• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CADDY: Skládačky (což je v tomto kontextu mobilní variace rovnáku na vohejbák) mají ale absurdně vysokou cenovku a kvůli tomu se jich (podobně jako absurdně drahých flagshipů) prodá jen velmi malé množství…

Nebýt toho, že Číňani mají chronicky mizernou nativní podporu (a komunitní podpora zatím AFAIK existuje jen velmi omezeně — instalace LineageOS je složitá a zatím lze teprve pár měsíců instalovat LOS jen na starší model Unihertz Jelly Star — https://share.google/pK0xK0aJ0AUQJonYz ), tak celkem solidní alternativa s potenciálem je aktuální Unihertz Jelly Max:

Unihertz Jelly Max - The Smallest 5G Smartphone https://share.google/RbW303JmqP7eBJvFt
    CADDY
    CADDY --- ---
    COMODOR_FALKON: pochybuji... velkosti obrazu a komfortu prace se asi nikdo uz jen tak asi nevzda. Ti, co nechteji fakt padlo, pujdou cestou skladacek.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PSYSBEE: Poté, co mi po více než 6 letech provozu začal v zimě vypínat displej na Samsungu A320, alias A3(2017) kdykoli telefon prochladl pod ~10°C, tak jsem si na sklonku roku 2024 po delším pátrání opatřil Pixel 4a (sunfish)

Měl jsem pro to 2 důvody:
    1) Nejmenší phablet, který šlo reálně koupit
    2) snadné rootnutí

V té době ten telefon již nebyl podporovaný a poslední update byl na A13, což mi ale nevadilo, protože jsem od počátku věděl, že chci alternativní ROM, ideálně crDroid, jako jsem měl na A3. Žel, pro tenhle model existuje crDroid jen jako soukromý experiment 1 vývojáře, takže jsem nakonec skončil u LineageOS.

Napoprvé jsem sice telefon bricknul, ale Google má super stránku, kde umí pixely unbricknout a vrátit do továrního nastavení. Takže jsem počkal 2 týdny na novou verzi a ta už šla hladce…

Aktuálně jsem na A15, od půlky prosince je k mání A16.

Na Pixel jsou navíc snáze dostupné náhradní díly, takže to vidím tak, že bezproblémově s telefonem vystačím nejméně další 3-4 roky, než bude potřeba něco vyměnit, aby fungoval další 2-3 roky a jeho konec bude souviset primárně s ukončením SW podpory ze strany komunity kolem LineageOS.

Do té doby se doufám trend obrátí a telefony se zas začnou zmenšovat.
    CADDY
    CADDY --- ---
    QWWERTY: no ja prave mel pocit, ze skla kupuju pomalu kazdy mesic, rozbijelo se to samo, a to i dost draha...navic to vypadalo vzdy hure... no a telefony maji sklicka uz doela odolna, jeste jsem daval folie kvuli skrabnacum, ale i to se ukazalo jako zbytecne, telefon mi ted dva roky vydrzi jak novy i bez...a za dlouhe roky jsem primo sklo v mobilu nerozbil u zadneho..na rozdil od tech externich :) Ono nemas jak zjistit, zda by to mobil odnesl, kdybys tam to akorat rozbite sklo nemel :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Krásná vizualizace plánovaného zastarávání starších Pixelů

SMOKY
    SMOKY --- ---
    QWWERTY: jak víš, že bys displej bez skla praskl a neprasklo jenom sklo, protože to je ... tenký sklo

To privacy sklo, alespoň co sem měl šanci vyzkoušet, docela výrazně snižovalo jas displeje a dělalo ho na slunci špatně viditelným
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CADDY: anecdotal evidence - me extra sklo zachranilo display minimalne 2x :)
    ted jsem na test koupil to ceramic matte/privacy a musim rict, ze je mi to na dotek prijemnejsi nez standardni leskly display + to redukuje emise svetla do stran, takze to napr. vecer/v noci neobtezuje lidi, kteri sedi vedle me. (a problemy s fingerprintem s tim taky nemam)
    v podstate to poskytuje stejnou sluzbu, jako to co ted s velkou slavou oznamil minuly tyden Samsung, akorat 3 kusy stoji 150,- CZK a nemusim na to byt tak opatrny :D
    Galaxy S26 Ultra Privacy Display deep dive: The science and the settings
    https://www.androidauthority.com/samsung-galaxy-s26-ultra-privacy-display-3643095/
    CADDY
    CADDY --- ---
    QWWERTY: ze jsou skla uplne k nicemu, a nema smysl se jimi zabyvat, jsem nejak vyhodnotil uz nekdy pred peti lety :) Ale ty telefony jsou proste hezky a pamatuji i ty super funkce, kdy se to vyuzivalo na zobrazeni notifikaci, barevne odliseni notifikaci pri displayi smerem dolu apod.... ale proste ty telefony s tim vypadaji mnohem luxusneji :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CADDY: zrovna zaoblene hrany jsou super ze mizi. kdo mel porad shanet ty "3D" ochranne skla :))
    ale aktualne premyslim, ze Motorola bude taky muj dalsi kvuli tomu Graphene announcementu. ale jeste uvidime, jak se vyvine Androidi ekosystem, nez mi ten Samsung umre

PSYSBEE: ono ti nemusi nic odchazet. nemusi tam byt ani explicitni backdoor. ale pokud ten OS zamerne nema dotazene nektere bezpecnostni feature, zajistuje bezpecnost suboptimalnim zpusobem, nebo vyrobce nevydava bugfixy, tak na to driv nebo pozdeji nekdo udela 1-click exploit a budes se radit mezi vulnerable uzivatele
    typicky priklad takove cinske techniky jsou TP-Link routery
    The investigation was prompted, ... by concerns that TP-Link doesn’t address security flaws and ships routers to customers without fixing potential exploits.
    In response, TP-Link acknowledged that its products do contain vulnerabilities but insisted that the company was working with industry experts to mitigate them.
    CADDY
    CADDY --- ---
    PSYSBEE: hele, ja v tomto nejsem zadny odbornik, takze uprimne – nevim. Hadam, ze tak jednoduchy, abys nainstaloval appku a ta zacala rikat, co odchazi komousum, to rozhodne nebude :) Spis se tohle asi odchytava na urovni routeru/firewallu...mozna nejaky rootnuty telefon a rozebirat to... ale to oni ais budou klici sikovni, aby jim to hend kazdy neanalyzoval. Ani vlastne nevim, zda tento rezim neplati jen pro cinsky trh a do sveta nepousti nejake mild verze... fakt nevim...
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    CADDY: k těm backdoorům nařízeným Si-tin-Pchingem :: existuje něco, co je schopný monitorovat co a kam z telefonu odchází? Tj. tipy na nějaké ověřené appky?
    CADDY
    CADDY --- ---
    JIMX: jo, ja se nedivim, on asi neni bezny uzivatelsky duvod to nechtit, je to jen o tom pocitu, ze cinsti vyrobci maji dane, ze musi mit backdoory. Ani se nebojim, ze to neustale nekam neco posila (i kdyz...spis co navic proti komukoli jinemu), ale spis, ze mohou nastat situace, kdy to proste pruser byt muze.

Ale Motorola prave ma super telefony, pokud clovek nepozaduje to nejlepis na trhu, tak za rozumne penize jsou fakt pekne vybavene kousky s dobrymi parametry a hlavne designove na spici. Ty materialy zad, zaoblene hrany displayu (co jinde uz skoro vymizely :()... klidne bych do toho sel, nebyt tam ta "ale" :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    QWWERTY: Ja pouzivam minimalne Gmail, Maps, Photos, Wallet (to je ta na karty?), takze pro men je to cisty Android, ve kterym se vyznam a nemusim ho cistit od samsungu a podobnych dalsich ekosystemovych veci. Rad pouzivam veci i na desktopu a to vsechno od Ggl jede v pohode. Plus Pixel Na ma dobry rozmery a dlouhej support. Jakoze za mne Motorola a Pixel.
    JIMX
    JIMX --- ---
    CADDY: já mám teď lehce přes rok Motorolu Edge a musím říct, že jsem s ní velice spokojený za ty peníze ... jestli něco práská do číny ovšem netuším :-)

A notebook bych díky klávesnici nic jinýho než Lenovo TP nebral ... ale to TP aspoň není až tolik čínský, jako zbytek no :-D
    CADDY
    CADDY --- ---
    JIMX: jojo...ja mam Motorolu jako znacku rad a Lenovo povazuji taky jeste za trochu pouzitelne, ale stejne tam ten strach na pozadi, co to v sobe ma, trochu je... :) A prave premyslim, ze se mi libi ten novy Fold od Motoroly a jestli to nezkusit, pokud se Samsung trochu nechytne za nos a osmicce zase po zkazene sedmicce nevrati duvod si ji koupit...ale furt to ve mne bojuje :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    CADDY: Tak teď jsi mě teda naštval ... po té, co jsem si koupil Motorolu a šušnal jsem si, jak to není čína ... jsem po tvém postu hledal info a zjistil, že Motorola je Lenovo a Lenovo je čína ... a Motorolu mám telefon a Lenovo notebook ... sakra :-D
    CADDY
    CADDY --- ---
    PSYSBEE: jako me nelaka, nejsem cilovka, ale vidim to asi takto:
    - neni to cinsky; mas na vyber ze Samsungu, Google a jeste tak Sony...
    - je to zname jako extremne dobre fotici, byt to neni uz tak uplne pravda (kamos si to koupil kvuli tomu... fotky teda pry jeste dobry, ale video udajne tak spatne, ze si po dvou tydnech misto toho koupil nejakou tu cinu s kulatym fotomodulem a pridavnymi objektivy a filtry; je to fakt jiny level)
    - vypada to nejvic jako jabko s androidem... coz je pro me nevyhoda, ale kdo chce neco jako jabko, jen ne jabko...
    - a co je pro me naopak relevantni, byt naprosta picovina: ze ma vodorovny vycentrovany fotomodul, takze na stole lezi rovne a nehoupe se (nechapu, kdo zase vymyslel tuhle modu)
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    PSYSBEE: přihodil bych variantu repas - tam je ta dlouhá podpora silný argument ke stroji za pár peněz
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    PSYSBEE: já pixel nemám, ale přemýšlím o něm. Pro mne je priorita menší rozměr, top foťák a z principu prostě nekupuji čínské telefony. To mi v podstatě dává na výběr jenom pixel 10 pro nebo iphone
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PETGRIDUS: jo, ale "cisty android" to urcite neni.
    a kdyz bych to vzal podle sebe, tak nepouzivam ani jednu z nich a urcite bych je ve svem telefonu nechtel :D
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    QWWERTY: Tak to mi přijdou aspoň jako aplikace, které využiju. AI asistenta nepoužívám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam