• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany

Pořídili byste si psa kvůli testu rodičovství?

48 hlasy od 48 respondentů

Chapu, ze spousta lidi ma ke psum kladny vztah, nejakeho treba vlastni, povazuji ho za clena rodin za sveho pritele atd. Ne vsichni jsou ale takovi, a tak to, co muze pripadat pejskarum normalni (nebo je aspon tolik nehoporsi), muze jinemu cloveku vyslovene vadit, a nemusi jit jen o hromadky na chodniku. Tato diskuse se ma tykat toho, jak by se pejskari meli zaridit, aby svymi milacky neobtezovali ostatni. Flejm v rozumne mire povolen ;)
      Tato diskuze není určena pro pejskařské onanisty.

ad pejskaři - už dlouho v tomhle klubu definujeme pejskaře jako pejorativní pojem, tzn. pejskař = špatný majitel
      rozbalit záhlaví
      DIVA
      DIVA --- ---
      BLACKSKY, DANKLAR: příklad ze včera :) když jsem odtrhávala sousedovic dogu z pevného objetí s mým psem, vodítko, které za ním vlálo když se na nás řítil jsem nepoužila, lapla jsem ho za obojek a předala majiteli :) fakt nevím, poslešný pes lze udržet bez vodítka, neposlešnému vodítko nepomůže. pokud smýšlíte jinak, imo to jen svědčí o chybějících zkušenostech ;)

PLAVEVA: dík za tip, určitě vyzkouším ;)

ANABEL_LEE: souhlas, hovna nenechávají psi, ale majitelé

DANKLAR: já takové lidi rozhodně ráda nemám a to z jednoduchého důvodu. mračení mám v paži, ale nepřátelství visící ve vzduchu je bohužel pro psa čitelné. a nepřátelství vzbuzuje zase jen nepřítelství, imo jde o provokaci, kterážto je zvlášť vůči psovi projevem docela demence. takové lidi nemám ráda a mít ráda rozhodně nechci. mám snad z toho důvodu mít omezená práva? zákaz vlastnit psa? to jako by bylo fér nebo něco...??

PLAVEVA: :)) souhlas, já na rozdíl od Gio cizí houna fakt neberu, ale sklo vezmu vždy. taky je celkem nechutné, když vidíte krev řinout se z těla jak z kohoutku. mi osobně to dělá hůř než cizí výkaly
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      BLACKSKY: Souhlas.. když chce někdo mít ve městě na veřejném prostranství psa, ať ho má na vodítku... a bude klid. Ubyde i hoven... (ano GIO, už zase řeším hovna...)
      BLACKSKY
      BLACKSKY --- ---
      Včera kolem jedenácté jsem se v ne příliš dobrém psychickém rozpoložení vracela prázdou ulicí domů, když jsem uviděla pána, jak si chytá psa na vodítko a rozhlíží se po ulici. Já jsem měla psa na vodítku a tak jsem pokračovala směrem k druhému psovodovi. Když jsem od něj byla na cca 10 kroků, vyběhl za autem nasraný dobrman, bez vodítka, vyceněnými zuby a hrdelním štěkotem. Ve zkratu jsem si stoupla pred Rendyho a strachy se nemohla hnout. Dobran nás oběhl a pokračoval někam dál v cestě. Druhý psovod mi s úsměvem ve tváři říkla: "To ona jen tak straší!". Krve by se ve mně nedořezal.

Tomu chlapovi bych dnes nejraději nakopala prdel a i přes to, že dnešek je zas normální den, situaci bych v danou chvíli vyhodnotila stejně. Psů se nebojím (miluji je) ale mnohem víc mám ráda sebe a své zdraví. Je pravda, že jsem v první řadě bránila psa, ale nebít tam Rendyho, vylezla bych na první lampu...

Pokud někdo nepřijde s nějakým efektivnějším řešeím (povinné zkoušky...), jsem na 100% pro vodění psů na vodítku!
      DIVA
      DIVA --- ---
      PLAVEVA: humus :( odchyt divokých zvířat sa mi něpáči, ale ještě je převézt stovky kilometrů a pak zblblé vypustit někam jinam, mazec.
      DIVA
      DIVA --- ---
      PATISLAV: kua tak jasně že je to mimo! :)) kdybych řekla dospělý jedinec namítl bys že tomu už vymyli mozek :) tak já nevím, za jakých okolností, nebo o jakých vlastně psech říkáš že by mohli být šťastní na volnosti?! vyžvejkni se konečně ;)
      PLAVEVA
      PLAVEVA --- ---
      mno sem si jen vzpomnela na knizku od Durrella , jestli racte znat, tusim Dvakrat do Kamerunu se to jmenuje... a tam on celkem fakt vtipne popisuje, jak provadel odchyt zvere pro ucely zoologicke zahrady...a to ruznejch levelu, od zab po opice...zvirat, ktera nikdy cloveka nevidela, byla zcela divoka, musela se slozite chytat a lapat a tak...pak par tydnu v kleci...nacez nektere druhy ci kusy byly prebytecne nebo zjistil, ze se mu nevejdou na lod...tak se je rozhodl vypustit zpet... a ejhle! ony ty zvirata nejen ze s vykrikem HURA! nezdrhkly rychlosti blesku zpet do pralesa, naopak!

zuby nehty se pokousely znovu a znovu vracet, nalitavat. podhrabavat se atp. do svych pohodlnych, bezpecnych a jidlem oplyvajicich kleci....takze je musel slozite a daleko vozit a opakovane nasilne vyhazovat " na svobodu"..

asi tolik k "nasili a domestikace"
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      opuštěné mládě kteréhokoliv (byť i divokého) druhu nechané napospas přírodě dost pravděpodobně nepřežije... argument zcela mimo ;)
      DIVA
      DIVA --- ---
      PLAVEVA: :)) "patrně nebude šťasten"

já upřímně myslím, že ani štěně vlčáka nechané napospas divočině přírody / ulice nebude učurávat blahem ;)
      PLAVEVA
      PLAVEVA --- ---
      ja teda nevim, ale mam dojem ze zapominame na duletiztou cast definice domestikace a to je(volne) to, ze domestikovany druh je clovekem zmenen na tolik, ze vytvari vuci puvudnimu druhu netotzne variety a razy.

takovej pes typu francouzsky buldocek napr. tezko bude sponatanne tvorit v dzungli smecky a vypustite-li ho v tajze, patrne nebude stasten.

ale mozna jo, priznivcum vsevolnosti a prirodniho pobihaneho stesti zdar.
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      DANKLAR: To je otázka, co si představíš pod pojmem domestikace. Pokud bys jako jediný předpoklad bral to, že člověk dokáže zvíře odchovat, řídit jeho populaci, pak by byla domestikovaná kdejaká bakterie.
      DIVA
      DIVA --- ---
      PATISLAV: sardinka má CNS v pořádku :) btw domestikovat lze i takové včely, ty jsou na tom s gangii ještě o něco hůř ;)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      PATISLAV: kapr už je taky domestikován...
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      PLAVEVA: viz DIVA, jinak jsem už psal, že předpokladem je určitá úroveň centrální nervové soustavy.
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      PLAVEVA: nešla domestikovat? kvůli rozmnožování? to by imho důvod byl... určitě je mnoho zvířat, která půjdou jen těžce nebo vůbec zdomácnět... ale člověk si s tím nějak poradí:o)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      DOCKINEZ: jasně, to je jistá výhoda...
      Když nad tím přemítám, prase domácí je vlastně "lidský výrobek", takže tím, že mu zařídíme přežití, tím zajistíme přežití svého výtvoru... prostě bůh si hraje. Jinak si myslím, že domestikace v principu druhy ničí, k čemu nám je divočák, když máme doma prase větší a lepší...
      DIVA
      DIVA --- ---
      PLAVEVA: tys neviděla ty cvičené rybky u japančíků, že? ;) uměly plavat v neuvěřitelných choreografických sestavách
      PLAVEVA
      PLAVEVA --- ---
      DANKLAR: ja si nejak nemuzu vzpomenout...
      ...

sardinka?
      DIVA
      DIVA --- ---
      DOCKINEZ: sice to není vůbec romantické, ale vystihls pointu toho co píšu
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      DANKLAR: ad "vyhodnost pro obe strany" - premyslel jsem nad tim a napadlo mne tak akorat, ze je to pro danej druh "vyhodnejsi" z hlediska sireni genu a preziti druhu - takovy prase domaci jako zivocisnej druh sice zije v zajeti nepomerne kratsi zivoty, trpi nejruznejsima chorobama a o nejaky svobode si muze (obrazne receno) nechat jenom zdat, ale oproti blbounovi nejapnemu nebo ruznym druhum tunaku ma jistou vyhovu - jen tak nevyhyne a uspesne siri svoje geny i do mist, kam by se dostavalo za beznych podminek jen velmi tezko.

Chci rict asi tolik - za normalnich okolnosti je zivot v otroctvi fakt hnus, ale pokud je alternativou vyhubeni celyho zivocisnyho druhu, muze se zajeti jevit jako "vyhodnejsi".
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      JELLY: Nemohu souhlasit, že proces domestikace je výhodný pro obě strany, je to totiž blbost, jak jsi na to přišla? Můžeš mi to objasnit? Co podle tebe má prase z toho, že celý život žije v chlívku a pak jde na porážku? Radost ze své užitečnosti?

ad proč některý se nejaky druh domestikovat da a jiny ne... ty vis o nejakem, ktery se neda? ja si nejak nemuzu vzpomenout...

ad nerekla jsem ze domestikace bere ohled na prani zvirat... Ty dokonce tvrdíš, že si zvíře vybere, jestli se nechá domestikovat, tak nekecej - viz. zde to vysvětluji [ DANKLAR @ Pejsci a pejskari - pohled z druhe strany ] a co je jiného, jestli chci a nebo nechci domestikaci, než přání? Myslím, že překrucuješ svoje tvrzení, abys unikla vysvětlení, že jsou tvé názory nesprávné.
      DIVA
      DIVA --- ---
      PATISLAV: jsem si jist jsou tvoje slova, lásko, já o jistotě nic neřekla, prezentuju názor. ten je založen na vžitých teoriích, které tedy perfektně odpovídají mým představám o logice věci.

tendence k např. koukání na TV jsou u mě znakem toho, že dotyčný dobrovolně sleduje TV; tendence hrát PC hry člověka asi pořiměje k hraní PC her, načež si hráč imo nepřijde nějak v pozici oběti. tendence je vnitřní impuls, stojí v opozici vůči cizí moci a cizímu rozhodnutí, které jsme nuceni akceptovat. čili imho něčí tendence naopak hovoří o dobrovolnosti.

pokud tvrdíš, že svého miláčka trápím, řekni jak jednat, abych ho netrápila. když poukazuješ na špatnou situaci, nastiň taky jak sjednat nápravu. pomoz utnout to příkoří, když tě tak mrzí.

takže tvrdíš, že kdyby si osvícený pes měl vybrat, zvolí jakou alternativu pro život? eventuelně i ta kočka, jestli je to pro tebe snazší příklad :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam