• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    DANKLAR:To je pověra, schopný cvičitel to dá.. Především u těch malých potvor to jde. Je fakt teda, že u některých plemen jsou některé věci k odnaučení nebo převýchovu téměř nemožné a to i pro odborníka. Např. argentinská doga. Tam má páníček pouhé první 3 roky aby ji zpracoval.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    Starýho psa novým kouskům nenaučíš.
    Michal Tučný
    :)
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    STRIX: Psa naučíš nebo přivykneš i ve vyšším nebo starobním zvyku
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    STRIX: To už se tady taky řešilo - velkej vs. malej pes. Je jasný, že od velkýho psa hrozí větší nebezpečí, než od malýho, pokud jsou stejně vychovaný (resp. nevychovaný) ... Vždycky radši budu odkopávat nějakýho pudla/vořecha, než dogu/dobrmana.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    STRIX: třeba aby si zvyknul a naučil se....?
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    S velikostí psa se řídí zdánlivá velikost problému. To víš no, neuděláš nic.
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    Já mám třeba od února na hlídání kluka německýho ovčáka. Na volno ho mám, když jdu na krátký venčení, téměř nonstop, ale vim že musim čumět jestli někde neni nějakej jinej pes. Proto na mě taky musí čekat před každym rohem nebo místem kde by on viděl dál než já.
    Nejvíc mě pak dostane, když mi "můj" pes jde poslušně u nohy, nějaký píče asi 30m ode mě lítaj po celym náměstí nějaký dva dementní smetáci a jakmile vidí ovčáka tak na mě začne histericky řvát ať si ho zavollám.... V opravdu nechápajícím údivu na ní křiknu jenom "PROSIM???" v duchu si říkaje jestli by si náhodou neměla zavolat ona ty svoje dementy který jí vyběhnou až k mýmu psovi kterej na ně akorát čumí stejně pohrdavě jako já...
    potom si v klidu sednu s kámošem na lavičku na cígo, pes leží podemnou a zaobírá se svym klacíčkem, když najednou přijedou dva příslušníci a vyptávaj se na občanku, očkovák od psa apod... když se zeptám co že jsem najednou středem jejich zájmu tak odpoví že jim volala pani že tam navolno běhá obrovskej pes kterej ohrožuje vše kolem....... hádejte kdo to asi byl....... ano, píča který navolno pobíhali dva dementi po celý balabence a jestli něco poslouchali tak maximálně závan piškotu, rozhodně né jí.

Ani nevim proč to sem píšu - asi jako příklad "pejskaře" a zodpovědnýho člověka co má psa. Hlavně mě dostává jak volně pobíhající malý provokantský, uštěkaný kreténi nikomu nevaděj ale jakmile někdo vidí ovčáka tak se můžou všichni posrat strachy, berou děti do náručí a chovaj se jak histerickej Paroubek po tom co nebyl zvolen... a můžou xkrát vidět že poslouchá asi desetkrát víc než ten jejich debilní pudl co mě kousnul pronic zanic do zadku....
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    PATISLAV: Jsou psi kteří prostě v tom na ulici umí chodit, jsou nekonfliktní a lidi nekoušou. Kámoš má psa kterej se rozhlídne jestli něco nejede, sleduje jakým směrem jdeš a pokračuje klidně na druhém chodníku. Mě to teda vytáčí, protože vím, že se rozhlíží jen proto, že ho jednou srazilo auto, ale naštěstí se nikomu nic vážnýho nestalo. Srážka s cyklistou by mohla ale být vážná. Pes sblajzne co najde na chodníku, prožene fenky, očuchá bezdomovce nebo se od něj nechá pohladit. Dokonce se i sám projede tramvají a je natolik zodpovědný, že se pak zase tramvají zpátky vrátí. No prostě hrůza. Mě se to nelíbí vůči tomu psovi, kterej je ale evidetně spokojen nevědouc co činí. Jeho nejčastější problém je sračka(bezvadné na chodníku, protože to prostě nejde nabrat do pytlíku). Jeho geny nedobrovolně po celé Praze. V době přeplněných útulků je to na pováženou, nezabránit množení voříšků. Takže problém není s kolemjdoucím, je tak nějak globální se skrytými nástrahami a důsledky.
    Pokud má někdo psa, který má poslušnost 99% a pes opravdu jde u nohy, je ovladatený a má cvičák. Proč ne. Naopak. Chci jednou mít psa obranáře, který mi bude bezmezně oddán, bude na volno a bez košíku. Především v noci. Protože chodit v noci Prahou, však víš. Nejde o to mít psa jako zbraň, ale jako parťáka co nasadí i svůj krk.
    Pes kterýho teď mám je moc malý(dcera toho psa co jsem psala nahoře), tak asi po kolena. Jako obranář je nepoužitelná, mám ji jako výborného společníka. A na volno nechodí. Je totiž po tatínkovi:D
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PRASTAMAN: Díky za názor. Jenom k tomu dodám, že jsem sice rád, žes dokázal psy vycvičit, ale pořád je tu ten problém s tím, že druhý člověk neví, že jsi zodpovědný majitel. A bohužel i vycvičeným psům se stává, že je něco překvapí, leknou se, a neštěstí je na světě, takže aspoň v místech, kde se vyskytují i malé děti, bys asi neměl psy pouštět volně, pokud se ti tedy nedrží poslušně u nohy, což bych se divil.
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    he he koukám že todle by mohli přejmenovat na klub dementů, bohužel mám jako pejskař ( ten typ co má puštěný kdykoli a kdekoli oba psi ) stejně špatný zkušenosti s pejskařema, jako spousta lidí tady, nechápu lidi kteří ač moc dobře vědí že je pes neposlouchá dovolí ssi ho pustit z vodítka. Pak nám které naši psi 100% poslouchají akorát dělají problémy viz níže. Auto které 100% nebrzdí není bezpečné a nebudu ho používat, ale psa kterej mě neposlouchá budu pouštět mezi cizí lidi a zvířata ? Většina a to naprostá pejskařů by se měla zamyslet nad sebou a výběrem pejska především.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ARIELKA: někdo je možná hysterický (říká se tomu kynofobie, fyi), někdo má zase bolševickou dikci a chová se jak nevychovanec, to si nevybereš.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    ARIELKA: Prosim te, kde byl Patislav hystericky? Nejak to nemohu najit... Diky.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    muj prispevek asi moc intelektualni vahu mit moc nebude, ale abych prihodil navrh na jedno z kriterii na vlastnictvi psa, kazdej pejskar by mel bejt aspon 2x pokousanej od neznamyho psa, kterej zdanlive vypada docela mile.
    snad by si ta pocetna banda ignorantu (myslim ty, ktery do se psama na volno kdekoli a kdykoli) pak uvedomila, ze proste pes, kterej vybehne zneznamakde, moc duvery nebudi a u vetsiny lidi se spatnejma zkusenostma to asi taky nevyvola uplne nejvhodnejsi reakci. a nasledujici kecy typu "von je hodnej, von vam nic neudela, von si chce hrat" sou stejnak pak platny jak mrtvymu zimnik.
    ARIELKA
    ARIELKA --- ---
    KOMIAU:
    KOMIAU:

Konečně konstruktivní příspěvky, které ostře kontrastují s hysterickými výlevy Patislava, který má panickou hrůzu, že na něj za každým rohem číhá pejsek :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOMIAU: Nedělám to nijak často a už vůbec ne v bezprostřední blízkosti psa. Když jde proti mě na úzkém chodníku pes sice na obojku, ale bez náhubku, tak mám tři možnosti - buď věřit, že mě nerafne, a dělat že tam není, nebo mu ustoupit, nebo si ověřit, že je to pes vychovaný - pohledem. Většinou to řeším prvníma dvěma způsobama, tím třetím už dlouho ne.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PATISLAV: Děláš se větší než seš, zastrašujěš ho a hrozíš mu že ho napadneš.
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    PATISLAV: Jasně, to si myslí většina lidí. Ve škole nám přece říkali, že když pes vrtí ocasem tak má radost, nebo nás vítá. Není tomu vždy pravda.
    Byl případ kdy páníčkové vážně uvažovali o tom, že svého bígla utratí, protože je údajně nevypočitatelný. Situace byla následující. Pes stál na svém křesle, na křesle hromadu oblíbených hraček, vrtěl ocáskem. Páníček:"Jé to je roztomilé, chce si hrát." Pes při pokusu o přiblížení se páníčka kousnul.
    Co je špatně? A, Pes by nikdy neměl mít svůj prostor na vyvýšeném místě, kde má moc dobrý přehled o všem co se děje. Jednoduše, postaví se na obdobnou pozici ve smečce jako páníček. Začne víc hlídat, bránit si svoje a nakonec je vhodné vzít v úvahu, že pes nikdy není v žebříčku smečky na stejné pozici. Vždy je buď dole nebo nahoře. Takže preventivně pro psa žádné křeslo, žádná postel, gauč, okno.
    B,Páníček nerozpoznal vrtění ocasem. Ocas je taková psí vlajka která na dálku signalizuje. Velmi praktické :) Záleží na postavení ohonu, jeho mávání-intenzita, rozptyl mávnutí, rychlost a dokonce a to je v tomhle případě důležité kterou částí ohonu pes mává.
    Bígl rychle kmital jen špičkou ocasu který navíc byl napružený tak že dělal jakési esíčko. Varovný výhružný signál před útokem, asi tak jako když na poušti překvapíte chřestýše:D
    O psím ocasu je to fakt na dlouho.
    Spíš by mě ale zajímalo, proč toho psa jak ty říkáš "zkoušíš" ? Provokuješ ho. Chceš aby se bál on tebe. Ten pes může být bojácný a labilní. Zvíře v ohrožení zaútočí. Bojíš se preventivně jeho útoku? Nebo proč to děláš? Když psa ignoruješ-tzn. nezíráš na něj a jsi v klidu, nebude se o tebe zajímat. Samozřejmě jiná situace je pronásledování, hon na cyklistu, hlídání nebo když pes začne šéfovat bytu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOMIAU: Díky za zajímavý příspěvek.

O tom dívání se do očí vím, snažím se tomu vyhýbat. Občas ale záměrně psovi do očí koukám, právě abych zjistil, jestli mi od něj hrozí nebezpečí nebo. Když uhne pohledem, jsem klidnější, když ne (to se stává jen občas), tak si dávám pozor.

O tom ocásku slyším prvně. Vím, že když kočky mávají ocasem, je lepší je raději nehladit, ale myslel jsem si, že u psů je mávání ocasem vždy dobrým znamením.
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    PATISLAV: Výhružné chování vůči psovi. Zní to paradoxně, dítě radostně mává a pes to vnímá jako varování před přicházející agresí.
    Psi "mluví" z 90% svým tělem. Porozumět psí řeči může být trochu složité, protože gesta které dělají můžou trvat jenom krátký moment. Páníčci málokdy umí "psí řeč".
    Další výhružné chování je dívat se psovi do očí. Jako páníček se svýmu psovi podívám do očí jako tiché napomenutí, ona odvrátí oči na znamení toho, že šéf jsem já a že chápe. Dále není třeba trestat, napomínat. Cizímu psovi bych se nikdy do očí nepodívala. Nejsem jeho šéf a ujasňovat si kdo má převahu a je dominatnější, eh... O kousanec nestojím. Proč ho provokovat k útoku. Pokud bych ho měla na hlídání, převahu si získám chytřejším způsobem.
    Vím, že tohle fórum není pejskařsky naladěné a je to zpravidla díky pitomým páníčkům. Ale přece, kdo by měl zájem zjistit, proč například pes vrtí ocáskem a následně kousne, doporučuju knihu "Co má pes na jazyku"od Stanley Coren.
    Pak mě ještě baví výcvikářská serie dílů pořadu "Buď já nebo pes" na youtube. Jsou tam hodně zlobiví pejskové a jedna důsledná cvičitelka, která psům moc dobře rozumí a ví jak na ně bez použití síly.
    Obecně bude stačit když cizí psy budete ignorovat. Což ovšem dost dobře nejde, když ta slepice od vedle si před šestou hodinou ranní povídá se sousedkou, přímo pod vašimi okny a pes pobízí paničku, aby už šli dál. A tak štěká, vyje a čím déle to jejich vykládání trvá, tím intenzivněji na sebe pes upozorňuje. Psa lze umírnit povelem ticho, pokud ho ti dva umí. Paní ho neumí, takže kdyby na něj začala opakovaně ječet ticho výsledek by bylo dvojnásobné řvaní pod okny. Co mě je ale po tom? Z okna jsem zařvala já. A jestli ještě jednou přijde s tím psem mi řvát ráno pod okno vyleju na ně kýbl vody. Na psa to zabere. Na paničku, no kdo vi?:D
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    KOMIAU: odpověděla bys laskavě na
    PATISLAV:

Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam