CLOWN: Tenhle názor je tak (mírně řečeno) "kontroverzní" že k tomu nedokážu mlčet i když jsem v této diskuzi jen náhodou a o životě v komunitách a travelingu nic nevím...
1) "opcas mi prijde ze jsou chytrejsi nez normalni deti" - to jako hodnotíš podle čeho? že tobě to přijde?:)) To je jenom tvoje subjektivní vnímání na základě tvého rozhledu a pohledu na svět - což bez urážky neznamená nic. jestli celý dětství poslouchají tlachy dospělejch mezi dodávkama, tak možná jsou vyspělejší, ale nějakej standardizovanej test by jim asi úplně nesednul...
2) "do budoucna ti stejne vzdelani bude k hovnu" - základní a střední škola neni vzdělání, ale úplnej základ. Elelmentární znalosti různých oborů (historie, biologie, matematika...) jsou to co tě povyšuje nad otroka. Podívej se proboha na úrovně života v zemích s nízkou gramotností!!!!
3) "Kamarduv syn mozna neumi poradne pocitat a psat ale zato uz 10 letech dokaze opravit centralu..." Tak to je pecka teda! A napadlo tě někdy že kluk třeba jednou nebude chtít "opravovat centrálu a mixovat na gramce"? Trochu mi to připomíná jeden článek z americkýho středozápadu: prostě dědek s fotrem pěstujou kukuřici celej život, no tak ty budeš taky pěstovat kukuřici - jednoduchý jak facka. Na co bys chodil do školy - to je k hovnu...Důležitější je vědět kdy zasejt, pohnojit a sklidit...Ale co když by kluk chtěl třeba programovat??? Nebejt celej život v nějaký prdeli v Ohiu??? Tak smůla, protože fotr ví co je pro něj nejlepší neasi. Co když mu nakonec zbyde jen ta varianta jít někam kde jsou turisti, hodit na zem klobouk a vytáhnout trumpetu?:((
Právě vy (lidi co žijou komunitním způsobem života) by jste měli chápat jak je důležitý aby měl každej možnost žít tak, jak mu to vyhovuje - najít si vlastní cestu! Pokud dětem "odepřeš" základní a střední vzdělání, tak jim tu šanci výběru výrazně limituješ. Já nevěřim že se někdo po 18 letech života v komunitě najednou rozhodne začít od základky znova (čest vyjímkám)a udělá si třeba medicínu (i přes inteligenci a talent)! To už jsou zavený dveře...
Rozhodnout si o svým životě sám a žít třeba ve stoce je každýho právo, ale má právo rozhodnout to i za svoje děti?