• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    PATISLAV: seznam se s par psy, nejsou to mimozemstane.

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TYNA_DOLITA:
    pokud tam ten kozel jen bude chodit okolo a cumet, zvejkajíc steblo travy , budes se ho taky bat? asi ne tolik zejo.
    Máš pravdu, nebudu. Asi jsem nezaregistroval, že by tvrzení "bojím se každého psa bez košíku" bylo zdejším osazenstvem výrazněji zastáváno a zapomněl jsem se od něj tedy dost distancovat.

ano, je na miste obava pokud se ke me riti velkej pes s vycenenejma zubama a jde evidentne po me. ale bat se kazdyho psa kterej si naprosto v pohode pobiha a nikomu nci nedela, je podle me hysterie

Částečně souhlasím. Hysterie to je jen do určité míry - uvědom si totiž, že obezřetnému člověku chvilku trvá, než zanalyzuje situaci a rozhodne, že daný pes se chová relativně klidně, jeho majitel vypadá, že má věc pod kontrolou apod. Jinými slovy, zopakuju, že žádnému cizímu psovi do hlavy nevidíme a opatrnost (neříkám strach nebo zděšení :)) je tedy na místě u všech potenciálně nebezpečných psů, co nejsou dostatečně zajištěni. Nevidím na tom nic špatného, zbabělého ani nepřirozeného.

jasne ze te muze nekterej z tech psu pokousat, ale vetsina jich je naprosto neskodnejch

No a problém je v tom, jak to poznat.

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: Ekvivalentně tomu si dávám velký pozor na přechodu - a to navzdory tomu, že mám přednost a že lidé, kteří řídí, by měli mít platný průkaz. A nikdo mi nikdy nevysvětlí, že bych si tam pozor dávat neměl a že bych se projíždějících aut neměl bát. Nevidím totiž těm řidičům do hlavy a nevím, jak jsou dobří (= vychovaní).
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TYNA_DOLITA: Představ si, byli jsem teď nedávno v Řecku a s přítelkyní jsme šli kolem nějaké farmářské chýše, blízko které odpočívali dva velcí kozlové. Když nás zpozorovali, okamžitě vstali a začali na nás funět, ukazovat rohy a škubat řetězy. Kdyby nebyli připoutaní, rozhodně vyvázneme nejméně s modřinami na zadku, moje nepříliš vzrostlá přítelkyně možná s rozdrcenou hlavou. Jak v tomto případě funguje argument s domestikací? Kozel se navíc nedá ani považovat za šelmu, takže nefunguje ani argument, že šelmí instinkty jsou již potlačeny. Přitom nelze popřít, že vůči majiteli byli kozlové loajální (minimálně je musel někdo připoutat).

Stejně se to má se psy. Až na výjimky pes nenapadne svého majitele (když o něm ví a když není zahnán do úzkých, případně neselhala-li totálně výchova), jelikož ho bere jako vůdce své smečky, nenapadne ani ostatní členy své smečky, které "vůdce" přijímá za své (tzn. rodinu přátele) - každý rozumný člověk ví, že nemá vstupovat na pozemek, který hlídá pes, dokud nepřijde majitel a psovi jasně neukáže, že tenhle člověk "patří do smečky". Problém je v tom, že vůči cizím lidem psi zcela jednoznačně (a pochopitelně) cítí přinejmenším nedůvěru. Záleží pak na individuální osobnosti a výchově kterého psa, jak se bude vůči cizím chovat. Majitel zřejmě osobnost svého psa zná. Cizí člověk ale psovi do hlavy nevidí a řítí-li se na něj pes, který je sice možná ochočen (to se v tu chvíli neví), zcela prokazatelně má ale všechny ostatní znaky šelmy (zuby, drápy apod.), je ostražitost (ne-li přímo obava) na místě. Máš pocit, že ne?
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    PATISLAV: jo, to mě taky...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Zajímalo by mě, jestli všichni ti, co odpověděli v anketě "ne", někdy podobnou situaci zažili, třeba s rotvajlerem nebo dobrmanem.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    TYNA_DOLITA: Když nepočítáš GIO, která se z ankety sama vyřadila, je to skoro půl na půl...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OK, v tom pripade NO FEAR :-)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DOCKINEZ: Budeš se muset narvat do již zveřejněných možností, nějak jsem neobjevil tajemství editace ankety...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DANKLAR: No, taky dost zalezi na tom, jestli si to napr. svistim na bicyklu :)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DOCKINEZ: myslíš podle stavu zhulenosti:o)?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Uvital bych nejakou zcela obecnou moznost "jak kdy" :)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    Je na nástěnce, jasně...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    Nová anketa, dokonce je veřejná!
    DIVA
    DIVA --- ---
    danklar je takový selektivní gentleman, jen pro vip ;)
    ..takže když někdo nění gentleman, chová se jak hovado i ke svým blízkým? :)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    GIO: Jasně, ty víš prd, jakej jsem gentleman. Možná proto, že se tak chovám jen k dámám, takže jsi to nepoznala na vlastní kůži:o)
    GIO
    GIO --- ---
    DANKLAR: ty a gentleman? hehe, no minimalne jsi pobavil.
    :-)

jinak pojem nadsazka nutne neznamena cynicky pseudohumor, jen tak pro uplnost.)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    TYNA_DOLITA: OK, ale jistě budeš souhlasit, že je vhodné a přirozené mít strach ze psa na volno, kterýho neznám a který mě reálně může ohrozit, že?

ad jinak teda promin, ale ty s tvejma radama ve stylu "pokud na tebe pes zavrci, musite ho nechat utratit"
    Jestli máš na mysli, jak jsme "radili" kachně, co se psem... v tom případě nepoznáš nadsázku. Ale abys viděla, že jsem gentleman, PROMÍJÍM TI.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    TYNA_DOLITA: Pokud bys věděla něco o psech, tak např. je velice důležité při jejich výchově k nim přistupovat jako k šelmě... musíš respektovat jejich přirozenost. Ty jsi asi jedna z těch, kdo si myslí, že pes je hračka, viď? Ne, opravdu není. Je to šelma, se všemi znaky šelmy, včetně začlenění ve smečce a chování šelmy ve smečce. Takže zase nemáš pravdu...

A mě to naopak přestává bavit, vysvětlovat ti věci, které inteligentní a průměrně vzdělaný člověk zná.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    TYNA_DOLITA: Podívej, je vidět, že nechápeš základní vztahy v přírodě... ale jinak samozřejmě právo na svůj názor máš...

Hele, co teda je podle tebe pes, když to není šelma? Hm? Povídej!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam