• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    LAUNCHER: No musím se postavit za Ariael...náš barák má 300m2 (30x10m) a vnitřní zdi máme taky okolo 70cm. Samozřejmě ne všechny, některý mají míň, ale některý i víc. Není to žádný podnikatelský baroko, ale barák z 18. století. Router mám zhruba uprostřed domu a na koncích opravdu není vidět.. Takže pro mě jako nenáročnýho uživatele, který jen nechtěl, aby se mu telefon přepínal mezi různý ap, byl mesh vysvobozením. Takhle mám jeden hlavní router a dva extendery nastavený na mesh a nic neřeším. A jeden z problémů než jsem zřídil mesh opravdu byl, když si zařízení neustále vybíralo ap, který byl dál a měl slabší signál. Prostě buďme rádi, že je v dnešní době dostatek řešení pro každýho.
    TP-Link RE605X WiFi6 extender - WiFi extender | Alza.cz
    https://www.alza.cz/tp-link-re605x-wifi6-extender-d6276564.htm
    https://www.alza.cz/tp-link-archer-ax73-d6276568.htm
    JIMX
    JIMX --- ---
    Problém taky nemusí být router samotný, který může být kvalitní ... ale zařízení, které se k němu připojuje. Nějakou dobu jsem měl dvoupatrový dům pokrytý jediným AP uprostřed druhého patra a ve spodním patře mi fungovalo vše, až na jeden notebook, který měl očividně špatně vyřešenou anténu. Po té, co jsem do spodního patra přidal druhé AP, tak bez problémů včetně zahrady, kde to spíš nefungovalo už předtím s čímkoliv.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MEDWYN: Hele MESH je naopak budoucnost co oddeluje klienta od nutnosti se rozhodovat, ktere AP je spravne. Stejne principy jsou zapojene primo do Wifi 6.
    Coz je cely problem co resite ...

    Takze pozor na to co je budoucnost :)
    Mesh networking - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ARIAEL: Je to blb. Nicmene MESH navrhovat taky asi nepomuze.

    Tady je problem implementace 11ac v tom zarizeni (jako treba XSX), MESH ci primo AP muze maximalne vylepsit signal natolik, ze klient se mozna rozhodne lepe. Coz muze uzivatele zklidnit a o tom zadna.

    Zarizeni s Qualcomm, prima viditelnost na 2m a stejne se behem 10 minut prepnulo nekolikrat na 2.4Ghz. Pro streamovani PiPi+ je to jedno, ale zde se jednalo o streamovani VR do zarizeni co zere 120Mbps. Oddelis SSID a zarizeni bezi bez vypadku.
    A nez reknes ze to bylo prilis velke zrychleni (to se muze stat), tak se to delo i s headsetem polozenym na stul.

    Kazdy je sveho stesti strujcem a pro me SSID pouze pro 5GHz, pouze VR klient a zakazani pristupu do WAN poresilo mnoho problemu a pridalo klid do duse :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Vnitrni zdi 50-75cm - Moc hezke. Doufam, ze me pozves na prohlidku :-) Tahle rychlost jak jsem psal je extrem, za vchodovymi dvermi bezne nepracuji. Nejpomaleji je na tom Xbox #2 s ~60Mb/s download, coz me sice drazdi, ale vrat diry pro draty urcite nehodlam a za ten mesh mi to zatim nestalo. Nevylucuji ho do budoucna, kdyby v tomto detskem pokoji rostly velikosti stahovanych her vyrazne rychleji, nez tam poroste rychlost WiFi bez meshe.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    LAUNCHER: Aha, kdyz ti to staci :) Ja mam zdi nejakych 50-75 cm (3 patra), takze si s takovym pipatkem nevystacim... A po pravde tahle rychlost by me fakt nenadchla. Ostatne za neco se u tech MESH vysilacu plati, ze? A to uz vubec nemluvim o zahrade...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MEDWYN: Zkus google, odporniku. Treba se dozvis, ze MESH jede jak po powerline, tak po kabelu tak po wifi :) Ale chapu, ze ty tomu rozumis nejlip i kdyz evidentne o tom vis velky ho***.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: V takovem pripade urcite ano. Ale obecne je wifi-connected mesh spis exit strategie, nikoliv go-to technologie, kterou je a bude kabel. Nebo to snad nekdo nekde v nove vystavbe pouziva? ARIAEL tomu rozumi nejlip, tak se ho zeptejme.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Cca 12m daleko od routeru, mmj skrz 25cm nosnu zeď a 35cm strop takto. Tzn nejslabsi misto v celém domě. Mobil připojen 80MHz 2x2 ax.

    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    LAUNCHER: Takze tobe 5 Ghz prochazi bez problemu zdmi, podlahou a stropem? Zajimavy. Ale jo, u sadrokartonu to funguje :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MEDWYN: Evidentne primo odpornik :) Gratulky :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: V Tvem pripade jak pises. Obecne ale kdyz Ti nestaci pokryti a nechces nebo nemuzes vrtat.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ARIAEL: Proc bych mel mezi sebou APcka propojovat wifinou, kdyz je mam pripojene kabelem? Mesh je picovina.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: 1) "Vetsinou" visi na 5 GHz je mi bohuzel k nicemu.

    2) Konkretne Unify a XSX takhle, takze bych si s Unify patrne nepomohl. Doporuceni je rozdelit to, jak mam ja. Moc me to neprekvapuje, predpokladam ze do toho primarne mluvi koncove zarizeni, ne router.

    https://www.reddit.com/r/XboxSeriesX/comments/kcurm1/xbox_series_x_does_not_prefer_5ghz_over_24ghz_wifi/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Premyslim k cemu je to dobry, pokud nepocitam hotel. Mam 2 patra a sklep a vsude 5 GHz bez problemu z jednoho kvalitniho routeru.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Ehm - kupte si MESH a mate po problemech
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: To unifi taky - prave proto mluvim o tom, ze "vetsinou visi na 5g", cehoz jsem si vsiml spis v administraci. Slo mi ale o to podivat se, jak se ta zarizeni chovaji bezne, zda skacou tam a sem apod, cili o nejake statistiky.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: Nevim jak Unify, ale Fritz mi mmj ukaze, kdo je na jake frekvenci pripojeny prave ted, coz je myslim snazsi prace, nez logy.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: Mam unifi s nejakymi u6-lr a u6-lite apcky. 3 ruzne essidy (normalni, iot, guest) s ruznymi nastavenimi. Normalni essid je mixed 5g + 2.4g a signal je po celem dome skvelej, takze vetsinou mi mobily a laptopy visi na 5g. Ale moc to neresim, takze ani nesleduju. Spis tak sporadicky. Ale muzu zkusit mrknout do logu v Home Assistantu nebo Unifi Controlleru, pokud to nektery z nich loguje.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: LAUNCHER: Muj aktualni router je Fritz 7590 AX, ale podobne se mi to chovalo i s predchozimi. Jestli nekdo tohle umite spolehlive rozchodit, budu jen rad za rady a tipy na konfigurace, pripadne jine routery.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam