• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KURE: muj problem je s prohlasenimi ala "ty telefony fotí dobře."
    Nechci popirat pokroky v technologii snimacu, optiky, etc..., ale skutecnost je takova, ze telefony dneska dobre primarne pocitaji a az sekundarne foti.
    Ty algoritmy jsou na takove urovni, ze si vetsina lidi ani neuvedomuje, ze co ten snimac nemuze fyzicky vyfotit, tak aplikuje automaticky workaround (ktery se driv akorat delal manualne) nebo si to proste dopocita/domysli (podobne jako lidsky mozek).
    Viz kolega chlubici se vcera fotkou nocni oblohy "ja jsem udelal 30s expozici". Ne, neudelal. Ten telefon za neho udelal stovku kratkych expozic a automaticky stacking, protoze jinak by na snimku byly star-trails kvuli rotaci Zeme.

Faktem je, ze se uz nebavime o "foceni" ale o "vypocetni fotografii", kde bude velmi brzo NPU/TPU s dobrym modelem neuronove site hrat vetsi roli nez samotna optika cocek.
    Takze ano - z modernejsich telefonu lezou lepsi fotky, ale nemyslim si, ze to musi byt nutne kvuli lepsimu optickemu HW.
    resp. proc by vyrobce utracel penize za kvalitnejsi foto HW, kdyz tam muze usetrit a zbytek dopocitat, protoze NPU/TPU tam kvuli dnesnim AI modelum bude tak jako tak?
    (viz napr. webcam hardware co cpal Apple do M1. parametrama zadna slava, a az software z toho generuje pouzitelny obraz)

no...a obcas to taky nefunguje uplne jak by melo :D
    'One in a Million' iPhone Photo Shows Three Versions of the Same Woman | PetaPixel
    https://petapixel.com/2023/11/16/one-in-a-million-iphone-photo-shows-two-versions-of-the-same-woman/
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: COMODOR_FALKON: COMODOR_FALKON:
    prej "nemám nastudováno jak efektivní jsou periskopy" fakt si mě pobavil,
    po serii příspěvků naprosto zřetelně ukazující jak jsi zcela mimo a v zajetí nějaké podivné představy
    o tom jak už deset let nedošlo k technologickému pokroku ani v elektronice ani v optice.

QWWERTY: to byl dobrej fuckup. Nic to ale nemění na tom, že ty telefony fotí dobře.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: jak jako neni realně lepší? wtf? :D
    Tak to je jako tvrdit že 30let starej žigulik je stejnej jako novej mercedes, protože to taky umí jet z místa A na místo B. A vlastně je lepší, protože žigula opraví každej vesnickej kovář.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COMODOR_FALKON: tobe unika jedna zasadni vec: ty cipy muzou byt vetsi, ale jsou technologicky zastaraly. Srovnavat x let starej telefon s dnesni flagshipou je akorat cesta k tomu, ze ostatnim ukazujes, ze vubec nevis o cem to pises.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SMOKY: je to vlasnte skoro stejny :)

Photo compare Apple iPhone 15 Pro vs. Samsung Galaxy A3 (2017) - GSMArena.com
    https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=5&idPhone1=12557&idPhone2=8336
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    lol vtipna diskuse, dej si prosimte vedle sebe fotky z Androidu, ktery stal 6.5k v roce 2018 a z iPhone 16 pro
    BASIK
    BASIK --- ---
    TOOMIX: Ja prave na android issue trackeru tohle sleduju snad tri roky, ale zatim bez zmeny. Proto me docela ta jistota [RATTKIN @ Android - otevřená mobilní platforma] prekvapila :) treba to jen neumim pouzit. Obchazim to appkou Call Notes, ktera mi do normalniho call screenu hodi okynko s vybranejma udajema. Funguje to, ale je to hroznej vohejbak
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MINER: 1/1,14 je cca 100 mm2, takže efektivně "až ~16 Mpix" - nemám nastudováno, jak moc efektivní jsou periskopy…

Ono těch výrobců snímačů zase není tolik, takže rozdíly u různých telefonů jsou spíš kosmetické - optika, stabilizace (ta ještě zmenšuje užitnou plochu, tím víc, čím větší podíl je "digitální stabilizace"), periskopy…
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BASIK: proto se na to ptám. EU ROM pro Xiaomi má klasický android dialer, ROM z miuios.cz má ten od Xiaomi a ten to právě má. Ale na standardním čistém androidu mi Xiaomi dialer padal a nefungoval, takže jsem bakonec před 4 lety odemykal bootloader a dával rom z miuios.cz, protože tuhle funkci potřebuju víc, než NFC platby, které odemčením bootloaderu přestaly fungovat.

Ještě pohledám, ale chybějící základní věc jako je toto je ostuda.
    MINER
    MINER --- ---
    COMODOR_FALKON: porovnávaly se tu vlajky versus mainstream.
    Nejnovější nejlepší iPhone má 1/1.14". To je hodně velký rozdíl proti levným lehce pod 1/2" nebo nedejbože lowcost 1/2.55".
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MINER: Právě - a velikost čipu je u drtivé většiny telefonů už více než 10 let jen cca 25 mm2
    MINER
    MINER --- ---
    COMODOR_FALKON: Kvalita je úměrná velikosti čipu, tedy množství dopadajícího světla na plochu.

Kvalita per pixel se sice zhoršuje, což je poznat při zoomu, ale při použití plného políčka, má vždycky větší čip navrch.

Porovnával to například Northup. Porovnávat se to musí downsampled na stejné rozlišení, ne per pixel.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MEJLA77: To není slabá vydrž jako taková - dokud jely, hrály i držely dobře - to je odpálení napájecího obvodu a odmítnutí to uznat jako způsobenou škodu a mimozáručně opravit.

Ve Státech, kde mají institut hromadné žaloby, to opravují bez keců. U nás to kolečko nemá moc smysl...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    BUNDA: každému dle jeho potřeb
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    COMODOR_FALKON: hele foť si třeba bramborou, ale nevydávaj to za tu nej možnost :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BUNDA: Ty fotky jsou "nesrovnatelné" jen díky integrované softwarové úpravě, jejíž možnosti se mírně zlepšují, stále "relativně malému displeji" na kterém jsou zobrazovány a placebo efektu vlastníků…

Celková kvalita fotek na vstupu se ale zhoršuje úměrně tomu, jak se zmenšují pixely na snímači.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BUNDA: myslis podrazy jako tohle? :D
    Samsung caught faking zoom photos of the Moon - The Verge
    https://www.theverge.com/2023/3/13/23637401/samsung-fake-moon-photos-ai-galaxy-s21-s23-ultra
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MEJLA77: krabičku mám v kapse, na stole apod. a narozdíl od kabelu mě nijak neomezuje při chůzi, běhu, oblékání atd. Mám několikátá sluchátka a zatím jsem krabičku neztratil. Kabel už jsem odrovnal u spousty sluchátek. A ne u všech je vyměnitelný. Ale každému dle jeho potřeb.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Mně by tedy zajímalo, jestli se nedá vybrat něco z těch přímo usb-c špuntů, které by hrály lépe, jestli tady někdo nemá nějakou zkušenost...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    COMODOR_FALKON: i tak jsou ty fotky nesrovnatelné. Takže naprosto chápu ty co fotí mobilem, že si koupí něco co je v rámci možností použitelné a nemyslí si, že fotky z Galaxy S3 jsou srovnatelné.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MINER: Sony WF-1000XM4 mají explosivní tendence…

Což je něco, co většina lidí nechce v uchu…
    …zvlášť poté, co jsou "díky" Samsungu známé dopady toho, co se stane, když to bouchne v uchu…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam