JELLY: Nikdo si nemůže vybrat, komu se narodí, pes si ale zcela jistě nevybral za rodiče člověka. Vysvětlím - já jsem si rodiče nevybral, ale narodil jsem se do přirozeného prostředí člověka. Stejně jako se vlk narodí vlkům a žije v lese, orangutan se narodí orangutanům a žije v džungli, tak člověk se narodí člověku a žije ve městě. To je přirozené.
JELLY: Ano, prvopočátek domestikace mohl pro psy být výhodný. Znamená to něco?
DIVA: Kde bereš tu jistotu, že to bylo dobrovolně? Jistě, některé druhy mají větší tendenci k tomu, aby byly domestikovány, povaha některých to naopak zcela vylučuje - to ale ještě nic nehovoří o dobrovolnosti. Když zvíře přinutíš žít s člověkem a cvičíš ho, zvykne si. Představa, že člověk dával občas vlkovi kus žvance a vlk si po čase řekl, že člověk je vlastně docela fajn, mi připadá silně naivní.
JELLY:
DIVA:
Já nemám odmítavý postoj k domestikaci, zlato. Já mám odmítavý postoj k milovníkům přírody, co trápí své mazlíčky v městském prostředí.To, že domestikovaných zvířat využívám (zneužívám), mě mrzí, ale momentálně nejsem v pozici a situaci, ve které bych si tím něco mohl a chtěl dělat. ;)
Jak jsem přišel na to, že by si psi člověka nevybrali? No, to jsem se špatně vyjádřil. Dospělí psi s vymytými mozky samozřejmě ano. Myslíš si ale, že by mláďata měla nějak zakódovaný vztah k člověku? Dobře je to vidět třeba na našich kočkách. Ty, kterým se člověk od mala věnuje, jsou přítulné - domácí. Ty, kterých jsme si nevšímali, jsou 100% divoké, bez jakéhokoliv vztahu k člověku (jediný vztah mají k misce plné jídla, která leži před barákem).
JELLY: Některá zvířata k tomu mají lepší predispozice. Obecně by se ale dalo říct, že domestikovat by se dalo prakticky cokoliv s vyvinutější centrální nervovou soustavou (a v přírodě narazíš opravdu jen na pár výjimek, u kterých se to opravdu nedaří). Domestikovat se dá i gepard. Většina tvorů si totiž vybere koláče bez práce. I člověk. Proto je člověk náchylný k autokratickým režimům, které poskytují (či minimálně slibují) člověku pohodlí (vyšší bezpečnost na úkor svobod apod.).