nerozumím, co má například chemie či fyzika říci k realitě jazyka, řeči a lidského dorozumívání.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ono u toho asfaltu jde taky trošku o to, že se s tim nic jinýho nedá moc dělat a v rafineriích ho zbyde vždycky dost..
    VOREL
    VOREL --- ---
    E2E4: v roce 1930 jsem vladl svym poddanym v Rumunskych Karpatech. Neresil jsem Ameriku.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: když jsme u té argumentace, ty zase vůbec nezohledňuješ jakékoliv konstanty. princip funguje, a tedy je správné ho použít, bez ohledu na to, jak je jeho efekt silný, ať už absolutně nebo relativně..

A bereš za bernou minci ideoligcky zabarvené zdroje - viz např. Bursík a pálení potravin, že je to jenom pár procent polí, hahaha. Bursík měl všechny dobré důvody o tom lhát a zkreslovat, a taky to dělal..

A třeba s těma silnicema, pěkná idea, znamenalo by to celkové snížení o prdík, někde jsem četl a sem jsem posílal..

A o tom že v USA se celých deset (!!!) procent jejich obří spotřeby ropy spotřebuje na road pavement - mostly asphalt.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOREL: mimochodem, kdes byl v roce 1930 ? co bys říkal tenkrát?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam