• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    JELLY
    JELLY --- ---
    DOCKINEZ: na tve nejapne poznamky o vyznamu slova bo (myslela jsem ve vyznamu nebo) reagovat zbytecne..
    sprosty kecy si nech od cesty prosimte... zajimalo by me jakej ty mas sajn o biologii
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Domestikace ... by sis mohl taky precist.. jinak doporucuju skripta agroekologie CZU
    ad brojleri: ty chudaku neohanej se tady argumentem kterej ma s domestikaci psu pramalo spolecnyho...myslela jsem to samozrejme v jejim prvopocatku coz nema s timhle nic spolecnyho
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JELLY: ty sis snad mohl vybrat komu se narodis

No Patislav asi ne, ale jinak tady na nyxu najdeš dost jedinců, kteří si to zcela vážně myslí :-)

JELLY: bez domestikace (obecne) bys asi nikdy ani nepil kravsky mliko

No a? Copak hlubokomyslného se nám tímto závažným sdělením snažíš sdělit, šmudlo?

prosimte pomlc o zotrocovani a prirovnavani k lidem uz o tom tady danklar bo kdo mluvil

Poslouchej, ty troubo, řeknu ti malý tajemství - ‚bo‘ není to samý co ‚nebo‘, jakkoliv si některá hovada tvýho typu myslí opak. ‚Bo‘ znamená v určitých nářečích to samý co ‚protože‘, tak tady ze sebe nedělej idiota a používej pouze ta slova, jejichž významem jsi si jist, ano? Díky.

(pokud měl tento trapný výstup posloužit ku všeobecnému pobavení coby demonstrace tvé duševní nedostatečnosti, pak tleskám - podařilo se)

JELLY: domestikace probiha ku prospechu obema tvorum

I ty kecko, co to zase meleš? Jakej ‚prospěch‘ mají z domestikace např. brojleři ve velkovýkrmnách, jejichž „život“ trvá pouhých několik týdnů, ty hovado? Jakej ‚prospěch‘ má z domestikace zvíře, jehož kostra se hroutí pod tíhou nepřirozeně vyvinutých svalů?

To by mne fakt nenapadlo, že v dnešní době z někoho může vypadnout tak neuvěřitelně stupidní canc.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    JELLY: Třeba zde věří tomu, že si vybereš toho, komu se narodíš (mimo jiné) ... i takové vnady má nyx... [ NEW AGE ]

JELLY: S přirovnáváním k lidem souhlas... ovšem nemyslím, že si zvíře "vybere", zda bude, či nebude zdomestikováno... O tom rozhodujeme my.

Myslím, že zrovna pes si ovšem v minulosti vybral:o)
    JELLY
    JELLY --- ---
    domestikace probiha ku prospechu obema tvorum..zvire by se nenechalo domestikovat pokud by mu to neprinaselo vyhody...
    JELLY
    JELLY --- ---
    PATISLAV: bez domestikace (obecne) bys asi nikdy ani nepil kravsky mliko..takze prosimte pomlc o zotrocovani a prirovnavani k lidem uz o tom tady danklar bo kdo mluvil...., je to prirozenej vyvoj a nezbyva ti nez se s nim smirit...
    JELLY
    JELLY --- ---
    PATISLAV: jasne a ty si urcite nikdy nebyl v zoo vid:)))... boze jak nekdo muze mit tak zkresleny predstavy...mohl bys mi prosimte osvetlit jak muzes vedet ze by si mensina psu vybrala cloveka za sveho zivotniho partnera?...
    JELLY
    JELLY --- ---
    PATISLAV: jezis di nekam se svobodnym vyberem,, ty sis snad mohl vybrat komu se narodis a jestli beudes zit v africe nebo v evrope? ..prober se...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DIVA: to byl drtivý protiargument. Je úplně jedno, jaké jsou počátky. Pes, který se dnes narodí, je přidělen majiteli bez možnosti svobodného výběru (jsem si jist, že kdyby měli tu možnost, člověka by si vybrala za svého životního partnera menšina psů a to i po tisíciletích domestikace). A já se znovu ptám, jakým právem tihle takzvaní milovníci přírody vězní tato zvířata v nevyhovujících podmínkách kvůli svým sobeckým zájmům? Jistě, mají dost jídla, nemusí se starat o holé přežití. Černoši v americe možná za dob otrokářů taky trpěli hlady o něco méně než jejich svobodní kolegové na africkém kontinentu :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: acha.. vidím že tvé představy o počátku soužití psa s člověkem jsou dosti mlhavé..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DIVA: Symbióza s člověkem...hezké...to by ale musela být dobrovolná - jako například u potkanů.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: překonáváš mou fantazii :)

ta otázka vychází z toho, že v auditku o psech píšeš o otroctví vs. o svobodném pobíhání v lese, samou by mě to nenapadlo, buď si jist ;)

že v jiném světě (kde nejsou myslivci, existuje zdroj potravy atd) by jim bylo někde nějak mi přijde jako absolutně mimo. jediné co má smysl řešit je tento svět a skutečný život v něm ;)

a žádný pes vs. pes v domácnosti tak to je pecka 8) to má být jako lepší varianta z jakého hlediska? protože to představuješ skoro jako by to bylo lepší pro samotné to zvíře, které svou nejlepší možnou existencí vlastně trpí :D

poptávka a reprodukce bez komentáře, o tm nikdo nemůže pochybovat

napadlo tě, že symbióza se člověkem je velmi úspěšná a vlastně důmyslná strategie přežití pro živočišný druh? :) že čistě pragmaticky bychom mohli zvažovat to, jestli nejde o formu parazita..? :) tedy tehdy, pokud bychom neuměli chápat soužití se psem jako emocionálně výhodné pro člověka, jelikož jinak je to pro něj jenom přítěž a dobrovolné omezení se. ale jak sám píšeš, pes je hračka. a člověk je naštěstí pro psa hravý tvor.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DIVA: To není moc chytrá otázka. Ano, pes by samozřejmě byl šťastnější ve své smečce, v lese - kdyby tam bylo dost jídla a všechno nevystříleli myslivci. Uvědom si taky, že opozitem psa v domácnosti není automaticky pes v lese, ale může jím být třeba žádný pes. To, že je poptávka po psech, zákonitě zvyšuje jejich reprodukci. Člověk, který chce psa, (přímo či nepřímo) způsobuje, že na svět přibyde další stvoření, které nebude žít svobodně, ale jako zdroj lidského potěšení, jako hlídač, hračka. Jakým právem to ti milovníci přírody vlastně dělají?
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: myslíš, že by byl pes šťastnější v lese než v domácnosti, tak? :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DIVA: Jistě, lidi kteří doma praktikují v podstatě jistou formu otroctví, jsou učiněnými milovníky přírody - narozdíl od těch, co si myslí, že by zvířata měla především svobodně běhat v lese.
    DIVA
    DIVA --- ---
    DOCKINEZ: baže ;)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Lidi jsou desna svoloc :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    DANKLAR: souhlasím
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DIVA: jo, taky mi je líto psa, který většinou za nic nemůže, nakopnout by zasloužil převážně nezodpovědný majitel...
    DIVA
    DIVA --- ---
    DIVA: svého psa mám nejraději na světě, takže tvé zlé tušení je trefné :) pokud správně chápu tedy. a jo, bude o docela rozšířený nešvar mezi pejskaři ;P

a některé psy vyloženě nemám ráda že bych je nakopla, zvlášť ty nevychované. skutečnost, že jde o demenci páníka, mě drží na uzdě
    DIVA
    DIVA --- ---
    DAN9K: přijde mi to dost mimo téma. všechny psy nemiluju, mám kladný vztah ke všem živočichům, nepěkné mám raději méně. snažím se jednat se světem fér, což je sice velmi subjektivní, ale snaha by byla, to je základ.

z pejskařů (kočkařů..) mám většinou pocit, že jejich láska k živočišstvu je rozvitější než u lidí, kteří zvířata nechovají. stejně jako z lidí, kterým doma bují vegetace (ta květináčová) mám pocit, že mají k rostlinstvu kladný vztah. no nevím, každý ať si to přehodnotí po svém.

DOCKINEZ: nemyslím si, že kdo se mnou nesdílí mou lásku k mému psovi je nelida, páč můj pes bohužel lidi ignoruje, čili není divu, že nezískává sympatie davů kudy se vrtne. a jestli máš na mysli obecně kladný vztah k mimočlověčímu životu - jo, myslím, že něco jako lidskost s tímhle souvisí. což samozřejmě z člověka nedělá nic lepšího nebo horšího. čistě to vystihuje určitou složku jeho charakteru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam